Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Με μπροστά το 5 το επιτόκιο που πέτυχε η ΔΕΗ στην αναχρηματοδότηση των 1,475 δισ. από τις τράπεζες

Θοδωρής Παναγούλης
Μετά την έγκριση της συμφωνίας αναχρηματοδότησης του υπολοίπου του κοινοπρακτικού δανείου από τα Credit Committees του συνόλου των εμπλεκόμενων τραπεζών, εξέλιξη που ολοκληρώθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, σήμερα αναμένεται ενημερωτική ανακοίνωση της ΔΕΗ προς τους μετόχους της μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress οι όροι αναχρηματοδότησης του ποσού των 1,475 δις. από τις πέντε δανείστριες τράπεζες (αυτό το ποσό έχει μείνει από τα αρχικά 2,2 δις. ευρώ) θεωρούνται ευνοϊκοί λαμβάνοντας βεβαίως
υπόψη τόσο τη συνολικότερη οικονομική κατάσταση όσο και τη θέση της ΔΕΗ. «Εμείς ως ΔΕΗ, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών» λέγεται χαρακτηρστικά.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτόκιο στο δάνειο αναχρηματοδότησης «θα έχει μπροστά το 5» και μάλιστα σε όλες τις φάσεις του δανειακού προγράμματος.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Παναγιωτάκης στη Γενική Συνέλευση της επιχείρησης, «η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις, κυρίως λόγω του σημαντικού ποσού της αναχρηματοδότησης και των αναγκών συντονισμού των πέντε Τραπεζών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία».
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι με τις πιστώτριες τράπεζες έχει συμφωνηθεί ανοικτή χρηματοδοτική γραμμή για το 2019 που ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί, εάν χρειαστεί, κυρίως για την αποπληρωμή του ομολογιακού.
Η ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παναγιωτάκη, βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας για να βγεί εντός του 2028 προς άντληση κεφαλαίων από τις αγορές. Αυτό όμως θα αξιολογηθεί εν καιρώ και αφού πρώτα αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας και βελτιωθούν οι εισπράξεις των ανεξόφλητων οφειλών των καταναλωτών.


 https://energypress.gr/news/me-mprosta-5-epitokio-poy-petyhe-i-dei-stin-anahrimatodotisi-ton-1475-dis-apo-tis-trapezes

Αρχειοθήκη ιστολογίου