Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Γαλλικό κλειδί για να προχωρήσει το έργο των «έξυπνων μετρητών» του ΔΕΔΔΗΕ

Θοδωρής Παναγούλης
Την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν συμμετοχή στο επιχειρηματικό σχήμα που θα αναλάβει το έργο – μαμούθ της αντικατάστασης του συνόλου των μετρητών της χώρας με «έξυπνους», κατέστησαν σαφή τα στελέχη της ENEDIS, δηλαδή του Γαλλικού Διαχειριστή Δικτύου Διανομής, που βρέθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες μαζί με τους επικεφαλής της Γαλλικής ΡΑΕ.
Η Γαλλική Αρχή, άλλωστε, έκανε αναλυτική παρουσίαση προς τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, της ΡΑΕ και του ΥΠΕΝ, του μοντέλου που εφαρμόστηκε στη χώρα τους και το οποίο, σύμφωνα με όσα
σημείωσαν έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
  • Επιχειρηματικό σχήμα, από κοινού με το διαχειριστή (στην περίπτωσή μας ο ΔΕΔΔΗΕ), αναλαμβάνει την χρηματοδότηση, προμήθεια και εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών».
  • Η αποπληρωμή από τους καταναλωτές εκείνου του μέρους του κόστους που δεν είναι επιδοτούμενο (από ΕΣΠΑ ή άλλους δημόσιους πόρους) καθυστερεί να ξεκινήσει  κατά κάποια χρόνια, έναντι βεβαίως συμφωνημένου επιτοκίου.
  • Όταν ξεκινάει να πληρώνει ο καταναλωτής θα έχει ήδη μειωθεί η δαπάνη του λόγω της εξοικονόμησης που επιτυγχάνουν οι «έξυπνοι μετρητές», οπότε η αύξηση των τελών δικτύου θα αντισταθμίζεται από τη μείωση των συνολικών δαπανών του τιμολογίου ρεύματος. Ουσιαστικά δηλαδή ο καταναλωτής δεν επιβαρύνεται επιπλέον σε καμία φάση του έργου και έχει, αντίθετα, τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας.
Πρόκειται βεβαίως για αλλαγή μοντέλου σε σχέση με τον αποτυχόντα πιλοτικό διαγωνισμό προμήθειας 200.000 μετρητών που ακόμα «σέρνεται» και υιοθέτηση ενός είδους σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν.
Το Γαλλικό μοντέλο, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω συζητήθηκε και κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Αθήνα ο πρόεδρος Μακρόν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, φαίνεται να έχει πείσει, τόσο τους επικεφαλής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Τελικές αποφάσεις ωστόσο δεν έχουν ληφθεί, δεδομένου μάλιστα ότι η ΔΕΗ έχει διατυπώσει επιφυλάξεις, αν όχι αντιρρήσεις.
Το έναυσμα για την αλλαγή μοντέλου δόθηκε βεβαίως λόγω της τεράστιας χρονοτριβής στο πιλοτικό έργο της προμήθειας και εγκατάστασης 200.000 έξυπνων μετρητών, ο διαγωνισμός για το οποίο καρκινοβατεί επί χρόνια λόγω των ενστάσεων και των προσφυγών, με αποτέλεσμα να έχει τιναχτεί στον αέρα ολόκληρος ο προγραμματισμός.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον παλιό προγραμματισμό θα έπρεπε έως το 2020 να έχει γίνει η αντικατάσταση του συνόλου των μετρητών της χώρας με «έξυπνους». Αυτό πλέον δεν μπορεί βεβαίως να υλοποιηθεί, ωστόσο ο ΔΕΔΔΗΕ έχει βάλει ως στόχο να ξεκινήσει το έργο, με το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, ακόμα και εντός του 2018.
Σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει ο Διαχειριστής, στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα συμμετέχουν, αφενός μεν ο ΔΕΔΔΗΕ με ποσοστό όχι μικρότερο του 51%, αφετέρου δε ιδιώτες που θα επιλεγούν μέσω διαγωνισμού, αλλά και τραπεζικά ιδρύματα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιδίωξη της ENEDIS να μπεί στο σχήμα. Δεδομένο θεωρείται επίσης το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η οποία έχει ενισχύσει χρηματοδοτικά και άλλα έργα υποδομών του ΔΕΔΔΗΕ.
Αυτονόητο βεβαίως ότι το σχήμα που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσει επίσης σε διαγωνισμούς για την προμήθεια των έξυπνων μετρητών αλλά και του εξοπλισμού συνολικά.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,2 δις. ευρώ, ωστόσο εκτιμάται ότι η ωρίμανση της τεχνολογίας και η παράλληλη πτώση των τιμών μέσα στα χρόνια που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση του έργου, θα οδηγήσει σε μείωση της συνολικής δαπάνης στα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ.
Οι έξυπνοι μετρητές αποτελούν ταυτόχρονα αναγκαιότητα αλλά και υποχρέωση της χώρας μας ενώ θα αλλάξουν οριστικά τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, προς όφελος του καταναλωτή. Γιαυτό άλλωστε και στο μνημόνιο έχει ζητηθεί από τους δανειστές να υπάρξει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα εγκατάστασης τους, γνωστό και ως  rollout.

 https://energypress.gr/news/galliko-kleidi-gia-na-prohorisei-ergo-ton-exypnon-metriton-toy-deddie-symmetohi-sto-project

Αρχειοθήκη ιστολογίου