Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Αδαμίδης σε FT: Η τρόικα έχει το πάνω χέρι - Δεν μπορεί να καθυστερήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο ρεπορτάζ των Financial Times, με ιδιαίτερη αναφορά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Αναλυτικότερα, στο ρεπορτάζ καταγράφεται και η θέση των συνδικαλιστών, με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Γιώργο Αδαμίδη, να χαρακτηρίζει ως εθνικό έγκλημα την πώληση των μονάδων, αλλά να προσθέτει ότι η διαδικασία δεν μπορεί να καθυστερήσει: «Είναι εθνικό έγκλημα που η κυβέρνηση πουλά μονάδες ενέργειας και εμείς αγωνιστήκαμε σκληρά κατά της πώλησης, όμως η τρόικα έχει το
πάνω χέρι», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.
Όπως σημειώνουν οι FT, "η ΓΕΝΟΠ-ΔEΗ, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικαλιστικά όργανα της Ελλάδας, ήταν κάποτε έμβλημα πολιτικής αντίστασης στις ιδιωτικοποιήσεις, έχοντας επιτυχώς αποτρέψει για δύο δεκαετίες τις προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων να μειώσουν τον έλεγχο της ΔEΗ επί της παραγωγικής δυναμικότητας και να συμμορφωθούν με την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας".
Παράλληλα, αναφέρεται ότι "όταν το υπουργείο Ενέργειας άνοιξε τον περασμένο μήνα τη διαδικασία προσφορών από διεθνείς παραγωγούς ενέργειας για τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔEΗ, έθεσε όρο οι αγοραστές να πρέπει να εγγυηθούν τις 6.000 θέσεις εργασίας στις μονάδες αυτές και στα ορυχεία τροφοδότησης για τουλάχιστον έξι χρόνια".
"Οι όροι αυτοί ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει για το εργατικό δυναμικό μια αριστερή κυβέρνηση", σχολίασε ο κ. Αδαμίδης.


 https://energypress.gr/news/adamidis-se-ft-i-troika-ehei-pano-heri-den-mporei-na-kathysterisei-i-idiotikopoiisi-tis-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου