Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

"Πόρτα" από βιομηχανία στην πρόταση ΔΕΗ για αυξήσεις 10% στα τιμολόγια

Γιώργος Φιντικάκης
Αρνητική είναι η αντίδραση της βιομηχανίας στην απόφαση που έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, να υποβληθεί πρόταση για αύξηση 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια, η οποία και πρόκειται να τεθεί υπόψιν των πελατών υψηλής τάσης της επιχείρησης.
Κύκλοι επιχειρήσεων του χώρου απαντούν στο "Energypress" ότι όπως έχουν κατ’ επανάληψη διαμηνύσει στη διοίκηση της ΔΕΗ, δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε αυξήσεις 10%, όταν έχουν ήδη επιβαρυνθεί τους προηγούμενους μήνες με αυξήσεις 20% λόγω της ρήτρας CO2, την οποία πλέον ενσωματώνει η τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης.

Απορρίπτουν επομένως μια ενδεχόμενη πρόταση της ΔΕΗ για αυξήσεις 10% στα τιμολόγια, υπενθυμίζοντας παλαιότερη έρευνα που είχε γίνει για λογαριασμό του βελγικού ρυθμιστή ενέργειας (CREG), σύμφωνα με την οποία πληρώνουν ήδη 60% κατα μέσον όρο υψηλότερο κόστος ενέργειας συγκριτικά με το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Βρετανία.
Στην πράξη οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα αναμένουν εγγράφως τη πρόταση που θα αποστείλει σε κάθε μία εξ αυτών η ΔΕΗ, πιθανώς μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να δουν τι ακριβώς προβλέπει για τις εκπτώσεις όγκου και συνέπειας, δίχως ωστόσο να δείχνουν διατεθειμένες να την συζητήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε με νόημα οι ίδιες πηγές, εφόσον η ΔΕΗ αποφασίσει να προχωρήσει σε αυξήσεις 10% - χωρίς να διαπραγματευθεί με τη βιομηχανία - τότε οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από την Γενική της Συνέλευση, δηλαδή από το ΥπερΤαμείο το οποίο και ελέγχει μετοχικά την επιχείρηση.
Στην ουσία είμαστε και πάλι στο μηδέν. Εδώ και καιρό η βιομηχανία αμφισβητεί ότι υπάρχει οποιοδήποτε νέο κοστολογικό δεδομένο, όσον αφορά την παραγωγή της ΔΕΗ, που να δικαιολογεί αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων, πέραν της αύξησης των ρύπων. Την τελευταία, πληρώνουν ήδη οι βιομηχανίες, καθώς υπάρχει τέτοια ρήτρα στα τιμολόγιά τους.
Σημειωτέον ότι προ πολλών μηνών, η ΔΕΗ ανέθεσε στην PricewaterhouseCoopers (PwC) Ελλάδος να εκπονήσει μελέτη σχετικά με το μέσο έσοδο της επιχείρησης στην Υψηλή Τάση, το οποίο οπωσδήποτε θα διασφαλίζει το κόστος της, συν ένα εύλογο κέρδος.
Η μελέτη, που υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμη εδώ και καιρό, αποσκοπεί στον ορισμό ενός ποσού, με την ενσωμάτωση του κόστους CO2, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΔΕΗ ως σημείο αναφοράς, δηλαδή ως βάση, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τις βιομηχανίες, και να προχωρήσει στις νέες συμφωνίες μαζί τους.
Το ερώτημα είναι με ποια κριτήρια θα προκύπτει αυτό το μέσο έσοδο, στο οποίο η PWC θα συνυπολογίζει μια σειρά παραμέτρων, όπως τα ειδικά χαρακτηριστικά των βιομηχανικών καταναλώσεων (διακυμάνσεις, ώρες αιχμής κ.λπ.), την ανάγκη προμήθειας μπάντας φορτίου, τι ισχύει σε άλλες χώρες, κ.ό.κ.
Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες, η μελέτη, την οποία φέρονταν να έχει ζητήσει το υπερΤαμείο από τη ΔΕΗ, θα προτείνει 2ετή παράταση των εκπτώσεων όγκου και συνέπειας, ωστόσο παραμένει στο τραπέζι η αύξηση 10%.
Τον περασμένο πάντως Νοέμβριο, η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη διαμάχη μεταξύ ΔΕΗ και ενεργοβόρου βιομηχανίας, στην οποία είχε εμπλακεί και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στ.Πιτσιόρλας, (ο οποίος παραμένει ενεργός στην υπόθεση τιμολόγια), είχε στεφθεί από αποτυχία. Τότε, η πρόταση προέβλεπε παράταση των εκπτώσεων όγκου και συνέπειας στις νέες συμβάσεις, αλλά και αύξηση 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια.
Συγκεκριμένα, η τότε πρόταση Πιτσιόρλα συνίσταντο σε τρία σημεία :
  1. Παράταση των εκπτώσεων όγκου στις νέες συμβάσεις, που μπορεί να παρέχει η ΔΕΗ μέσω έκτακτης γενικής συνέλευσης.
  2. Παράταση της έκπτωσης συνέπειας που παρέχει η ΔΕΗ.
  3. Αύξηση 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η βιομηχανία είχε τότε απαντήσει στον υπουργό ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αύξηση 10% στα τιμολόγια, όταν έχει ήδη επιβαρυνθεί με αυξήσεις 20% λόγω της ρήτρας CO2, την οποία αυτά ενσωματώνουν.

Αρχειοθήκη ιστολογίου