Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

«Πλάτη» δεν βάζουμε σε κανέναν παρά μόνο στα συμφέροντα των εργαζομένων»



Αγωνιζόμαστε για δικαιώματα, κατακτήσεις  αξιοπρέπεια με συνέπεια, συνέχεια και αξιοπιστία 

Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ 
Ψηφίζουν - Στηρίζουν 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΕΤΕ ΟΜΙΛΟΥ-ΔΕΗ 

Συμμετέχουμε μαζικά στις Εκλογές 27 και 28 Μαρτίου
Η σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς τραγική. Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν δημιουργήσει μια ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων, που είναι έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή και να παρασύρει όλη τη χώρα. Στις 25 Ιανουαρίου 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζαν τις εκλογές και ξεκινούσαν μια πορεία, την εξέλιξη της οποίας λίγοι μπορούσαν να φανταστούν εκείνη την περίοδο. Έχοντας υποσχεθεί σκισίματα μνημονίων, εκδίωξη της τρόικας, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, εκφωνούσε εκείνο το βράδυ στα Προπύλαια μια ομιλία την οποία κάποιοι έσπευδαν να χαρακτηρίσουν ιστορική. 

ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια αργότερα κάποιες από τις φράσεις εκείνες του Πρωθυπουργού έχουν πράγματι ιστορική αξία. Κυρίως, επειδή φανερώνουν σήμερα το μέγεθος της πολιτικής αναξιοπιστίας και τη διάψευση όλων εκείνων των προσδοκιών, όσων είχαν πιστέψει τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εξαγγελίες τους. Αποτέλεσμα αυτής της ερμαφρόδιτης και εθελόδουλης πολιτικής από έναν πρωθυπουργό υποταγμένο στα κελεύσματα της εγχώριας και διεθνούς διαπλοκής, είναι η πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού ιστού της χώρας. 
Ο εθνομηδενισμός, ο αφελληνισμός και ο κρατικός έλεγχος  ενός κράτους που γίνεται περισσότερο, πελατειακό, φορομπηχτικό, διαπλεκόμενο, βαριά άρρωστο και νοσηρό, αποτελούν στόχους και προτεραιότητες μιας Σταλινικής φράξιας που κυβερνά τη χώρα. 
Το ίδιο βαριά άρρωστος είναι και ο ενεργειακός πυλώνας της χώρας, η ΔΕΗ, η οποία καταρρέει από τις πολιτικές της κυβέρνησης και  μιας αναποτελεσματικής διοίκησης. Δυστυχώς, είναι φανερή η αδυναμία ή απροθυμία κοινωνικής αντίδρασης στην πολιτική που ακολουθείται, ενώ όλοι θυμούνται τι συνέβαινε στη χώρα μας κατά τα προηγούμενα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων και των σχεδίων ιδιωτικοποιήσεων του Ομίλου ΔΕΗ, τα οποία σήμερα μοιάζουν με ευχάριστο περίπατο. Μετέτρεψαν τη ΔΕΗ από βασικό ενεργειακό πυλώνα ανάπτυξης  της ελληνικής οικονομίας σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο.

Στην παρούσα φάση τα προβλήματα της ΔΕΗ κινούνται στους εξής άξονες: 
› Ανείσπρακτες οφειλές. 
› Έλλειψη ρευστότητας. › Απώλεια μεριδίων αγοράς.
 › Έλλειψη ανταγωνιστικότητας. › Πιστοληπτική ασφυξία. 
› Απουσία στρατηγικού επιχειρηματικού πλάνου για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω και την διασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας της Εταιρίας. Επιπρόσθετα: 
› Παραχωρεί  το 34% της ΔΕΗ, συν το 17%, που υπάρχει στο νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, πουλώντας ουσιαστικά το σύνολο των μετοχών του Ομίλου ΔΕΗ. 
› Χαρίζει το 50% της Παραγωγής και της Εμπορίας στους ιδιώτες ως το 2020, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. 
› Νομοθετεί το μοντέλο ΝΟΜΕ, που πουλά κάτω του κόστους τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική ισχύ στου ιδιώτες. 
‘Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μία διαλυτική εικόνα της Επιχείρησης και η αυτοκαταστροφική λογική των ανάλγητων διοικούντων δεν φαίνεται να έχει σταματημό. 
Με σπόνσορα την σημερινή κυβερνητική πολιτική στο ξεπούλημα του Ομίλου η οποία συντελείται στοχευμένα ώστε να οδηγηθούν Μονάδες, Λιγνιτικά Κέντρα, αλλά ακόμη και εργαζόμενοι στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων. Κάτι που δεν είχε τολμήσει να το εφαρμόσει καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 
Η αριστερή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση πριν μερικά χρόνια φώναζε «ξεμπερδεύομε με το παλιό- κερδίζουμε το αύριο», μάλλον εννοούσε να ξεμπερδεύουμε από τη ΔΕΗ ολοκληρωτικά και να την δωρίσουμε στους ιδιώτες ανταγωνιστές που μετά βδελυγμίας αποκήρυσσε στα πέτρινα χρόνια της αντιπολίτευσης και παρότι μίλαγε για ηθικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων πολιτικών της αντιπάλων, έχει πράξει σειρά αρνητικών και επιζήμιων καταστάσεων σε βάρος του Ομίλου ΔΕΗ. 

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
 Η καλοστημένη παράσταση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη Διοίκηση Παναγιωτάκη έχει αυτή την φορά συμπρωταγωνιστές τους κρατικοδίαιτους ψευτοπενδυτές, οι οποίοι με προσφορές ντροπής προσπαθούν αφενός να ευτελίζουν την διαδικασία και αφετέρου να «εκβιάσουν» ακόμη καλύτερες τιμές αγοράς με συνέπεια να πετύχουν τον αρχικό τους στόχο ώστε να κηρύσσεται ο διαγωνισμός επανειλημμένως άγονος και η πώληση να επιτευχθεί την κατάλληλη περίοδο έναντι πινακίου φακής. Αφού κατάφεραν να μειώσουν το προσωπικό χωρίς να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα να ερημοποιούν ευαίσθητες περιοχές της Περιφέρειας όπως είναι οι νομοί Αρκαδίας και Φλώρινας, οι δήθεν επενδυτές εφαρμόζουν με τον πιο υπονομευτικό τρόπο τα σχέδια τους παρά το γεγονός ότι εξασφάλισαν την μείωση της τιμής του λιγνίτη, όσο και την χορήγηση των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος.

ΔΕΔΔΗΕ
 Στο ΔΕΔΔΗΕ η κυβέρνηση Τσίπρα μαζί με την σημερινή διοίκηση ακολουθούν την ίδια καταστροφική πολιτική. Επί ημερών τους οι εργολαβίες απέκτησαν άλλη διάσταση μιας και οι εξαγγελίες  ότι θα τις καταργούσαν, θα τις περιόριζαν και θα τις έλεγχαν πλήρως εξελίχθηκαν στο μεγαλύτερο φιάσκο αφού ο εκλεκτός εργολάβος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Καλογρίτσας - Τοξότης) δημιούργησε δεκάδες προβλήματα με την ανευθυνότητα και την ασυνέπεια του. Παράλληλα σημαντικές παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας  (γάντια Μ/Τ και Χ/Τ, ζώνες) ενώ τα αυτοκίνητα των συνεργείων, ειδικά τα 4x4 τ λόγω βλαβών παλαιότητας και χιλιομέτρων, είναι σε άθλια κατάσταση, εκτός της ασύμφορης πλέον συντήρησης τους, ο κίνδυνος πλέον είναι ορατός για σοβαρά ατυχήματα λόγω της ακαταλληλότητάς τους. Τα περισσότερα καλαθοφόρα έχουν περάσει την εικοσαετία λειτουργίας τους και μαζί με την μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών χειριστών καθιστούν την λειτουργία τους άκρως επικίνδυνη. Ακόμη περιμένουμε τα μικρά ευέλικτα καλαθοφόρα πόλεως. Επιπρόσθετα παραμένουν τα προβλήματα με τα ακόντια αποζευκτών, τις πένσες όπως και σε άλλα υλικά (ασφάλειες Μ/Τ και Χ/Τ, διμεταλικά, καλώδια και σφικτήρες συνεστραμμένων καλωδίων). 

Προσλήψεις:
 Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΔΕΔΔΗΕ είναι η τεράστια έλλειψη τεχνικού προσωπικού και είναι άκρως επείγον η πρόσληψη τακτικών υπαλλήλων κυρίως σε στρατηγικούς τομείς της Επιχείρησης διότι μεγαλώνει ο κίνδυνος ατυχημάτων από την συνεχόμενη εντατικοποίηση της εργασίας. Ταυτόχρονα να σταματήσει η διοίκηση του  ΔΕΔΔΗΕ την ενοικίαση εργαζομένων από εταιρίες και εργολάβους και παράλληλα οφείλει να δώσει αποτελεσματική λύση σ΄ένα χρόνιο πρόβλημα και όχι να τα αφήνει όλα στον αυτόματο πιλότο. Να επισημάνουμε επίσης και τις μεγάλες ελλείψεις μετρητών  με ότι αυτό σημαίνει για το σοβαρότατο πρόβλημα των ρευματοκλοπών και την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Εν τω μεταξύ οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι μόνοι που δίνουν πραγματικό αγώνα και είναι μπροστάρηδες στη πάταξη της ρευματοκλοπής είναι το Τεχνικό Προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ, που εργάζεται μέσα σε αντίξοες συνθήκες εργασίας με απειλές, χειροδικίες και εκφοβισμούς να έχουν γίνει μία τραγική καθημερινότητα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
 Για εμάς και όλους τους εργαζόμενους η υγιεινή και η ασφάλεια μας είναι αυτονόητο ότι είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπαίνει στη λαιμητόμο του κόστους, γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται σε κόστος, εκτός αν οι έχων την ευθύνη Διοικητικοί παράγοντες τη θεωρούν αναλώσιμη, όπως τα εφόδια και τα υλικά. ›  Συγκρότηση επιτροπών υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. ›  Επανασυγκρότηση του Συντονιστικού Οργάνου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΣΟΥ & ΑΕ) με την κατάλληλη σύνθεση μελών, ώστε να εξασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα όλων των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης. ›  Να καταγράφονται τα «παρ’ ολίγον» ατυχήματα, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα που θα προλάβουν ένα σοβαρότερο ατύχημα. 
›  Να υπάρχει πιστοποίηση των Ανυψωτικών Μηχανημάτων και του Εξοπλισμού υπό πίεση. Αυτό αποτελεί νομική υποχρέωση της Επιχείρησης και μπορεί να πραγματοποιείται είτε από τον τομέα πιστοποίησης του ΚΔΕΠ είτε από άλλο φορέα πιστοποίησης διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ
Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι από  τις σημαντικότερες  παραμέτρους που εξασφαλίζουν την ασφάλεια στην εργασία είναι η τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται στις οδηγίες 14 και 15 της  ΓΔ/Δ όπως αυτές αποτυπώνονται στο τρίπτυχο «ΑΠΟΜΟΝΩΝΩ –ΔΟΚΙΜΑΖΩ –ΓΕΙΩΝΩ» και ιδιαίτερα: 
› Η ορθή εγκατάσταση των γειώσεων προστασίας και εργασίας, ο απαραίτητος αριθμός τους και η σωστή τοποθέτηση τους. 
› Η ορθή έκδοση αδειών εργασίας. 
› Η χρήση από τους εργαζόμενους, των παρεχόμενων από την Επιχείρηση Μέσων Ατομικής Προστασίας και ΜΟΠ. 

Διεκδικούμε ακόμα: 
 Εφαρμογή της σωστής σύστασης των συνεργείων.  Ουσιαστική στήριξη των εργαζόμενων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, είτε ανήκουν στο σωματείο μας είτε όχι, είτε είναι μόνιμοι υπάλληλοι είτε όχι. Εφαρμογή του καταστατικού μας, όχι στους τύπους αλλά στην ουσία.   Συχνές Γενικές Συνελεύσεις και  την καταγραφή των προβλημάτων 
 Απαίτηση για μέσα ατομικής προστασίας. 
 Κατάλληλο ρουχισμό, που προϋποθέτει προστασία έναντι φωτιάς, έναντι ψύχους και δεν  δυσχεραίνουν την κίνηση. Υποδήματα εργασίας ανατομικά, αντιολισθητικά, ελαφριά με  προστασία για τάση και κτυπήματα.
  Γάντια εργασίας κατάλληλα για την κάθε απαιτητική εργασία Αντικατάσταση πεπαλαιωμένων οχημάτων.   
Συντήρηση και καθαρισμό οχημάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα (αλλαγή ελαστικών, φρένων κλπ.).   
Επιχείρηση χωρίς προσλήψεις δεν μπορεί να επιβιώσει. 
 Η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία είναι προτεραιότητα όλων μας γιατί η ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη. 
 Κράτος, Εταιρεία και Εργαζόμενοι θα πρέπει να είμαστε σε απόλυτη σύμπνοια και συνέργεια για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το όφελος όλων. 
Δεν είναι δυνατόν να θρηνούμε άλλα θύματα λόγω της  αδιαφορίας της διοίκησης και της έλλειψης των Μέσων Ατομικής Προστασίας.   
Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα και όλους. 

ΑΔΜΗΕ
Το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, μέσω του κράτους, σε Στρατηγικό Επενδυτή ή ακόμη και η πλήρη πώλησή του στο 100% συνέβη με την αριστερή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και η κινεζοποίηση προχωρά αμείωτα. Οι αριστεροί συνδικαλιστές, οι αγωνιστές της καρέκλας τώρα σωπαίνουν αφού ορισμένους από αυτούς  υπηρετούν σε υψηλές διοικητικές θέσεις και οι κραυγές του χθες ξεχάστηκαν σε κάποιο υπουργικό γραφείο του Σταθάκη και του Τσακαλώτου. Πριν μερικά χρόνια φώναζαν για να μην πωληθεί ο ΑΔΜΗΕ στους ιδιώτες τώρα παίζουν κάνοντας  τον Πόντιο Πιλάτο.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ/ΕΤΕ-ΔΕΗ

Αντιθέτως Αγωνιζόμαστε, για: 
  Αξιοπρεπείς μισθούς και άρση των αδικιών που έχουν προκύψει από το παρελθόν. ›  Σταθερές εργασιακές σχέσεις. ›  Καμία απόλυση εργαζομένου δια του εκβιασμούπου επιχειρούν οι Διοικήσεις του Ομίλου ΔΕΗ. ›  Άμεσες νέες προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού. ›  Αλλαγή του μεσοσταθμικού μισθολογικού κόστους στο ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εκλείψουν οι υφιστάμενες αδικίες για το προσωπικό του.  Ενιαία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ. ›   Επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με τις αλλαγές στις επαγγελματικές άδειες των τεχνιτών. 

EΠΙΛΟΓΟΣ
Συμπαραστάτες στον εθνικό διασυρμό και διάλυση της Επιχείρησης που συντελείται, είναι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΕΑΜΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ) και της ΑΡΚΕ-ΔΕΗ (ΣΥΡΙΖΑ) που «αγωνίζονται» κατά ο δοκούν και με ποια πολιτική δύναμη κυβερνά τον τόπο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζαν τον διαμελισμό της Επιχείρησης σε θυγατρικές και διαλαλούσαν πόσο καλή θα είναι η κυβέρνηση Τσίπρα για τον Όμιλο ΔΕΗ, ελπίζοντας να σώσουν όποια αξιοπιστία τους απέμεινε.

 Όμως διαψεύστηκαν οικτρά και οι αριστεροί νεοφιλελεύθεροι κυβερνώντες, ξεπουλούν σε ντόπια και ξένα συμφέροντα την ΔΕΗ και βουλιάζουν οικονομικά τον άλλοτε ισχυρό ενεργειακό πυλώνα της πατρίδας μας. Δυστυχώς είναι τόσο μεγάλη η κομματική τους εξάρτηση και η «πλάτη» που βάζουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίζει αναίμακτα στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, σε σημείο που «ξέχασαν» ποιος κυβερνάει και ποιος υπογράφει τα ξεπουλήματα με συνένοχο και συμπαραστάτη την πρόθυμη διοίκηση Παναγιωτάκη.

Ως ΔΑΚΕ/ΕΤΕ είχαμε και θα έχουμε την ίδια στάση απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, για αυτό το λόγο είναι αυτονόητο ότι ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ  και ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ οποιοδήποτε σχέδιο εκποίησης και διάλυσης του Ομίλου ΔΕΗ από όπου κι αν προέρχεται, είτε από την κυβέρνηση  είτε από την αντιπολίτευση. Η ΔΑΚΕ/ΕΤΕ ΔΕΗ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα και η «πρώτη φορά Αριστερά» είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι  των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ενέργεια  και ο πιο πιστός και υπάκουος υπηρέτης των ιδιωτικών ενεργειακών συμφερόντων που κάποτε πολεμούσε.


«Πλάτη» δεν βάζουμε σε κανέναν παρά μόνο στα συμφέροντα των εργαζομένων».



ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ, ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ και ΟΔΗΓΟΎΝ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ τον ΌΜΙΛΟ ΔΕΗ με μόνο στόχο την παραμονή τους στην εξουσία.

Αρχειοθήκη ιστολογίου