Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Σ. Φάμελλος: Για ακόμα μία μέρα η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια ακρίβειας στο ρεύμα στην Ευρώπη

 

Σ. Φάμελλος: Για ακόμα μία μέρα η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια ακρίβειας στο ρεύμα στην Ευρώπη

«Οι αυξήσεις στο ρεύμα είναι ακραίες, και η χώρα μας, και σήμερα, 26/4, για μία ακόμη φορά, είναι πρώτη στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα μας κάνει πρώτους στην Ευρώπη, τελικά κατάφερε με τις πολιτικές του να μας κάνει πρωταθλητές στην ακρίβεια στο ρεύμα», επεσήμανε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σ. Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash Θεσσαλονίκης 99,4 και το δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη.

Ο Σ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι από την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση ΝΔ επέλεξε να αναθέσει την επίλυση όλων των ζητημάτων στην αγορά και να αδυνατίσει την πολιτεία. Ο κ. Χατζηδάκης, όταν ιδιωτικοποίησε τις ενεργειακές εταιρείες, τη ΔΕΗ, το ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, και εκκίνησε τη λειτουργία του target model υποσχόταν ότι οι καταναλωτές θα βλέπουν στους λογαριασμούς τους χαμηλότερο κόστος λόγω του ανταγωνισμού. Τελικά συνέβη ακριβώς το αντίθετο, καθώς στην αγορά ηλεκτρισμού λειτουργεί ένα ολιγοπώλιο και αισχροκέρδεια, με πρώτο υπεύθυνο της αισχροκέρδειας την ίδια τη ΔΕΗ. «Είναι προκλητικό τα γαλάζια στελέχη τα οποία αμείβονται με απίστευτα υψηλές αμοιβές και μπόνους, να έχουν χάσει την πλειοψηφία του Δημοσίου στη ΔΕΗ και επίσης να μας οδηγούν σε πάρα πολύ υψηλές τιμές. Σήμερα έχουμε μία κατάσταση όπου στη χονδρεμπορική αγορά υπερκοστολογείται από λίγους η ηλεκτρική ενέργεια. Το πρώτο που έπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση ήταν να ζητήσει έλεγχο για υπερκέρδη και αισχροκέρδεια από τις ανεξάρτητες αρχές, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το οποίο και δεν έχει γίνει.» υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος.

Στη συνέχεια ο Σ. Φάμελλος συνόψισε τα τρία βασικά μέτρα που όφειλε ήδη, εδώ και καιρό, να είχε λάβει η κυβέρνηση και τα οποία, χωρίς δημοσιονομικό αποτύπωμα, θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος για τους καταναλωτές κατά τουλάχιστον 50%. «Πρώτον, θα έπρεπε να είχε θεσπιστεί ανώτατος συντελεστής κέρδους στην χονδρεμπορική αγορά, όπως εφαρμόζεται και σε άλλα βασικά αγαθά. Δεύτερον, θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί η πρόταση των ιβηρικών κρατών για την απεξάρτηση της τιμής ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Τρίτον, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα έπρεπε να είχαν θεσπιστεί υποχρεωτικά, σταθερά, διμερή συμβόλαια, σε ένα ποσοστό 40-50%. Όλες αυτές οι προτάσεις είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου», σημείωσε ο Σ. Φάμελλος. «Σήμερα που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα τα παραπάνω, η πολιτική των ανεπαρκών επιδοτήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην πραγματικότητα το μόνο που κάνει είναι να στηρίζει και να επιδοτεί τις υψηλές τιμές και την αισχροκέρδεια», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την αγωνιώδη, περιορισμένη και καθυστερημένη αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι αυτή έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή του έτους και να φτάσει στα 800 ευρώ που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς ήδη εδώ και μήνες τα νοικοκυριά βιώνουν τις αυξήσεις και η αγορά έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. «Είναι ξεκάθαρο πλέον για όλους τους πολίτες ότι η ακρίβεια έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη. Και αυτό επειδή η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να μειώσει την ακρίβεια με έλεγχο της αισχροκέρδειας και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Επείγει πλέον η μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί, στο νερό, στα τρόφιμα. Ήδη, από τους πρώτους μήνες υπάρχουν υπερέσοδα από το ΦΠΑ λόγω της αύξησης τιμών, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Ακόμα και το κράτος αισχροκερδεί πλέον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διατυπώσει ολοκληρωμένο σχέδιο για όλα τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ένα ισχυρό κράτος, μια Πολιτεία ανθρώπινη και σύγχρονη με προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και στους τομείς της παιδείας και υγείας και του σχεδιασμού μίας ανάπτυξης με προοπτική. Αυτό το σχέδιο ολοκληρώσαμε στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε έτοιμη μία πρόταση που εγγυάται προκοπή για την επόμενη μέρα στη χώρα. Στοχεύουμε σε μία προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα συναποφασίσει για όλα αυτά που χρειάζεται η χώρα μας. Προφανώς, η πρόταση αυτή απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες και οφείλουν να σταματήσουν τις απαντήσεις-κλισέ και να δώσουν απαντήσεις στις ανάγκες των πολιτών. Όταν, μετά τις εκλογές, θα είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα μπορέσει αλήθεια το ΚΙΝΑΛ να επιλέξει να παραμείνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;», υπογράμμισε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ. Φάμελλος.

Αρχειοθήκη ιστολογίου