Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Πάνω από 10 οι δυνητικοί μνηστήρες για τον ΔΕΔΔΗΕ – Σήμερα στο ΔΣ της ΔΕΗ το «πράσινο φως» για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Γιώργος Φιντικάκης

Σε περισσότερες από δέκα ανήλθαν τελικά οι συμμετοχές στο market test για τον ΔΕΔΔΗΕ, μεταξύ των οποίων αρκετά infrastructure funds αλλά και ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύων, μια ανταπόκριση που κρίνεται αρκετά ικανοποιητική τόσο από πλευράς αριθμού, όσο κυρίως ονομάτων. Ανάμεσά τους funds, τόσο από την Ευρώπη, όσο και εκτός, τα οποία έχουν ήδη παρουσία ή «κοιτάζουν» εδώ και καιρό την ελληνική αγορά με ειδίκευση σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υποδομές συγκοινωνιών και ενέργειας και για τα οποία πρόκειται να ενημερωθεί αναλυτικά σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΗ. 

Αυτό αναμένεται με την σειρά του να εγκρίνει την έναρξη της διαδικασίας για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με τον ακριβή αριθμό των «μνηστήρων» που θα δηλώσουν παρόντες στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, να υπολογίζεται ότι θα γίνει γνωστός στα τέλη Ιανουαρίου. Τότε αναμένεται και να εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του διαχειριστή, μαζί με ισχυρά δικαιώματα μάνατζμεντ. Δέλεαρ για την συμμετοχή στο διαγωνισμό που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη της άνοιξης του 2021, πέραν του ισχυρού «story» που κουβαλάει ο ΔΕΔΔΗΕ και το γεγονός ότι πρόσφατα η ΡΑΕ ολοκλήρωσε την διαδικασία έγκρισης του WACC, το οποίο προσδιορίστηκε στο 7% για το 2020 και στο 6,7% για την επόμενη τετραετία

Συγκεντρωτικός Πίνακας επενδύσεων κατ’ έτος για τα έτη 2021 – 2025, Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2021-2025

Επενδύσεις 2,3 δισ ευρώ μέχρι το 2025 

Αποτιμώντας την συμμετοχή στο market test, άνθρωποι με γνώση των διεργασιών, δηλώνουν ικανοποιημένοι, ενώ κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ ποντάρουν σε υψηλό τίμημα, με όπλο το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ, ύψους 2,3 δισ ευρώ, όπως αυτό περιγράφεται στο Προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου (2021 – 2025). Το σχέδιο βρίσκεται από χθες σε διαβούλευση και περιλαμβάνει αρκετά εμβληματικά project: Από την τοποθέτηση 7,5 νέων εκατομμυρίων μετρητών που θα αντικαταστήσουν τα σημερινά παμπάλαια ρολόγια, έργο προϋπολογισμού 850 εκατ ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι τις επενδύσεις αναβάθμισης και δημιουργίας νέων δικτύων και φυσικά το project των οπτικών ινών. Συνοπτικά στο πλάνο προβλέπονται μια σειρά από επενδύσεις που κατά κατηγορία έχουν ως εξής : 

Ενίσχυση δικτύου

* Επώνυμα Έργα ΥΤ (Υ/Σ και Κ/Δ ΥΤ/ΜΤ, Γραμμές Καλώδια ΜΤ) με συνολικές επενδύσεις πενταετίας, ύψους 205.95 εκατ. ευρώ.

* Επώνυμα Έργα ΜΤ (Υ/Σ ΜΤ/ΜΤ, Υ/Β καλώδια) με συνολικές επενδύσεις πενταετίας, ύψους 85.2 εκατ ευρώ.

Αντικατάσταση και ανακαίνιση

* Επώνυμα Έργα ΥΤ (Υ/Σ και Κ/Δ ΥΤ/ΜΤ, Γραμμές Καλώδια ΜΤ) με συνολικές επενδύσεις πενταετίας, ύψους 51,45 εκατ. ευρώ

* Επώνυμα Έργα ΜΤ (Υ/Σ ΜΤ/ΜΤ, Υ/Β καλώδια) με συνολικές επενδύσεις πενταετίας, ύψους 8,71 εκατ ευρώ.

Αναβαθμίσεις δικτύων ΔΕΔΔΗΕ με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας

Αφορούν έργα αναβάθμισης εναέριων δικτύων, Μέσης Τάσης (ΜΤ), με αλλαγή της όδευσης του δικτύου, με αντικατάσταση του εναέριου δικτύου με υπόγειο, με αλλαγές κατασκευών εναέριων δικτύων με στιβαρότερες, με πύκνωση στύλων κλπ. καθώς και υπογειώσεις δικτύων σε οικισμούς με ιδιαίτερη σημασία από πολιτιστική ή τουριστική άποψη και σε κέντρα πόλεων. Oι συνολικές επενδύσεις για την πενταετία 2021-2025 για τα Έργα Επαναληπτικού Χαρακτήρα ανέρχονται στα 931.95 εκατ ευρώ.

Ανάπτυξη παγίων ΕΔΔΗΕ που δεν αποτελούν υποδομές δικτύων

Αφορούν τον εκσυγχρονισμό του Κέντρου Ελέγχου Δικτύων Αττικής, την δημιουργία Κέντρου Ελέγχου Δικτύων Νησιών, την αναβάθμιση των 3 Κέντρων Ελέγχου Δικτύων των λοιπών Περιφερειών, την αναβάθμιση του περιφερειακού εξοπλισμού τηλεχειρισμών στα δίκτυα, την εγκατάσταση Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), υποδομές μέτρησης Σταθμών Παραγωγής, αναβάθμιση Προγραμματισμού Ανάπτυξης Δικτύων, επέκταση Τηλεμέτρησης, κλπ. Oι συνολικές επενδύσεις για την πενταετία 2021-2025 για τα ως άνω έργα ανέρχονται στα 911.91 εκατ ευρώ.

Δραστηριότητες διαχείρισης ΕΔΔΗΕ των μη διασυνδεδεμένων νησιών

Oι συνολικές επενδύσεις για την πενταετία ανέρχονται στα 110.98 εκατ ευρώ.

Καινούργιες συνδέσεις

Αναφορικά με τις συνδέσεις προβλέπεται δαπάνη 385,8 εκατ ευρώ, με την υλοποίηση των ακόλουθων εκτιμώμενων ετήσιων μεγεθών κατά μέσο όρο:

  • 24.000 έργων νέων απλών παροχών
  • 5.600 έργων νέων παροχών με δίκτυο
  • 330 km νέου εναέριου δικτύου ΜΤ
  • 105 km αντικατάστασης (ενίσχυσης ή ανακαίνισης) εναέριου δικτύου ΜΤ
  • 17 km νέου υπόγειου δικτύου ΜΤ
  • 520 km νέου εναέριου δικτύου ΧΤ
  • 130 km αντικατάστασης εναέριου δικτύου ΧΤ
  • 95 km νέου υπόγειου δικτύου XΤ
  • 880 νέων Υ/Σ, συνολικής ονομαστικής ισχύος 110 MVA
  • 600 αντικαταστάσεων Μ/Σ Υ/Σ Διανομής, με προσθήκη συνολικής ονομαστικής ισχύος 40 MVA.

Κρίνοντας από το μεγαλόπνοο 5ετές του πλάνο, τις υπεραξίες που κρύβει, αλλά και την σημερινή του εικόνα, ο ΔΕΔΔΗΕ δείχνει σαν ένας κοιμώμενος ενεργειακός «γίγαντας» με πάγια συνολικής αξίας 3,6 δισ ευρώ, επενδυτικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 2,3 δισ ευρώ και 7,5 εκατομμύρια πελάτες με καταναλώσεις 43,19 γιγαβατώρες.

 

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου