Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Σύζευξη των αγορών το 2020 και βλέπουμε "δείχνει" ο ΑΔΜΗΕ

Χρήστος Στεφάνου
Μια από τις βασικές παραμέτρους του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς, του λεγόμενου target model, είναι η σύζευξη με τις περιφερειακές αγορές ηλεκτρισμού προκειμένου να προχωρήσει η ενεργειακή ενοποίηση, να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός και να ενισχυθεί η ασφάλεια. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε το target model θα εφαρμοστεί στη χώρα μας φέτος, με αρκετά χρόνια καθυστέρηση από τον Οκτώβριο του 2019. Ωστόσο η σύζευξη των αγορών, δηλαδή η ουσιαστική εφαρμογή του μοντέλου στόχος φαίνεται ότι θα καθυστερήσει και δε θα είναι έτοιμη εντός του 2019.
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι όροι της προκήρυξης του διαγωνισμού που βγήκαν από τον ΑΔΜΗΕ για την προμήθεια του απαραίτητου λογισμικού που θα επιτρέψει να επιτευχθεί η σύζευξη των αγορών και να τεθεί σε πραγματική εφαρμογή το target model.

Σύμφωνα λοιπόν με τη διακήρυξη του ΑΔΜΗΕ για την παροχή υπηρεσιών προμήθειας, εγκατάστασης, θέσης σε λειτουργία και τεχνικής υποστήριξης / συντήρησης του πληροφοριακού συστήματος για την υποστήριξη διαδικασιών διασυνοριακού εμπορίου, το χρονικό περιθώριο προκειμένου να δηλωθεί η ετοιμότητα σύζευξης των αγορών είναι οι 10 μήνες από την κατοχύρωση του διαγωνισμού. Εάν λοιπόν ο διαγωνισμός κατακυρωθεί στις αρχές Απριλίου, μετά το προβλεπόμενο άνοιγμα των προσφορών και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν προσφυγές ή άλλες δικαστικές εμπλοκές (όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιους διαγωνισμούς) τότε στην καλύτερη περίπτωση η λειτουργία της σύζευξης θα πάει χρονικά μετά το πρώτο δίμηνο του 2020.
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ αφορά στην προμήθεια του αναγκαίου λογισμικού όχι για την αγορά εξισορρόπησης, αλλά για τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές, δηλαδή χωρίς αυτό το λογισμικό επί της ουσίας δεν υπάρχει target model.


 https://energypress.gr/news/target-model-syzeyxi-ton-agoron-2020-kai-vlepoyme-deihnei-o-admie

Αρχειοθήκη ιστολογίου