Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Αγωνία για το μέλλον των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς – Καμπανάκι για τηλεθερμάνσεις και θέσεις εργασίας κρούουν συνδικαλιστές της ΔΕΗ

Την ανησυχία και αγωνία τους για το μέλλον του ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα και του ΑΗΣ Καρδιάς και την αναγκαιότητα να δοθεί νέα μάχη για την παράταση των ωρών λειτουργίας των δύο ανωτέρω ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονιας,  εξέφρασαν δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Εορδαίας και συνδικαλιστές από το χώρο της ΔΕΗ, το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Δημάρχου για τις τελευταίες εξελίξεις στη ΔΕΗ.
Ο Δήμαρχος Σάββας Ζαμανίδης, ανέφερε ότι παρά την μάχη που δόθηκε από το Δήμο και το Δίκτυο
Ενεργειακών Δήμων από κοινού με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, δυστυχώς, ψηφίστηκε ο νόμος για την αποεπένδυση (ξεπούλημα) μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας και στη Μεγαλόπολη σε ιδιώτες.  Χαρακτήρισε αρνητική την εξέλιξη αυτή , καθώς το ξεπούλημα των μονάδων θα φέρει πολλές αρνητικές συνέπειες στην περιοχή μας και στους εργαζόμενους, αλλά και στην ίδια τη χώρα, αφού πλέον θα είναι εξαρτώμενη από ξένα – εισαγόμενα καύσιμα.
Στις τοποθετήσεις τους δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και εκπρόσωπο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη αυτή, ότι δηλαδή θα επιφέρει περαιτέρω συρρίκνωση της δραστηριότητας της ΔΕΗ, ενώ ειδική αναφορά έγινε στις συνέπειες από το επικείμενο κλείσιμο των μονάδων των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς το 2019, εάν δεν δοθεί παράταση των ωρών λειτουργίας τους από 17.500 ώρες ανά καμινάδα σε 32.000 ώρες, καθώς θα κλείσουν τα εργοστάσια, θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και θα μείνουν η Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο χωρίς τηλεθέρμανση.
Καμπανάκι για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων και την απώλεια θέσεων εργασίας στη ΔΕΗ έκρουσε ειδικότερα ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Λευτέρης Αδάμ. Τόνισε  ότι «με την εξέλιξη αυτή (αποεπένδυση) ο λιγνίτης δεν θα συμμετέχει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 20%-25% και η ΔΕΗ δεν θα έχει τη δυνατότητα να εντάξει πάνω από 600MW στο σύστημα. Θα δουλεύουν στην περιοχή μας 2-3 μονάδες, η εξόρυξη θα είναι μικρή και θα υπάρξει ζήτημα προσωπικού στην εταιρεία».
Υπογράμμισε επίσης ότι εάν δεν γίνουν οι ανάλογες επενδύσεις (αποθείωση) στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου μέχρι το 2020, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν οι μονάδες 1,2,3 και 4, του σταθμού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη «να πιέσουμε να παραταθεί η λειτουργία των μονάδων του Αμυνταίου και του ΑΗΣ Καρδιάς,  γιατί το 2019 θα υπάρξει πρόβλημα με την τηλεθέρμανση και στην Πτολεμαΐδα και στο Αμύνταιο».
Αντίστοιχη έκκληση απηύθυνε και έτερος εκπρόσωπος της ΓΕΝΟΠ, ο Νίκος Παλάσκας, επισημαίνοντας ότι εάν δεν δοθεί παράταση λειτουργίας και κλείσουν οι μονάδες του Αμυνταίου και ΑΗΣ Καρδιάς η περιοχή μας «θα είναι κρανίου τόπος». Υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την παράταση των μονάδων μαζί με το συνδικάτο, για να μπορέσει η περιοχή να σταθεί στα πόδια της.
Και σήμερα ακόμα υπάρχουν περιθώρια να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις 17.500 ώρες’ στους δύο σταθμούς που τροφοδοτούν τηλεθερμάνσεις σε Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, ανέφερε στη δική του παρέμβαση ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης  Δημήτρης Ζαραφίδης (μιλώντας ως εκπρόσωπος της ΔΕΗ), δηλώνοντας μάλιστα πως «δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε καμία απώλεια θέσεων εργασίας». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η Πτολεμαΐδα πρέπει να κρατήσει την ταυτότητά της ως ενεργειακή και «πρέπει να κρατήσουμε με νύχια και με δόντια την παραγωγή από λιγνίτη».
Οι συνέπειες από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα πιέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), Πέτρος Ταταρίδης. Η εξέλιξη αυτήπρόσθεσε, θα επιφέρει νέες αυξήσεις στο ρεύμα, σε μια εποχή μάλιστα που υπάρχει στην περιοχή το φαινόμενο του δουλεμπορίου και της απλήρωτης εργασίας, με αποτέλεσμα άνθρωποι που εργάζονται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (εργατοτεχνίτες) δεν μπορούν να το απολαύσουν γιατί έχουν κομμένο το ρεύμα στα σπίτια τους.
(e-ptolemeos.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου