Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Βιομηχανία: Όχι στην παράταση της αβεβαιότητας – Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και υπογραφή νέων συμβάσεων με τη ΔΕΗ

 

Χρήστος Στεφάνου

Την ανάγκη για άμεση υπογραφή των νέων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανικών ομίλων, επισημαίνουν πηγές της βιομηχανίας. Αυτή τη στιγμή η υπογραφή αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες επισημαίνουν πηγές των βιομηχανικών καταναλωτών που κάνουν λόγο για αβεβαιότητα που επιτείνεται από τις εξελίξεις στη χονδρεμπορική αγορά και την εκτόξευση του κόστους με τις γνωστές εξελίξεις στην αγορά εξισορρόπησης.

Για τη βιομηχανία το timing προκαλεί αναστάτωση και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις και ανάπτυξη, αναφέρουν οι ίδιες πηγές που ζητούν την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

 

Ως προς τις θέσεις της βιομηχανίας, καταρχάς βασικό ζητούμενο είναι η χρονική διάρκεια. Συγκεκριμένα απαιτείται η υπογραφή τριετών συμβάσεων που είναι αναγκαίες προκειμένου να σχεδιαστεί ο προγραμματισμός των βιομηχανιών για το επόμενο διάστημα.

Επίσης ζητούμενο για τη βιομηχανία είναι οι νέες συμβάσεις να είναι σταθερές στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμβάσεων με διατήρηση των εκπτώσεων όγκου και προφίλ καθώς και της έκπτωσης για εμπρόθεσμη εξόφληση και προκαταβολή. Ουσιαστικά δηλαδή ζητείται η επέκταση των υφιστάμενων συμβάσεων που υπογράφηκαν προ διετίας. 

Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν δεν μπορεί να συνεχίζεται για τη βιομηχανία η αβεβαιότητα, αναφέρουν αρμόδιες πηγές που επικαλούνται και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για φιλοβιομηχανική πολιτική. 

Ως προς τη ΔΕΗ, τέλος, αξίζει να θυμίσουμε ότι η διοίκηση της επιχείρησης έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την στήριξη της βιομηχανίας, ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια κέρδους της για τους βιομηχανικούς πελάτες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να πουλήσει σε πελάτες κάτω του κόστους.

 www.energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου