Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

"Πυλώνας" για τη σταθεροποίηση του Χρηματιστηρίου η ΔΕΗ

Σταθερά σε θετικά εδάφη κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να μπορεί να λάβει σαφή κατεύθυνση, ενώ και ο ρυθμός των συναλλαγών έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,35% στις 706,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.848,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,19% στις 549,05 μονάδες.

...
Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα άρχισε με πολύ καλές προοπτικές, από τις 12:00 και πλέον οι ρυθμοί έχουν μειωθεί σημαντικά, με αρκετούς τίτλους να έχουν διακινήσει ολίγες χιλιάδες μετοχές. Και αυτή η εικόνα δεν βοηθά καθόλου το ταμπλό, όπου η νευρικότητα και η μεταβλητότητα είναι κυρίαρχες.
Αν εξαιρεθεί ο τίτλος της ΔΕΗ, ο οποίος κινείται σταθερά με σημαντικά κέρδη, οι περισσότερες μετοχές δεν έχουν βρει ακόμη ρυθμό, παραπέμποντας σε μικροδιορθώσεις από χαρτοφυλάκια με βασικό ενδιαφέρον να μην διαταραχθούν τα επίπεδα της αγοράς. Επίπεδα που η αγορά διατηρεί τις τελευταίες ημέρες, επιτρέποντας παράλληλα και την ενθυλάκωση κερδών σε επιλεγμένους τίτλους.
Άλλωστε, μετά το ράλι του τελευταίου διαστήματος και την έξοδο στις αγορές που ήταν και βασικός στόχος, η αγορά ήταν λογικό να προχωρήσει σε διορθώσεις. Και όπως σχολιάζει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, "η τάση φυσικά δεν αλλάζει τόσο απλά παρόλα αυτά τα κέρδη είναι σημαντικά για να κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις και να υπάρξουν οι αντίστοιχες ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια μετά το σημαντικό ράλι στον τραπεζικό κλάδο που έδωσε την απαραίτητη ρευστότητα στο σύστημα".

Η μεταβλητότητα βέβαια αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι την Παρασκευή, καθώς τότε θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Emerging Europe από τον οποίο διαγράφεται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Το ζήτημα είναι οι ροές που θα κινηθούν εκατέρωθεν να μην "διαταράξουν" τις ισορροπίες της αγοράς. Επίσης, την Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων επί μετοχών και δεικτών για τον μήνα Μάρτιο και δεδομένης της αύξησης των short θέσεων η μεταβλητότητα και οι μάχες στο ταμπλό θα είναι μεγάλες.
Στο ταμπλό τώρα, εκτός το +6,27% της ΔΕΗ και το +3,16% του ΑΔΜΗΕ, τα κέρδη σε Λάμδα, Ελλάκτωρ και Grivalia ξεπερνούν το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Βιοχαλκο, Coca Cola, ΟΤΕ, Φουρλής, Motor Oil και Alpha Bank.
Στον αντίποδα, η Εθνική υποχωρεί κατά 2,10%, με τις Πειραιώς και Σαράντη να ακολουθούν με -1,58% και -1,12% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, με τις Jumbo και Aegean να μην έχουν πρόσημο.

(της Αλεξάνδρας Γκίτση, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου