Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

ΔΕΗ: Έρχονται οι νέοι μετρητές ρεύματος – Τέλος τα παλιά ρολόγια

Θοδωρής Παναγούλης
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα νέο σχεδιασμό για την υλοποίηση του μεγάλου έργου αντικατάστασης όλων των σημερινών «ρολογιών» που βρίσκονται στα σπίτια και τις επιχειρήσεις των καταναλωτών από «έξυπνους μετρητές» θέλει να διαδραματίσει η ΔΕΗ, σε συνεργασία βεβαίως με την αρμόδια θυγατρική της τον ΔΕΔΔΗΕ.
Αυτό κατέστησε σαφές χθες ο Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ το σίριαλ με τις δικαστικές προσφυγές στον πιλοτικό διαγωνισμό για τους 200 χιλιάδες μετρητές οφείλεται στο ότι η κλίμακα του έργου ήταν πολύ μεγάλη, έτσι ώστε
να θεωρείται πρόκριμα για το «μεγάλο» διαγωνισμό. Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα αντικατάστασης για όλη τη χώρα πρέπει να εξεταστεί σχεδόν από μηδενική βάση, ανεξάρτητα από την τύχη του πιλοτικού διαγωνισμού.
Σε αυτή την επανεξέταση «σχεδόν από μηδενική βάση» η ΔΕΗ διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, θέλοντας να βάλει με σαφήνεια τα όρια και το πλαίσιο συνεργασίας της με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η πρόθεση άλλωστε της διοίκησης της ΔΕΗ να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στα θέματα ανάπτυξης στο δίκτυο διανομής, τα οποία θεωρεί κλειδί των μελλοντικών εξελίξεων στον ηλεκτρικό χώρο, έχει ευρύτερες διαστάσεις.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά τα όσα είπε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Παναγιωτάκης αναφερόμενος στις σχέσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ: «Κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ ιδιαίτερα στον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., 100% θυγατρική της ΔΕΗ, η οποία διαχειρίζεται τα Δίκτυα Διανομής της ΔΕΗ. Είναι αυτονόητο ότι ως προς τη λειτουργία της ως Διαχειριστής επιβάλλεται να έχει τον αναγκαίο βαθμό ανεξαρτησίας, ώστε να αντιμετωπίζει όλους τους χρήστες του Δικτύου, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, ισότιμα, με πλήρη διαφάνεια.
Ωστόσο αυτό ουδόλως αναιρεί, το αντίθετο μάλιστα, το γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, διαχειριζόμενος τα Δίκτυά της, τα οποία σήμερα αποτελούν το πολυτιμότερο περιουσιακό της στοιχείο, με προοπτική ακόμη μεγαλύτερης αξίας στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές και οι εξελίξεις της τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις της ΔΕΗ με τον ΔΕΔΔΗΕ σε θέματα όπως η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός των Δικτύων, η αποδοτική τους λειτουργία και η εν γένει εκμετάλλευση και η στρατηγική, θα πρέπει να αντιστοιχούν σε σχέσεις Μητρικής - Θυγατρικής, και αυτό ανεξάρτητα αν για ορισμένα απ’ αυτά έχει λόγο και η ΡΑΕ. Ο καθένας έχει τον δικό του ρόλο. Αυτή άλλωστε είναι η επιλογή της Πολιτείας μέχρι σήμερα. Το επόμενο διάστημα θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση της Ομιλικής λειτουργίας στον τομέα αυτόν, καθώς και για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των Δικτύων, που συμπεριλαμβάνεται στο έργο της McKinsey για το Business Plan».
Μικροί πιλοτικοί
Για το θέμα πάντως των «έξυπνων μετρητών» ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι πρέπει να διερευνηθούν όλα τα μοντέλα, μεταξύ των οποίων το να στηθούν ΣΔΙΤ με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (προοπτική για την οποία, όπως αποκάλυψε το energypress έχει ενδιαφερθεί και ο Γάλλος διαχειριστής ENEDIS).
Ανέφερε επίσης ότι θα ήταν ίσως πιο λειτουργικό να υπάρξουν δυο – τρείς «μικροί πιλοτικοί» σε μικρές πόλεις, ώστε να μελετηθούν τα προβλήματα, αλλά και να εξεταστεί αν είναι πιο λειτουργικό, για λόγους ταχύτητας εξέλιξης του έργου, να χωριστεί η χώρα σε 5 – 6 περιφέρειες στις οποίες να γίνεται ταυτόχρονα η αντικατάσταση των μετρητών και όχι να υπάρχει ένας εργολάβος που να πρέπει να κάνει τις αντικαταστάσεις σε όλη τη χώρα. Η πρόταση αυτή δεν αφορά την προμήθεια των μετρητών αλλά την εγκατάστασή τους.
Το έργο
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον παλιό προγραμματισμό θα έπρεπε έως το 2020 να έχει γίνει η αντικατάσταση του συνόλου των μετρητών της χώρας με «έξυπνους». Αυτό πλέον δεν μπορεί βεβαίως να υλοποιηθεί.
Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 1,2 δις. ευρώ, ωστόσο εκτιμάται ότι η ωρίμανση της τεχνολογίας και η παράλληλη πτώση των τιμών μέσα στα χρόνια που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση του έργου, θα οδηγήσει σε μείωση της συνολικής δαπάνης στα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ.
Οι έξυπνοι μετρητές αποτελούν ταυτόχρονα αναγκαιότητα αλλά και υποχρέωση της χώρας μας ενώ θα αλλάξουν οριστικά τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, προς όφελος του καταναλωτή. Γιαυτό άλλωστε και στο μνημόνιο έχει ζητηθεί από τους δανειστές να υπάρξει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα εγκατάστασης τους, γνωστό και ως  rollout.


 https://energypress.gr/news/neo-shediasmo-shedon-apo-miden-proothei-i-dei-gia-toys-exypnoys-metrites-diekdikei-energo-rolo

Αρχειοθήκη ιστολογίου