Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Στις 300 κιλοβατώρες η επιδοτούμενη κατανάλωση και στο νέο πακέτο στήριξης

 

Γιώργος Φιντικάκης

Στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα φαίνεται να κλειδώνει το μηνιαίο όριο κατανάλωσης βάσει του οποίου θα συνεχίσουν να επιδοτούνται τα νοικοκυριά για το ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του νέου πακέτου στήριξης. Τα ποσά που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα συνεχίσουν να αφορούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, παρ’ ότι αρχικά, κατόπιν και των κοινοτικών πιέσεων, υπήρξαν σκέψεις, το συγκεκριμένο όριο να διαφοροποιηθεί. Ανοικτά ωστόσο παραμένουν τα υπόλοιπα κριτήρια, δηλαδή αυτά που θα αφορούν στη χορήγηση επιδότησης μόνο για τη κύρια κατοικία, αποκλείοντας εξοχικά, βίλες και γενικά τη δεύτερη κατοικία.

Το θέμα εξετάζεται εξονυχιστικά από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΝ και συγκεκριμένα τους Θ.Σκυλακάκη και Κ.Σκρέκα, προκειμένου να αποκλειστούν όσο το δυνατόν λιγότερα νοικοκυριά, χωρίς να αποκλείεται οι τελικές ανακοινώσεις να μετατεθούν για την επόμενη εβδομάδα. Κλειδί, ο νέος μηχανισμός που εξετάζεται, σύμφωνα με τον οποίο, οι επιδοτήσεις θα συνδέονται αυτόματα με τη πορεία της τιμής στην χονδρεμπορική. Ανάλογα με αυτήν, μια εξίσωση θα βγάζει αυτόματα την επιδότηση, που θα προσαρμόζεται στα δεδομένα της αγοράς, η οποία μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες να δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, κάθε ωστόσο πρόβλεψη για τη πορεία των τιμών θεωρείται παρακινδυνευμένη. Ναι μεν, η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ των 180 ευρώ της 21ης Δεκεμβρίου, ωστόσο παραμένει στα 80 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 340% υψηλότερη απ’ ότι τέτοια εποχή πέρυσι (18 ευρώ). Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διατηρείται και η τιμή χονδρικής στο ρεύμα (182,46 ευρώ σήμερα). Ναι μεν δεν κινείται πια στα 300 και 400 ευρώ, όπως προ μερικών εβδομάδων, ωστόσο παραμένει 220% και πλέον υψηλότερη από τα 56 ευρώ του Ιανουαρίου 2021.

Αισιοδοξία ΥΠΟΙΚ για αποκλιμάκωση τιμών

Στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν πάντως αισιοδοξία ότι η πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και ότι αφήνουμε πίσω μας τα χειρότερα. «Υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε ζήσει το χειρότερο σενάριο στο φυσικό αέριο και ότι οι επόμενοι μήνες θα κινηθούν πτωτικά, επομένως θα δούμε αποκλιμάκωση πληθωρισμού στο 2% μέσα στο 2022», αναφέρει κορυφαία πηγή του ΥΠΟΙΚ με αρμοδιότητα το σχεδιασμό του νέου μηχανισμού για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα. Κεντρικό του στοιχείο, ο αποκλεισμός της δεύτερης κατοικίας, προκειμένου να αποφευχθούν όσα συνέβησαν στα προηγούμενα πακέτα στήριξης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου μοιράστηκαν επιδόματα… 115,5 ευρώ, ακόμη και σε βίλες όπου ζουν οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτά τα 115,5 ευρώ δόθηκαν ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο που μπορεί να είχε στην κατοχή του το συγκεκριμένο εύπορο νοικοκυριό. Χορηγήθηκαν δηλαδή, 115,5 ευρώ για την κύρια κατοικία, 115,5 ευρώ για την κατανάλωση του εξοχικού και άλλα 115,5 ευρώ για το γραφείο ή τη δευτερεύουσα κατοικία του ίδιου ιδιοκτήτη. Φυσιολογικό επομένως επακόλουθο, μετά και τις κοινοτικές πιέσεις, να μπουν «κόφτες» ώστε να αποκλειστούν οι έχοντες υψηλά εισοδήματα. Η φιλοσοφία αυτή διέπει το νέο πακέτο στήριξης που παρουσίασαν παραμονές πρωτοχρονιάς στον Πρωθυπουργό τα συναρμόδια υπουργεία και για το οποίο δεν θα αργήσουν οι τελικές ανακοινώσεις.

 https://energypress.gr/news/stis-300-kilovatores-i-epidotoymeni-katanalosi-kai-sto-neo-paketo-stirixis-anoikta-akomi-ta

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου