Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

Η ΔΕΗ ανακαλύπτει ότι το διακύβευμα της ηλεκτροπαραγωγής δεν είναι τα 2GW αναξιόπιστων ΑΠΕ


Καταρχήν να ξεκινήσουμε με μια παρένθεση, που έχει όμως τη σημασία της: σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το δημοσίευμα του ιστολόγιου στις 9 Ιουνίου για την αναγνώριση των Σκοπίων απ' τη ΔΕΗ ως "Macedonia", δημοσίευμα που έσπευσαν κι άλλοι ν' αναπαράγουν, η ΔΕΗ έσπευσε αθόρυβα να διορθώσει τη σχετική εικόνα κι εμφανίζει πλέον τα Σκόπια με την επίσημη διεθνή τους ονομασία, το FYROM. Αλλά θα έπρεπε να το είχε κάνει εξαρχής, πρόκειται για λάθος εθνικά ανεπίτρεπτο. Κι ελπίζουμε πως δεν θα βρεθούν πάλι κάποιοι ανεγκέφαλοι βιαστικοί, να εμφανίσουν το επαίσχυντο North Macedonia πριν τεθεί επίσημα σε ισχύ η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο σημερινό θέμα, η πιο πάνω εικόνα έχει δυο επιλεγμένα αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Προέδρου της ΔΕΗ στο συνέδριο του Economist, στις 15/6/2018. Όσο κι αν ο Τσίπρας τον είχε καλέσει πριν ένα χρόνο "να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα", μια πραγματικότητα βεβαίως όπως επιδιώκει να τη διαμορφώσει ο Τσίπρας, όσο κι αν ο Σκουρλέτης μας έλεγε πως "οι ΑΠΕ αντικαθιστούν το λιγνίτη", ίσως επειδή τέτοιους συμβούλους είχε, η "αληθινή" πραγματικότητα είναι πως η ενεργειακή πολιτική έχει ήδη σκάσει στα χέρια των Σύριζα/Ανελ, οι οποίοι είναι ασφαλώς συνυπεύθυνοι.

Κι ενώ η ΔΕΗ μας ενημέρωσε πρόσφατα πως θέλει να βάλει 2GW αναξιόπιστων ΑΠΕ, επειδή έτσι είναι η μόδα "ανά τας Ευρώπας" προκειμένου να δουλεύει η Γερμανική και η Δανέζικη βιομηχανία, τώρα  έχουν πάρει ξαφνικά όλοι είδηση πως υπάρχει "άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου και συνεπακόλουθα του αερίου", αλλά το ιστολόγιο το φωνάζει απ' τον περασμένο Σεπτέμβρη! Και επίσης ξαφνικά αντιλαμβάνονται πως μόνο το αέριο μπορεί να αντικαταστήσει το λιγνίτη στην παραγωγή φορτίου βάσης, αλλά το αέριο και πανάκριβο είναι και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχει, οπότε επιβαρύνεται κι αυτό με δικαιώματα εκπομπών: με ακριβή ενέργεια, το αφήγημα περί ... "εξόδου απ' τα μνημόνια" κινδυνεύει να πάει άπατο! Η οικονομία δεν μπορεί να είναι διεθνώς ανταγωνιστική όταν βασίζεται σε ακριβή ενέργεια κι όταν έχεις δίπλα σου ανταγωνιστές με πολύ πιο φθηνή ενέργεια και δική τους νομισματική πολιτική, αυτά είναι στοιχειώδη, αλλά στο Σύριζα δεν φαίνεται να μπορούν να τα καταλάβουν. 

Το ιστολόγιο δεν έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει όλα αυτά τα χρόνια τα αδιέξοδα της ενεργειακής πολιτικής των τελευταίων 18 ετών, αδιέξοδα στα οποία δυστυχώς μας οδηγούν διαδοχικά κυβερνήσεις διαφορετικών κομμάτων και συνασπισμών. Αδιέξοδα τα οποία δεν ήρθαν ουρανοκατέβατα, αλλά ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων κερδοσκοπικών πολιτικών. Πολιτικών που θεωρούσαν το λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό, σαν κάτι περίπου δεδομένο κι όχι σαν κάτι που εξορύσσεται με κόπο και συνεχή προσπάθεια και που πρέπει να καίγεται σ' εργοστάσια που λειτουργούν τουλάχιστον 6500 ώρες το χρόνο, όχι στη χάση και στη φέξη. Κι όταν πια, έχοντας φθάσει τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή στο 17%, έχουν ήδη προκαλέσει τα αδιέξοδα και ολόκληρη η χώρα οδηγείται σε ασφυξία, τότε πλέον μας πετούν το Θατσερικό "There Is No Alternative", δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Και στέλνουν το λογαριασμό της δικής τους ανεπάρκειας στα συνήθη υποζύγια, τους πολίτες, που πάντα καταλήγουμε να πληρώνουμε τις εσκεμμένα λάθος πολιτικές. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση, οι ιδέες είναι για να διακινούνται.
    Δυστυχώς δεν έχετε τηρήσει σωστά την πολιτική αναδημοσίευσης, που αναγράφεται ρητά στο τέλος του άρθρου. Όταν λέτε "οι αναρτήσεις μας", η σύνταξη είναι "οι αναρτήσεις του deienergynews" και προκαλεί σύγχυση. Παρακαλώ για τη σχετική διόρθωση.

    greeklignite blogspot com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου