Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Μ. Ασημακοπούλου (Ήρων): Μετεξέλιξη του ΔΕΔΔΗΕ, εποπτεία των αγορών και εκπαίδευση στα νέα "εργαλεία", τα κλειδιά για την επόμενη μέρα

Για τις σχέσεις των προμηθευτών με τους Διαχειριστές, το ΕΧΕ και τη Ρυθμιστική Αρχή μίλησε η Μελίζα Ασημακοπούλου, Διευθύντρια Ρυθμιστικών Θεμάτων της Ήρων, κατά το χθεσινό Power and Gas Supply Forum, δίνοντας έμφαση στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ορθή λειτουργία της αγοράς.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “σε μια αγορά που εξελίσσεται πρέπει να εξελίσσονται και οι σχέσεις των εμπλεκομένων μερών”, καθώς οι παίκτες αλλάζουν, όπως άλλωστε και οι κανόνες αφού θεσπίζονται οι short-term markets (intra-day & balancing), καταργούνται οι μη – τιμολογούμενες δηλώσεις φορτίου, αλλάζουν τα διοικητικά όρια των Τιμών Εντολών, ενσωματώνονται οι απώλειες Συστήματος και Δικτύου στις Εντολές Αγορών και παρέχονται εργαλεία διαχείρισης των αποκλίσεων με το ρόλο του Προμηθευτή να γίνεται πιο ενεργός.

Αντίστοιχα, αλλάζουν και τα προϊόντα με παροχή λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, ΑΠΕ και ανάπτυξη διαχείρισης ζήτησης και λύσεις στην ηλεκτροκίνηση, αλλά και τα εργαλεία με νέες πλατφόρμες αγορών, έξυπνους μετρητές, έξυπνα σπίτια, έξυπνα δίκτυα, ανταγωνιστικές λύσεις φωτοβολταϊκών στέγης και συστημάτων αποθήκευσης και ασφάλεια στα ψηφιακά δεδομένα ανταλλαγής πληροφοριών.
Αναφορικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ορθή λειτουργία της αγοράς, η κα Ασημακοπούλου υπογράμμισε ότι κομβικός είναι ο ρόλος του Διαχειριστή του Δικτύου, η παρακολούθηση και εποπτεία των αγορών και η εκπαίδευση των συμμετεχόντων.
Συγκεκριμένα, ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να μετεξελιχθεί από απλό διανομέα του ηλεκτρισμού από το Σύστημα στον Τελικό Καταναλωτή σε ένα ενεργό διαχειριστή με ξεκάθαρες χρεώσεις και αξιολόγηση της αποδότικότητάς του μέσω συγκεκριμένων δεικτών.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ΡΑΕ σε συνεργασία με το ΕΧΕ και τον ΑΔΜΗΕ παράλληλα με τους Κανονισμούς και τις Τεχνικές Αποφάσεις πρέπει να δημιουργήσουν ένα σαφές πλαίσιο άντλησης δεδομένων και ενεργειών για την παρακολούθηση των αγορών με στόχο την αναγνώριση και τον περιορισμό φαινομένων κατάχρησης της αγοράς. Στην Ελλάδα η υπερδεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ τόσο στην Προμήθεια όσο και στην Παραγωγή κάνει επιτακτική την επιβολή εξειδικευμένων μηχανισμών επιτήρησης αυτής, οι οποίοι δε θα περιορίζονται στις διατάξεις του REMIT που αφορούν σε expost μηχανισμούς, αλλά θα περιλαμβάνουν και ex-ante μηχανισμούς ελέγχου.
Τέλος, υποστήριξε ότι είναι ευθύνη της ΡΑΕ, του ΕΧΕ και του ΑΔΜΗΕ η διοργάνωση των απαραίτητων τεχνικών σεμιναρίων για την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στη λειτουργία των νέων αγορών (τύποι εντολών, κανόνες υποβολής και εκκαθάρισης κλπ),καθώς και η θέσπιση του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος παράλληλης λειτουργίας παλιάς και νέων αγορών (dry run) για τη διασφάλιση της ορθής κατανόησης και σωστής εφαρμογής των νέων κανονισμών, μεθοδολογιών και τεχνικών αποφάσεων.



 https://energypress.gr/news/m-asimakopoyloy-iron-metexelixi-toy-deddie-epopteia-ton-agoron-kai-ekpaideysi-sta-nea-ergaleia

Αρχειοθήκη ιστολογίου