Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Η ΡΑΕ αλλάζει τον “κανόνα” του 20% στα διμερή συμβόλαια


Από

Με απόφασή της η ΡΑΕ προχώρησε στην αναθεώρηση του «κανόνα του 20%» για τη σύναψη διμερών συμβολαίων, όπως είχε προαναγγείλει το energymag από τι; 31/12/2021.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα προβλεπόταν η επιβολή πλαφόν 20% στη σύναψη προθεσμιακών συμβολαίων από τους προμηθευτές με μερίδιο άνω του 4% – δηλαδή από όλους τους καθετοποιημένους προμηθευτές της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ουσιαστικά το εν λόγω μέτρο απέτρεπε το άνοιγμα της αγοράς διμερών συμβολαίων καθώς ουσιαστικά μόνο η ΔΕΗ μπορούσε να λειτουργήσει εντός πλαισίου.

To νέο όριο

Πλέον με την απόφασή της για το 2022, η ΡΑΕ αναπροσαρμόζει το όριο που θέτει στο  40%.

«Συνεπώς, η ωρίμανση της Αγοράς Επόμενης Ημέρας επιτρέπει τη σταδιακή άρση περιορισμών στην προθεσμιακή αγορά, μέσω αύξησης των επικυρωμένων Δηλώσεων Προγραμμάτων Φυσικής Απόληψης, που αντιστοιχούν σε ποσότητες ενέργειας επί συναλλαγών Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων για το έτος 2022», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Έτσι παράλληλα με το σχήμα επιδοτήσεων για τα «πράσινα» διμερή συμβόλαια που προωθεί προς έγκριση  το ΥΠΕΝ στην ΕΕ, μπορεί να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο που ζουν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τόσο αναφορές του Συνδέσμου των Ενεργοβόρων Βιομηχανιών (ΕΒΙΚΕΝ), αλλά και άλλων φορέων της βιομηχανίας σε άλλες χώρες το ενεργειακό κόστος καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από διμερή συμβόλαια με σταθερές ανταγωνιστικές τιμές.

Έτσι, εκεί, σε αντίθεση με την Ελλάδα διασφαλίζεται ένα προβάδισμα ανταγωνιστικότητας, και «άμυνας» έναντι των διακυμάνσεων της χρηματιστηριακής αγοράς.

 

energymag.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου