Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Ανησυχία στη ΔΕΗ μετά την καταδίκη για το χρώμιο – Στο τσακ δεν έσβησε ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Γιάννα Παπαδημητρίου
Ένας μίνι πανικός επικράτησε μεταξύ των στελεχών της ΔΕΗ που έχουν ευθύνη για τη λειτουργία του Ορυχείου Νότιου Πεδίου και του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής για τρεις πρώην Διευθυντές του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ απόφασης του Πρωτοδικείου Κοζάνης, για υπόθεση της μόλυνση των νερών του Ελλησπόντου Κοζάνης με εξασθενές χρώμιο, την Παρασκευή.
Μάλιστα, για λίγες ώρες τέθηκε εν αμφιβόλω η συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, προτού παρέμβει προσωπικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του e-ptolemeos.gr,  ο -αθωωθείς από το δικαστήριο- νυν ορυχειάρχης Νοτίου Πεδίου κ. Οδυσσέας Σούλης, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, έδωσε εντολή να σταματήσει η αποκομιδή τέφρας από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.


Ο κ. Σούλης οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, φοβούμενος ότι η ΔΕΗ μπορεί να βρεθεί έκθετη αν συνέχιζε την ίδια δραστηριότητα μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, δεδομένου ότι το επίδικο στην συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ο τρόπος εναπόθεσης της τέφρας.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι οι κοινότητες του Ελλησπόντου άρχισαν να παίρνουν νερό από άλλη πηγή ήδη από το 2013, οπότε έκτοτε δεν υφίσταται το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Ορυχείων επικοινώνησε αμέσως με τον Μ. Παναγιωτάκη και κατόπιν έδωσε εντολές ώστε ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και το Ορυχείο Νότιου Πεδίου να συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά.
Όπως αποφασίστηκε, η λειτουργία του σταθμού θα συνεχίσει κανονικά, τουλάχιστον μέχρι τη συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 8 Μαρτίου.
Με τα ισχύοντα αυτή τη στιγμή δεδομένα, πάντως, η εκτίμηση της διοίκησης της ΔΕΗ είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κι έτσι η εναπόθεση συνεχίζεται κανονικά, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας, με το ΔΣ της ΔΕΗ να καλείται να λάβει την οριστική απόφαση επί του θέματος.
Το ζήτημα κρίνεται σοβαρό, καθώς η διακοπή της αποκομιδής της τέφρας θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του σταθμού, κάτι που θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες ακόμα και για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στελέχη της επιχείρηση στο Νότιο Πεδίο και τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ανησυχούν για το ενδεχόμενο να βρεθούν εκτεθειμένα έναντι του νόμου στο μέλλον, εξαιτίας της διαμορφωθείσας κατάστασης.


 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου