Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Πώς η ΔΕΗ θα φτάσει σε κέρδη 1,1 δισ. ευρώ

 

Το σχέδιο για μια νέα βιώσιμη και εκσυγχρονισμένη ΔΕΗ, με έμφαση στην πράσινη ενέργεια αλλά και τα δίκτυα διανομής, αλλά και με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία στην εμπορική της πολιτική, παρουσίασε στους επενδυτές κατά τη διάρκεια του investor day η διοίκηση της επιχείρησης. 

 Το ενδιαφέρον από πλευράς αγοράς ήταν σημαντικό, ενώ, όπως έδειξε και η συμπεριφορά της μετοχής, η οποία κατέγραψε υψηλό έτους πάνω από τα 6,9 ευρώ, οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά το νέο πλάνο της επιχείρησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το investor day παρακολούθησαν πάνω από 200 αναλυτές και επενδυτές, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι επενδυτικών funds που έχουν δείξει ενδιαφέρον ή έχουν εισέλθει στο μετοχολόγιο της επιχείρησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η τιμή της μετοχής από τα χαμηλά έτους στο 1,55 ευρώ τον περασμένο Μάρτιο έχει τρέξει ένα ανοδικό σερί, έχοντας υπερτριπλασιάσει την αξία της (345%).

Business plan 

Βασικός στόχος του νέου επιχειρησιακού σχεδίου, όπως αυτό παρουσιάστηκε στους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, είναι η επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2023, με αναθεώρηση της μερισματικής πολιτικής προς όφελος των μετόχων. Οι τρεις πυλώνες του νέου business plan είναι η αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ, η πλήρης ψηφιοποίηση σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων και η επανατοποθέτηση της εμπορικής δραστηριότητας με επίκεντρο τον πελάτη. Οι οικονομικοί στόχοι της εταιρείας αναμένεται να επιτευχθούν νωρίτερα, και συγκεκριμένα:

- Για το 2020 από επαναλαμβανόμενο EBITDA 650-700 εκατ. σε 850-900 εκατ. ευρώ. 

- Ο στόχος για EBITDA 1 δισ. ευρώ θα υλοποιηθεί το 2023 αντί του 2024.

- Ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 1 GW αναθεωρείται σε 1,5 GW από το 2023.

- Επισπεύδεται η απόσυρση ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων, καθώς η Μεγαλόπολη 3 θα κλείσει το 2021 αντί του 2022.

Τα "highlights" της παρουσίασης στους επενδυτές περιλαμβάνουν:

- Μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 54% μέχρι το 2023, με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 62%.

- Πενταπλασιασμός της παραγωγής ΑΠΕ από 0,3 σε 1,6 TWh.

- Ο παραγωγικός στόλος της ΔΕΗ θα αποτελείται το 2023 από 8,5 GW συμβατικών μονάδων και 1,5 GW ΑΠΕ.

- Οι πωλήσεις ενέργειας στο retail θα περιοριστούν από τις 38,4 στις 29,9 TWh.

- Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση στο δίκτυο διανομής θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ, από 3 δισ. σήμερα. 

- Οι συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν μέχρι το 2023 φτάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ. Από το συνολικό ύψος των επενδύσεων, το 34% θα αφορά τις ΑΠΕ, το 21% τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 42% τη διανομή και το 3% άλλους τομείς.

 

- Η σύνθεση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA θα προέλθει κατά 42% από τη διανομή, 41% από το retail, 11% από τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και 6% από τις ΑΠΕ.

Δύο τομείς στους οποίους φιλοδοξεί η εταιρεία να αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα είναι η ηλεκτροκίνηση και τα telecoms. Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση, η εταιρεία επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στην αναπτυσσόμενη αγορά, και την επόμενη διετία-τριετία σκοπεύει να εγκαταστήσει 1.000 σταθμούς φόρτισης, με μεσοπρόθεσμο στόχο να φτάσει τους 10.000 σταθμούς σε όλη τη χώρα. 

Στα telecoms η ΔΕΗ φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κύριο πανεθνικό πάροχο δικτύου στη χονδρική, με αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών της εταιρείας. Συγκεκριμένα, τα υφιστάμενα δίκτυα διανομής προσφέρουν μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και με χαμηλό κόστος, προσφέροντας ανταγωνιστική λύση πρόσβασης σε δίκτυο οπτικών ινών με δυνατότητα υψηλής ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων (1 Gbps).

Αποτελέσματα

Μία μέρα πριν το investor day η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εννεαμήνου και τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τα οποία συνεχίστηκε για 4ο τρίμηνο η αυξημένη λειτουργική κερδοφορία. Το επαναλαμβανόμενο EBITDA της επιχείρησης ανήλθε σε 238,7 εκατ. ευρώ, από 87,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ το τελικό αποτέλεσμα ήταν κέρδη 46,6 εκατ. ευρώ, από ζημίες 416,8 εκατ. ευρώ. 

Η εταιρεία κατάφερε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις θετικές συνθήκες της αγοράς, όπως η μείωση του κόστους του φυσικού αερίου, που έφερε σημαντικές εξοικονομήσεις στο κόστος παραγωγής, η μείωση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, που περιόρισε τις δαπάνες για αγορές ενέργειας, ενώ καταγράφηκε και μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας της μείωσης του μεριδίου του λιγνίτη. Επίσης η εταιρεία περιόρισε τα λειτουργικά της κόστη και κυρίως το κόστος μισθοδοσίας. Η μείωση των δαπανών, και ειδικότερα η μείωση των δαπανών ενεργειακού μείγματος, καθώς και η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας, ξεπέρασαν συνολικά τα 770 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, η ΔΕΗ εξοικονόμησε:

- 175,8 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες αγοράς υγρών καυσίμων (μείωση 33%, από τα 533,3 στα 357,5 εκατ. ευρώ).

- 147,7 εκατ. ευρώ από τη δαπάνη αγοράς φυσικού αερίου (μείωση 41,8%, από τα 353,7 εκατ. σε 206 εκατ. ευρώ).

- 245 εκατ. ευρώ από τη δαπάνη για αγορές ενέργειας από το σύστημα και το δίκτυο.

- 143,8 εκατ. ευρώ από τη δαπάνη για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής CO2 (μείωση 35,3%, από τα 406,9 εκατ. ευρώ στα 263,1 εκατ. ευρώ).

- 58,5 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες μισθοδοσίας (μείωση 9,4%, από τα 618,1 εκατ. ευρώ στα 559,6 εκατ. ευρώ).

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν επίσης τη σαφώς βελτιωμένη ρευστότητα της εταιρείας, καθώς τα χρηματικά διαθέσιμα, οι δεσμευμένες καταθέσεις και τα λοιπά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία υπερδιπλασιάστηκαν από τα 252,9 εκατ. ευρώ στα 699,1 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε περιορισμό κατά 273,4 εκατ. ευρώ το καθαρό χρέος της εταιρείας, από τα 3,687 δισ. ευρώ στα 3,4136 δισ. ευρώ.

www.capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου