Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Φάμελλος-Πέρκα: Η βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΗ εις βάρος των καταναλωτών δεν κρύβεται

 

Φάμελλος-Πέρκα: Η βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΗ εις βάρος των καταναλωτών δεν κρύβεται

Κοινή δήλωση του Τομεάρχη και της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει προκλητικά για την αύξηση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΗ και για τις «εκπτώσεις» του 2021, ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις πλήττονται σε ακραίο βαθμό από τα αποτελέσματα της ενεργειακής της πολιτικής, θυμίζοντας την κλασική ρήση «Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε».

Ακόμα και οι «εκπτώσεις» αποδεικνύεται ότι είναι τελικά μικρότερες από την τεράστια αύξηση των εσόδων κατά 1,057 δισ. ευρώ λόγω της επιβάρυνσης των καταναλωτών με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Όσο και αν χρησιμοποιεί τις αποσβέσεις για να κρύψει τα 871,7 εκατ. ευρώ των λειτουργικών κερδών για να δείξει τελικά λογιστικές ζημίες για το 2021, δεν μπορεί να κρύψει ότι:

​Υπάρχουν άδικα υπερκέρδη στη διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής στην προημερήσια αγορά, όπως επιβεβαιώνει και το κείμενο των αποτελεσμάτων σήμερα με την αναφορά σε «βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της παραγωγής» που κάλυψε τη μεγάλη αύξηση των καυσίμων και του φόρου άνθρακα. Η βελτίωση του περιθωρίου κέρδους αποκαλύπτει ότι η ΔΕΗ αύξησε εις βάρος των καταναλωτών το ποσοστό κέρδους στην παραγωγή ενέργειας.
​Η ΔΕΗ από το 2020 εφαρμόζει μία απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική εις βάρος των καταναλωτών αλλά προς όφελος του καρτέλ στην ενέργεια, αφού από τους καταναλωτές της ΔΕΗ προέκυψαν και τα 871,7 εκατ. ευρώ EBITDA αλλά και τα 800 εκατομμύρια των εκπτώσεων και όχι φυσικά από τα χρυσά bonus των «γαλάζιων παιδιών».
Στις δηλώσεις τους όμως οι κκ Σκρέκας-Στάσσης δεν βρήκαν ούτε μία δικαιολογία για:

​Την καταστροφική επιλογή του ομολογιακού δανεισμού της ΔΕΗ με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα που δέσμευσαν τη ΔΕΗ να περιορίσει τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, παρότι μπορούσε να προσφέρει χαμηλότερο κόστος ρεύματος από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα.
​Το ότι φτάσαμε σήμερα 5 Απριλίου να καταθέσει η ΔΕΗ στο ΥΠΕΝ πλάνο εξόρυξης λιγνίτη -όπως ανακοινώθηκε- μετά από 9 μήνες ακραίας ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας. Δεν είχε λοιπόν και συνέταξε τώρα ένα πλάνο που αποτελεί συμβατική της υποχρέωση και έπρεπε να έχει συνταχθεί πριν την έναρξη της χρονιάς ώστε να έχουμε επάρκεια καυσίμου σήμερα, κάτι που δεν έχει εξασφαλίσει η διοίκηση των γαλάζιων παιδιών και των αρίστων, η οποία έχει οδηγήσει σε κατάρρευση των λιγνιτορυχείων.
​Το ότι η κυβέρνηση εξαναγκάζεται τελικά να ακολουθήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του αντιπροέδρου της ΕΕ, Frans Timmermans, για συμμετοχή του εγχώριου λιγνίτη στο μείγμα στο ανώτατο δυνατό όριο των αδειοδοτημένων μονάδων, δηλαδή σε ποσοστό άνω του 15%, διαψεύδοντας τις υπεκφυγές Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής σχετικά με το μεγάλο κόστος της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής.
Από την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2021, επιβεβαιώνονται πάνω από όλα τα άδικα υπερκέρδη που προστίθενται στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής ανώτατου ορίου κέρδους σε όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικά και στη ΔΕΗ, η οποία οφείλει να παίξει τον εθνικό αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο και όχι να συντάσσεται με το καρτέλ της ενέργειας εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Την προσπάθεια του κ. Σκρέκα να κρύψει τα υπερκέρδη διαψεύδοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ελληνική βιομηχανία και όλη την αντιπολίτευση δεν θα τη σχολιάσουμε γιατί, οι καταναλωτές βλέπουν την αλήθεια στους λογαριασμούς που παραλαμβάνουν πολύ πριν την ουκρανική κρίση. Και εκεί η υπογραφή, εδώ και πολλούς μήνες, είναι μία. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχειοθήκη ιστολογίου