Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

ΡΑΕ: Στα σκαριά νέα πρότυπα για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου

 

Συνεχίζει την προσπάθεια για περισσότερη διαφάνεια στην αγορά και σαφέστερη ενημέρωση του καταναλωτή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θέτοντας επί τάπητος αυτή τη φορά την αναμόρφωση των προτύπων προσυμβατικής ενημέρωσης αλλά και των λογαριασμών φυσικού αερίου.

Έτσι μετά την αλλαγή των «Πρότυπων Εντύπων Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας Χαμηλής Τάσης και υποδείγματος Λογαριασμού Κατανάλωσης Χαμηλής Τάσης» στο πλάνο της Αρχής είναι να υπάρξει ανάλογη παρέμβαση και στην αγορά φυσικού αερίου.

Ουσιαστικά μια τέτοια κίνηση για μια νέα τυποποίηση των σχετικών ενημερωτικών εντύπων προς τους καταναλωτές έχει ξεκάθαρη στόχευση την καλύτερη ενημέρωση με πληρότητα, διαφάνεια, σαφήνεια και αξιοπιστία, τόσο πριν τη σύναψη σύμβασης για την παροχή φυσικού αερίου, όσο και κατά τη διάρκεια της σύμβασης, όπως, επίσης, και την κατανόηση του τρόπου διαμόρφωσης του λογαριασμού φυσικού αερίου.

Η πρωτοβουλία αυτή, με βάση πληροφορίες, αναμένεται να ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα και βέβαια έρχεται στο φόντο των εξελίξεων στην αγορά,  όπου βέβαια οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οδηγώντας τα νοικοκυριά σε απόγνωση.

Οι υπέρογκες αυξήσεις

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανέφερε το energymag.gr (https://energymag.gr/news/energeia/fysiko-aerio/kaine-oi-logariasmoi-fysikou-aeriou-para-tis-ekptoseis-alithino-paradeigma/)n οι πρώτοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί κατανάλωσης Νοεμβρίου, που ίσχυε έκπτωση 15%, φτάνουν αυτές τις μέρες αυξημένοι έως και 200% σε σχέση με πέρυσι, με παρόμοια κατανάλωση. Έτσι, η ΡΑΕ πέρα από τον ελεγκτικό και ρυθμιστικό της ρόλο επιχειρεί και μια νέα παρέμβαση την κατεύθυνση εμπέδωσης όρων διαφάνειας στην αγορά.

Ενίσχυση ανταγωνισμού και διαφάνεια

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη σχετική πρόσφατη ανακοίνωση της Αρχής για την νέα προτυποποίηση των λογαριασμών ρεύματος η ενδυνάμωση των καταναλωτών, συνιστά κεντρικό στόχο της ΡΑΕ.

Όπως είχε τονίσει τον περασμένο Δεκέμβριο η ΡΑΕ, οπότε και εξέδωσε την απόφαση για τους οικιακούς λογαριασμούς, «στη βάση των αρμοδιοτήτων της για την παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς ενέργειας και με έμφαση στο επίπεδο διαφάνειας, την τήρηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και την προστασία των Καταναλωτών, μερίμνησε για την ορθή κι ομοιόμορφη εφαρμογή των κείμενων διατάξεων προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματική άσκηση από τους καταναλωτές των δικαιωμάτων που τους εγγυάται το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο.

Ταυτόχρονα, με την έγκριση των Πρότυπων Εντύπων προωθείται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών και η εύρυθμη κι αποδοτική λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού.»

Νέα προϊσταμένη

Στο μεταξύ,η ΡΑΕ  προχώρησε στον ορισμό της κυρίας Ειρήνης Ιακωβίδου ως Ασκούσας Χρέη Προϊσταμένης στη Διεύθυνση Ρύθμισης κι Εποπτείας Αγορών Λιανικής και Καταναλωτών, όπως αυτή προβλέπεται στον Οργανισμό της Αρχής (Απόφαση ΡΑΕ 1282/2019), σύμφωνα με τον Νόμο 4001/2011, όπως ισχύει, και τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της Αρχής (Προεδρικό Διάταγμα 139/2001).

Όπως αναφέρεται σχετικά, η κα Ιακωβίδου, Ειδική Επιστήμονας, κλάδου Οικονομολόγων, υπηρετεί στη ΡΑΕ από το 2004 και κατέχει σήμερα τη θέση της Προϊστάμενης του Τμήματος Υποδομών Φυσικού Αερίου. Ειδικότερα, η κυρία Ιακωβίδου διαθέτει ετοιμότητα να αναλάβει το απαιτητικό αντικείμενο της εν λόγω Διεύθυνσης, καθότι έχει συνδράμει διαχρονικά στην υλοποίηση συναφών εργασιών (ενδεικτικά αναφέρονται η ουσιαστική συμβολή της στη διαμόρφωση της Γνώμης της ΡΑΕ για τον Κώδικα Προμήθειας Φυσικού Αερίου, η ενσωμάτωση Εγγυημένων Υπηρεσιών στον Κώδικα Διαχείρισης Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου και η συμμετοχή της σε θέματα Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου).

Να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ καλείται να φέρει σε πέρας σε μια δύσκολη συγκυρία ένα πολύ σύνθετο και υψηλών απαιτήσεων έργο. Το προσωπικό της καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια αλλά και η ανάγκη για περισσότερους ανθρώπινους και υλικούς πόρους είναι προφανής, την ώρα, δε, που δεν επιβαρύνει και τα δημοσιονομικά έχοντας δικό της «ταμείο» με βάση τους θεσμοθετημένους πόρους της.

 

 energymag.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου