Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Αναμένει 3+5 «ενδιαφερόμενους» για τις λιγνιτικές

Σχεδόν 48 ώρες, απομένουν για τη λήξη της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο νέο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και το στοίχημα της κυβέρνησης, αλλά και της ίδιας της εταιρίας είναι η συμμετοχή όσο περισσότερων επενδυτών. Το deadline είναι η 15η Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα και τότε θα είναι γνωστό το εύρος του ενδιαφέροντος.
Η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει με τη συγκεκριμένη υποχρέωση έναντι των δανειστών της και η δημόσια εταιρεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της θέλει να αποεπενδύσει για να στραφεί σε άλλες δραστηριότητες. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Μανόλης Παναγιωτάκης, η πώληση δεν σημαίνει και τίμημα χαμηλό, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες προσφορές.

Οι δύο λιγνιτικές κατά τη διοίκηση της επιχείρησης είναι κερδοφόρες, ωστόσο όπως σπεύδουν να συμπληρώσουν παράγοντες της αγοράς: «Παραμένουν σημαντικές αβεβαιότητες, οι οποίες αν δεν λυθούν δεν θα επιτρέψουν στους επενδυτές να δώσουν προσφορές πάνω από τα προηγούμενα επίπεδα.
Βέβαια, όλα αυτά θα φανούν στο επόμενο δίμηνο.
Για την ώρα αυτό που προέχει είναι οι συμμετοχές. Όπως αναφέρουν πληροφορίες δεδομένοι θεωρούνται οι δύο φιναλίστ της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας. Η «Μυτιληναίος» και η κοινοπραξία «Sev.En. Energy (Τσεχία) – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ». Αν και πηγές της «Μυτιληναίος» αναφέρουν πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του διημέρου, εντούτοις η αγορά μάλλον κρίνει ως σίγουρη τη συμμετοχή της εισηγμένης.
Ως προς την κοινοπραξία, πηγές κάνουν γνωστή την εκδήλωση του ενδιαφέροντος τους, υπογραμμίζοντας όμως πως καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια της συμμετοχής τους θα παίξει το SPA.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η κοινοπραξία «Όμιλος Κοπελούζου – CHN Energy», η οποία αναμένει με τη σειρά της να ελέγξει τα νέα δεδομένα και φυσικά και το SPA.

Τα ερωτηματικά και τα αουτσάιντερ…

Ερωτηματικό υπάρχει ως προς τη συμμετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο διαγωνισμό ακόμη και στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Πηγές αναφέρουν ότι δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις.
Μυστήριο παραμένει και το αν το παρόν θα δώσει ξανά η άλλη τσεχική εταιρία η κρατική PEH. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης στη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης Τύπου εξέφρασε την ελπίδα να συμμετάσχει η συγκεκριμένη, χωρίς να δώσει πρόσθετες εξηγήσεις.
Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε επίσης γνωστή και την κρούση του άλλου κινεζικού βιομηχανικού κολοσσού της CMEC, με την οποία ως γνωστόν η ΔΕΗ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας πριν από περίπου δύο χρόνια για το «project Μελίτη».
Στα αουτσάιντερ συγκαταλέγονται επίσης και δύο ακόμη επενδυτές, τους οποίους ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Έκανε λόγο για μία ρωσική ενεργειακή εταιρία και μία αμερικανική παραγωγό ηλεκτρικού ρεύματος με τον ιδιοκτήτης να έχει αρμενο-αμερικανική καταγωγή.
Από τα πέντε αουτσάιντερ… μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάποιο σινιάλο εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό.

(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου