Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

ΔΕΔΔΗΕ: Τα διδάγματα από το χιονιά και οι περιοχές που κλάδεψε εγκαίρως τα δέντρα


Γιώργος Φιντικάκης - energypress.gr

Τέσσερα βασικά συμπεράσματα πάνω σε ζητήματα άμεσης αλλά και μακροπρόθεσμης επίλυσης αναδεικνύει ο απολογισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τη δύσκολη μάχη της περασμένης εβδομάδας με την κακοκαιρία.

Την ανάγκη ακόμη πιο επιθετικής κοπής δέντρων, όπως έκανε λίγο πριν το χιονιά ο διαχειριστής σε 18 περιοχές της Αττικής, με τη ρύθμιση που του λύνει τα χέρια για το… ορφανό κλαδί να ψηφίζεται μόλις τον Δεκέμβριο του 2021, ένα μήνα πριν την χιονοθύελλα. Την ανάγκη αναβάθμισης του τηλεφωνικού του κέντρου, το πρόβλημα συντονισμού Δήμων και Περιφέρειας για την διάνοιξη δρόμων, και την απουσία μιας ψηφιοποιημένης εικόνας των ζημιών σε real time, που θα δίνει αμέσως σήμα στα κεντρικά για τις οικιακές βλάβες.

Οι 3, 4 ή περισσότερες ημέρες που έμειναν χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά θα είχαν περιοριστεί σε μερικές μόνο ώρες αν τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ως χώρα εγκαταστήσει σε κάθε σπίτι έξυπνους μετρητές (η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού δημοσιεύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου), επιτρέποντας στον ΔΕΔΔΗΕ να έχει άμεσα ένα ψηφιακό χάρτη με τις βλάβες και να στέλνει το προσωπικό του στο σωστό χρόνο, στα σωστά σημεία, χωρίς καθυστέρηση. Οπως και στην «Μήδεια», έτσι και με την «Ελπίδα», ακολουθήθηκε η ίδια απαρχαιωμένη μέθοδος.

Επρεπε τα συνεργεία για να εντοπίσουν τις βλάβες να διατρέχουν γραμμές πολλών χιλιομέτρων, αφού εν έτει 2022, ο διαχειριστής δεν μπορεί να εντοπίσει ποιοί πελάτες στην Χαμηλή Τάση έχουν βλάβη, βλέπει μόνο ποιές Γραμμές Μέσης Τάσης είναι εκτός. Φυσιολογικό επακόλουθο το τηλεφωνικό του κέντρο να καταρρεύσει από τη δεύτερη μέρα της κακοκαιρίας κάτω από το βάρος των χιλιάδων κλήσεων καταναλωτών που προσπαθούσαν μάταια να δηλώσουν την βλάβη τους.

Μόλις το Δεκέμβριο η ρύθμιση για το ορφανό κλαδί

Τα διδάγματα πολλά και ως προς το έγκαιρο κλάδεμα των δέντρων. Χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από το πάθημα της «Μήδειας» και τις ζημιές που προκάλεσε στο δίκτυο η μεγάλη σε αριθμό πτώση δέντρων, προκειμένου η πολιτεία να θυμηθεί ότι πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα με το… ορφανό κλαδί. Να δώσει δηλαδή τέλος στη Βαβέλ με τις συναρμοδιότητες για το ποιός είναι υπεύθυνος να το κλαδέψει.

Μόλις στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, σε πολυνομοσχέδιο με αντικείμενο κυρίως μέτρα για την πανδημία, εντάχθηκε σε κεφάλαιο με ενεργειακές ρυθμίσεις, άρθρο για την ταχεία κοπή δέντρων από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Στο άρθρο 71, με τίτλο «Εργασίες κλαδεμάτων και υλοτομίας δασικών δέντρων από τη Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε.» αναφέρεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί σε χρόνο «εξπρές» να κλαδεύει δέντρα σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, για λόγους προστασίας των δικτύων του απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Η σχετική άδεια από το Δασαρχείο θα εκδίδεται εντός 15 ημερών από την ημέρα υποβολής του αιτήματος και αν αυτή καθυστερήσει, τότε θεωρείται ως χορηγηθείσα και ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να κλαδέψει ελεύθερα. Επίσης για ιδιωτικές εκτάσεις δασικού χαρακτήρα απαιτείται η έγγραφη συναίνεση εντός 20 ημερών του ιδιοκτήτη, διαφορετικά η αρμόδια υπηρεσία θα εγκρίνει άμεσα για λόγους δημοσίου συμφέροντος το κλάδεμα και την υλοτομία των δέντρων.

Οι 18 περιοχές

Το πρόβλημα είναι ότι ο διαχειριστής απέκτησε την αρμοδιότητα να κόβει δέντρα όπου χρειάζεται, μόλις στις 23 Δεκεμβρίου του 2021, όταν δηλαδή και πήρε ΦΕΚ ο σχετικός νόμος. Απέναντι στον φόβο επανάληψης μιας ανάλογης κατάστασης με την περσινή, φρόντισε εγκαίρως να εξασφαλίσει άδεια για να κλαδέψει δέντρα σε 18 περιοχές της Αττικής, τις οποίες και είχε κρίνει ως τις πιο επικίνδυνες. Ανάμεσα σε αυτές το Μαρκόπουλο, το Πικέρμι, ο Μαραθώνας, η Ραφήνα, ο Διόνυσος, ο Ωρωπός, η Μάνδρα, η Κηφισιά, οι Αχαρνές και η Σαλαμίνα. Διόλου τυχαία στις περιοχές αυτές οι ζημιές την περασμένη εβδομάδα από πτώσεις δέντρων ήταν αισθητά μικρότερες απ’ ότι αλλού στην Αττική.

Τον επόμενο χειμώνα προφανώς και ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι σε θέση να κλαδέψει δέντρα με πολύ πιο επιθετικό ρυθμό απ’ ότι τώρα, ωστόσο το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν τυχόν ξεσπάσει μια νέα κακοκαιρία μέσα στον Φεβρουάριο και κατά πόσο αυτός θα προλάβει να ενεργοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Τον απολογισμό της κακοκαιρίας συμπληρώνουν η αδυναμία των Δήμων και της Περιφέρειας να εξασφαλίσουν ανοιχτούς δρόμους στα συνεργεία του διαχειριστή και η γενικότερη απουσία συντονισμού.

Αρχειοθήκη ιστολογίου