Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Κατολίσθηση Ορυχείου Αμυνταίου: πόσα γνώριζε η διοίκηση της ΔΕΗ πριν γκρεμιστεί το Ορυχείο;




Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος από την καταστροφική κατολίσθηση της 10ης Ιουνίου 2017 στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ και στο διάστημα που κύλισε από τότε μόνο σοφότεροι δεν γίναμε για το τι πραγματικά συνέβη.

Η ΔΕΗ περιορίστηκε να εκδώσει στις 1/9/2017 μια πολύ λιτή ανακοίνωση, ενημερώνοντας πως εκδόθηκε το πόρισμα της δικής της Επιτροπής Διερεύνησης και υποσχόμενη να παράσχει αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις στους φορείς της περιοχής. Δεν έγινε ποτέ γνωστό αν έγινε τέτοια ενημέρωση, πότε και σε ποιούς, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε διάφορα.

Από την πλευρά του το Υπουργείο περιορίστηκε επίσης κι αυτό με τη σειρά του να εκδώσει στις 22/11/2017 μια εξίσου λιτή ανακοίνωση, ενημερώνοντας πως εκδόθηκε το πόρισμα και της δικής του Επιτροπής Διερεύνησης. Κι έπειτα, σιωπή. Άκρα του τάφου σιωπή. Ή, κατά το κοινώς λεγόμενο, "μούγκα στη στρούγκα", τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για το Υπουργείο. Λες και δεν υπάρχουν άλλα ορυχεία και μεταλλεία στην Ελλάδα, που να πρέπει να μάθουν τι τέλος πάντων συνέβη στο Αμύνταιο και να προστατευθούν από παρόμοιο συμβάν. Εκτός πια κι αν θεωρείται τόσο συνηθισμένο φαινόμενο να γκρεμίζεται ένα ολόκληρο επιφανειακό ορυχείο, οπότε θα πρέπει να μας παρουσιάσουν ανάλογα περιστατικά ανά την ΕΕ. Ή έστω την ΥποΣαχάρια Αφρική. 


Τέτοιες μέρες λοιπόν πέρυσι η τεράστια και πρωτοφανής καταστροφική κατολίσθηση ήδη εξελισσόταν, αλλά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το τι γνώριζε από νωρίτερα η κεντρική διοίκηση. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στις 3/5/2017 ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ενέκρινε προγραμματισμένη κανονική άδεια της Γενικής Διευθύντριας Ορυχείων για το διάστημα 1 έως και 9/6/2017, ακριβώς δηλαδή τις ημέρες της κατολίσθησης.

Φυσιολογικά η απουσία στο διάστημα αυτό δεν μπορεί να επηρέασε ένα φαινόμενο που ... ήδη είχε πάρει το δρόμο του, ωστόσο δεν παύει να καταγράφεται ως απουσία τις κρίσιμες μέρες. Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως μπορεί να μην υπήρχαν θύματα, κάτι που βεβαίως πιστώνεται ως επιτυχία στους επιτόπου παρόντες, μπορεί να διασώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, που κι αυτό πιστώνεται ως επιτυχία στους επιτόπου παρόντες, ωστόσο τελικά το ορυχείο γκρεμίστηκε, μια περιοχή αναστατώθηκε χωρίς να φταίει, ένα χωριό βρέθηκε να τρέχει και τρεις εκσκαφείς έγιναν παλιοσίδερα. Οπότε το τι τελικά γνώριζε πραγματικά η διοίκηση της ΔΕΗ πριν την κατολίσθηση, έχει τη σημασία του.

Όπως έχει τη σημασία του και το ότι ποτέ δεν απαντήθηκε το ερώτημα που είχα βάλει στις 30/6/2017, αν είναι αλήθεια ότι το λιγνιτωρυχείο που βρισκόταν στο Αμύνταιο μελετιούνταν στα ...Σεπόλια, παρακολουθούνταν γεωτεχνικά απ' την ...Ουγκάντα και υδρολογικά από την ...Πελοπόννησο.

http://greeklignite.blogspot.com/2018/06/blog-post.html

Αρχειοθήκη ιστολογίου