Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

ΕΣΑΗ: Δύο συστάσεις στον ΑΔΜΗΕ για τις διασυνδέσεις και μία προειδοποίηση για την αγορά εξισορρόπησης

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Την επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες συστήνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος των Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) στον ΑΔΜΗΕ.

Τα παραπάνω προτείνει ο ΕΣΑΗ, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ 2021-2030) του  Εθνικού Συστήματος  Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που εκπόνησε ο Διαχειριστής.

Παράλληλα, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στην αγορά εξισορρόπησης από το κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου, γεγονός που αποτυπώνεται και τις τελευταίες εβδομάδες.

Ειδικότερα οι ηλεκτροπαραγωγοί αφού επικροτούν τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου υποστηρίζουν ότι μπορούν να έρθουν νωρίτερα από την περίοδο 2027-2030 και συγκεκριμένα το 2026: «Αυτές οι διασυνδέσεις, σύμφωνα με το παρόν σχέδιο, προβλέπεται να λειτουργήσουν την περίοδο 2027-2030. Ο ΕΣΑΗ πιστεύει ότι είναι εφικτή η διασύνδεση της Δωδεκανήσου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το ηπειρωτικό Σύστημα μέχρι το 2026. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η διεθνής εμπειρία σε αντίστοιχα έργα αλλά επιβάλλει και η πρωτόγνωρη διαθεσιμότητα ευρωπαϊκών και εθνικών επιδοτήσεων για την υλοποίηση της διασύνδεσης των νησιών». Νωρίτερα ο ΕΣΑΗ, είχε παραθέσει σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεση του ο ΑΔΜΗΕ και η κυβέρνηση, όπως τα αδιάθετα δικαιώματα ρύπων, το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα για τα έργα PCI και εθνικούς πόρους.

Διεθνείς διασυνδέσεις

Ο ΕΣΑΗ πιστεύει ότι τα προγραμματισμένα έργα του ΑΔΜΗΕ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών πρέπει να λάβουν υπόψη τις επισημάνσεις του ENTSO-E για μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα: «Το τελικό ΔΠΑ θα πρέπει να λάβει υπόψη του, το πρόσφατο συμπέρασμα του ENTSO-E (βλ. Power system needs in 2030 and 2040, Νοέμβριος 2020), ότι δηλαδή η μεταφορική ικανότητα των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας πρέπει να αυξηθεί κατά 4 GW μέχρι το 2030. Αυτή η αύξηση είναι επιπλέον των έργων που έχουν προγραμματιστεί από τον ΑΔΜΗΕ και τους γειτονικούς Διαχειριστές με ορίζοντα το 2025. Το τελικό ΔΠΑ θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει επικαιροποιημένη πληροφορία όσον αφορά το νέο έργο East Balkan Corridor», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Το δίκτυο της Πελοποννήσου

Οι ιδιωτικοί ενεργειακοί όμιλοι αναφέρονται και στο θέμα του κορεσμένου δικτύου της Πελοποννήσου σε συνδυασμό με τη λειτουργία της Μεγαλόπολης V στο φουλ της δυναμικότητάς της. Μάλιστα προειδοποιεί και για τις επιπτώσεις στην αγορά εξισορρόπησης: «Η ενότητα του ΔΠΑ για την Πελοπόννησο θα πρέπει να επικαιροποιηθεί. Για παράδειγμα, η μονάδα Μεγαλόπολη V λειτουργεί ήδη στα 800 MW και η περιοχή της Πελοποννήσου εμφανίζει συχνά κορεσμό των γραμμών μεταφοράς. Με σημαντικές επιπτώσεις ιδίως στη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης», τονίζει ο ΕΣΑΗ και ζητά νεότερα χρονοδιαγράμματα για τα έργα της περιοχής: «Αντίστοιχα, πρέπει να επικαιροποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν την ομάδα έργων  καθώς στο τέλος του 2020 η γραμμή μεταφοράς 400 kV ΚΥΤ Μεγαλόπολη – Σύστημα (Αιτωλοακαρνανία) δεν έχει ακόμα κατασκευασθεί και, προφανώς, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία».

 

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου