Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ολοκληρώνεται η προεργασία για τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της μνημονιακής Ελλάδας θα γίνει στο λιγνίτη και μιλάμε βέβαια για τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, το έργο που "έχει καθίσει στο στομάχι" όλων όσων ορέγονται την πίτα της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα, όλων όσων θα ήταν πολύ ευτυχείς αν κατάφερναν να υποκαταστήσουν τόσο το λιγνίτη ως βασικό καύσιμο όσο και μια δημόσια επιχείρηση που έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να μπαίνει σε σχεδόν όλα τα Ελληνικά νοικοκυριά, τα καταστήματα, τις βιοτεχνίες και τη βιομηχανία.

Στη φωτογραφία απ' το Google Earth βλέπουμε την περιοχή του παλαιού ορυχείου Κομάνου, όπου θα γίνει η νέα λιγνιτική μονάδα, όπως ήταν το Μάρτιο 2014 και αυτό που ... "μαυρίζει" στην πλευρά προς το κοντινό χωριό Καρυοχώρι είναι τα τελευταία τμήματα του λιγνιτικού κοιτάσματος, που πρέπει να αποληφθεί για να ολοκληρωθεί η περιμετρική διαμόρφωση του οικοπέδου.
Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, η απόληψη του λιγνίτη έχει ολοκληρωθεί και έχουν ξεκινήσει εργασίες διαμόρφωσης των τελικών πρανών περιμετρικά της θέσης κατασκευής της νέας μονάδας. Τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα κατ' αποκλειστικότητα μας τις έστειλε φίλος του ιστολογίου και τον ευχαριστούμε. Έχουν ληφθεί προχθές, με σημείο λήψης απ' την πλευρά του Καρυοχωρίου και δείχνουν την πλέον πρόσφατη κατάσταση.

Η λήψη είναι μακρινή, αλλά στο βάθος διακρίνονται εκσκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά, που κάνουν πλέον κάλυψη των πρανών με χώματα, προκειμένου να μη σημειωθεί στο μέλλον αυτανάφλεξη του λιγνίτη που έχει μείνει στα τελικά πρανή από οξείδωσή του απ' το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Την κάλυψη των πρανών φυσιολογικά θα ακολουθήσει διαμόρφωση σε ήπιες κλίσεις και δενδροφύτευση, ώστε ο νέος ΑΗΣ Πτολεμαΐδας  να βρεθεί μέσα σ' ένα πράσινο περιβάλλον.

Σ' αυτό καθαυτό το χώρο του νέου λιγνιτικού ΑΗΣ, εκεί όπου θα κατασκευαστούν τα δομικά έργα, πρακτικά δεν φαίνεται να έχουν ξεκινήσει ακόμα εργασίες διαμόρφωσης. Παρόλο που μπήκαμε για τα καλά στο φθινόπωρο, το άνετο του χώρου των πάνω από 700 στρέμματα επιτρέπει να αναπτυχθούν εργασίες ακόμα κι αν χαλάσει ο καιρός. Ο πάτος του ορυχείου, όπου θα γίνει η θεμελίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, είναι υλικό αρκετά συνεκτικό. Στο βάθος διακρίνεται ο ΑΗΣ Καρδιάς, ν' αφήνει ένα σύννεφο υδρατμών στην ατμόσφαιρα.

Στη ΝΔ πλευρά με λίγη προσοχή στο βάθος φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει διαμόρφωση πρανών σε ήπιες κλίσεις. Στον ορίζοντα φαίνονται αμυδρά και δυο μηχανήματα απόθεσης των χωμάτων των ορυχείων.

Όπως έγραψε πρόσφατα ο τοπικός τύπος της Πτολεμαΐδας, μετά την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης έργου από πλευράς του αναδόχου, η ΔΕΗ προχώρησε ήδη στην καταβολή της προκαταβολής του έργου και σύντομα αναμένεται να εγκατασταθεί ο ανάδοχος, που έχει καταθέσει αίτημα για ρευματοδότηση του εργοταξίου. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Το έργο "πέρασε από 40 κύματα" για να γίνει, καθώς αποφασίστηκε τον Οκτώβριο 2007, επί διοίκησης Αθανασόπουλου στη ΔΕΗ. Όπως είχαμε δει το Φεβρουάριο, της τότε απόφασης είχε προηγηθεί, τον Φεβρουάριο 2007, η απόρριψη απ' το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης και στη συνέχεια απ' το ΥΠΕΚΑ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ, για τη διάνοιξη του νέου ορυχείου Νοτιοδυτικού Πεδίου χωρίς πρόνοια μετεγκατάστασης των γειτονικών χωριών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης, κάτω απ' τα οποία υπήρχαν σημαντικά αποθέματα λιγνίτη. 

Πλέον όμως φθάσαμε στη στιγμή που, παρά τις τρικλοποδιές που κάποιοι μάταια επεχείρησαν στην πορεία, οσονούπω ξεκινά η υλοποίηση και στη διπλανή εικόνα μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα πώς περίπου θα είναι ενταγμένη στο χώρο η νέα μονάδα και η αυλή λιγνίτη: στη φωτογραφία της αρχής προσθέσαμε την εικόνα του ΑΗΣ και της αυλής λιγνίτη απ' τον ΑΗΣ Μελίτης. 
Σε πείσμα των εχθρών του λιγνίτη, αν όλα πάνε καλά, η νέα μονάδα θα είναι έτοιμη περί το 2020, διασφαλίζοντας την ηλεκτροδότηση της χώρας και την τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας μέχρι το 2060. Συμπτωματικά, αλλά ίσως και σημειολογικά, η νέα μονάδα κατασκευάζεται δίπλα στο Καρυοχώρι, ένα χωριό με "τρύπιο" υπέδαφος, καθώς προπολεμικά οι κάτοικοι άνοιγαν πηγάδια και γαλαρίες ("λαγούμια"), για να εκμεταλλευθούν τον τοπικό λιγνίτη ως μέσο θέρμανσης των κατοικιών. Τότε φυσικά δεν υπήρχαν οι διάφοροι "προστάτες", να τους λένε να βάλουν π.χ. ανεμόμυλους για να ζεσταθούν.
Η ημέρα της τελετής θεμελίωσης θα είναι ημέρα γιορτής για όλη τη χώρα και ελπίζουμε πως η θεμελίωση θα γίνει απ' τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μια που η νέα μονάδα γίνεται μέσα σε ένα παλιό ορυχείο, δεν θα μπορούσε ίσως να γίνει η τελετή θεμελίωσης στις 4 Δεκεμβρίου, γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των λιγνιτωρύχων και όλων των εργαζόμενων στα μεταλλεία σ' όλο τον πλανήτη; Ή ίσως στις 6 Δεκεμβρίου, γιορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη Άγιου της ΔΕΗ; 
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου