Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Eνέργεια: Στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή η Ελλάδα - αποκαλυπιτκές δηλώσεις


 http://energypress.gr/ 
Ρόλο στρατηγικού εταίρου στην περιοχή μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα, ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του State Department για θέματα ασφάλειας και ενέργειας Amos Hochstein, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
Η συνάντηση έγινε απ’ ότι φαίνεται σε πολύ καλό κλίμα, που δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνη μεταξύ Χοχστάιν-Λαφαζάνη τον περασμένο Μάιο, και δεν είναι τυχαίο ότι στις δηλώσεις των δύο ανδρών δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στον περίφημο ελληνο-ρωσικό αγωγό, έργο που ούτως ή άλλως έχει “σκαλώσει” με ευθύνη της Τουρκίας.
Στο μέτωπο του TAP, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τον αγωγό ως έργο κορυφαίας στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα αντισταθμιστικά οφέλη που έχει ζητήσει η..
κυβέρνηση. Δεν διευκρίνισε ποια είναι αυτά, ωστόσο ο προκάτοχός του στο υπουργείο Π. Λαφαζάνης είχε θέσει τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που θα προμηθεύεται η Ελλάδα από τους Αζέρους, τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του TAP, καθώς και την είσπραξη τελών διέλευσης. Πολλά πάντως απ’ αυτά θεωρούνται ανέφικτα.
«Κληρονομήσαμε τους όρους μιας συμφωνίας που κατά την γνώμη μας θα έπρεπε να ήταν καλύτερη για την ελληνική πλευρά. Επιθυμούμε να συμβάλλουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αφού προηγουμένως τελειώσει το θέμα με τα οφέλη για την Ελλάδα», είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του State Department ανέφερε ότι είχε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό, ότι η χώρα μας μπορεί να αναλάβει ρόλο στρατηγικού εταίρου για την περιοχή, και ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί της για την ενεργειακή ασφάλεια.
Διεμήνυσε ότι η αμερικανική πλευρά ενθαρρύνει τον διάλογο ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις στο θέμα του  TAP. «Φεύγω πεπεισμένος ότι θα έχουμε μια στρατηγική συνεργασία και ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά όπως και στο παρελθόν», πρόσθεσε.
Μετά το τέλος της διμερούς συνάντησης ακολούθησε τριμερής στην οποία συμμετείχε και η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova με αντικείμενο το αγωγό IGB.
Συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την χρηματοδότηση και την βιωσιμότητα του έργου, είπε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι ανανεώσαμε το ραντεβού μας την επόμενη βδομάδα στη Σόφια. «Ελπίζουμε τον άλλο μήνα, να έχουν λυθεί τα θέματα. Υπάρχει διάθεση να επιταχυνθεί το έργο και να γίνει πραγματικότητα, αυτό προϋποθέτει να επιταχυνθούν οι όροι της οικονομικής βιωσιμότητας», πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας.
Στο ίδιος μήκος κύματος ο κ. Hochstein τόνισε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος για τον IGB και εξέφρασε την ελπίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιτευχθεί η συμφωνία.
Αναλυτικά οι δηλώσεις:
Μετά τη συνάντηση,  κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι υπάρχει διάθεση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του Ελληνο-Βουλγαρικού διασυνδετηρίου αγωγού (IGB) με την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθούν και οι όροι της βιωσιμότητάς του: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία πήγε αρκετά καλά. Το βασικό θέμα που μας απασχόλησε ήταν ο αγωγός IGB. Εμείς από την πλευρά μας θέσαμε ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου έργου. Ο αγωγός έχει τη δικιά του ξεχωριστή σημασία. Αυτό το συμμερίζονται όλες οι πλευρές. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα στη Σόφια ανάμεσα στην ελληνική και την βουλγαρική πλευρά και νομίζω ότι υπάρχει διάθεση το έργο να επιταχυνθεί και τελικά όλοι μας να βοηθήσουμε ώστε να γίνει πραγματικότητα με την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθούν και οι όροι της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου, δηλαδή τα συμβόλαια που σχετίζονται με τη δέσμευση ποσοτήτων που θα περνάνε από τον αγωγό. Ελπίζουμε τον άλλο μήνα να έχουμε πιο ξεκάθαρο τοπίο και θετικές εξελίξεις.»
Επιπλέον, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε  στην ανάγκη βελτίωσης των όρων της συμφωνίας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG): «Ο Tap έχει μια τεράστια στρατηγική σημασία σαν έργο. Εμείς ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε τους όρους της συμφωνίας οι οποίοι κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να είναι καλύτεροι τουλάχιστον για την ελληνική πλευρά. Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο αυτή τη στιγμή και επιθυμούμε να συμβάλλουμε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αλλά αφού προηγουμένως έχουμε βελτιώσει και τα οφέλη όσο δυνατόν μπορεί να γίνει αυτό τώρα για την Ελλάδα για τη χώρα μας».
Από την πλευρά του, ο κ. Hochstein εξέφρασε την ικανοποίησή για τη συζήτηση που προηγήθηκε  τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ελλάδα και κυρίως για το ρόλο που μπορεί να παίξει η ίδια ως στρατηγικός εταίρος στην ευρύτερη περιοχή. «Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση. Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση τόσο κατά τη διμερή συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό όσο και κατά την τριμερή με την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Υπήρξε μία σημαντική πρόοδος για τον αγωγό IGB και ελπίζουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως προανέφερε και ο κ. Σκουρλέτης θα επιτευχθεί η συμφωνία. Σχετικά με τον Tap θα συμφωνήσω με τον Υπουργό ότι είναι ένα στρατηγικό έργο και πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες. Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν τη σημασία επίτευξης της συμφωνίας. Ήταν μια σπουδαία επίσκεψη για εμένα, πρώτη φορά γνωρίζω τον Υπουργό, και φεύγω με την πεποίθηση ότι θα έχουμε μια στρατηγική συνεργασία και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά μαζί όπως κάναμε στο παρελθόν».
Νωρίτερα το Energypress έγραφε:
Επιτάχυνση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, την οποία η διπλωματία των ΗΠΑ έχει ψηλά στην ατζέντα, ζήτησε σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον υπουργό Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, ο Άμος Χοχστάιν, απεσταλμένος και συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ.
Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε σήμερα , και εκτός από IGB, το μενού περιλάμβανε επίσης TAP, καθώς και ελληνορωσικό αγωγό, θέμα πάντως που η ελληνική πλευρά φροντίζει να κρατά χαμηλά, καθώς ούτως ή άλλως το project σκοντάφτει στη στάση της Τουρκίας.
Στη συνέχεια και σε μια κίνηση έκπληξη, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση, ανάμεσα στους Χοχστάιν, Σκουρλέτη και τη Βουλγάρα υπουργό Ενέργειας Τεμενούσκα  Πέτκοβα, προκειμένου να καταγραφούν τα τεχνικά και χρηματοδοτικά εμπόδια για τη κατασκευή του IGB, και να βρεθούν οι λύσεις ώστε να ξεπεραστούν.
Η επίσκεψη Χοχστάιν έρχεται σε συνέχεια του πρόσφατου ταξιδιού Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, όπου στη συνάντησή του με τον Τζόν Κέρι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ του έθεσε ένα βασικό θέμα: Τη στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.
Ειδικά ο IGB, που θα συνδεθεί τόσο με το εθνικό δίκτυο, όσο και με τον αγωγό TAP, θα επιστρέψει καταρχήν στη Βουλγαρία και σε δεύτερη φάση σε Ρουμανία, Σερβία και Ουγγαρία, που είναι επίσης εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, να παραλαμβάνουν φυσικό αέριο και από άλλες πηγές. Είτε από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του TAP, είτε υγροποιημένο αέριο, μέσω του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα.
Αλλά ο IGB, τείνει να μετατραπεί σε γεφύρι της Άρτας, καθώς με ευθύνη της Σόφιας αναβάλλεται συνεχώς η επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του. Όλα δείχνουν ότι η έναρξη κατασκευής του έργου θα έχει ακόμη πολύ μέλλον, και ότι δεν θα προλάβει να λειτουργήσει ως το 2020, ώστε να τροφοδοτήσει τη Βουλγαρία με αέριο του Αζερμπαϊτζάν που θα μεταφέρει μέσω Ελλάδας ο TAP.
Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ του IGB, αποτελεί η πληροφορία πως η εταιρεία του αγωγού ICGB, που εδρεύει στη Σόφια (συμμετέχουν με 50% η κρατική βουλγαρική BEH, και με 50% η Poseidon, δηλαδή ΔΕΠΑ και Edison) αποφάσισε να παρατείνει τη διαδικασία του market test, με την προκήρυξη και δεύτερης φάσης.
Η διαδικασία του market test είναι υποχρεωτική από την κοινοτική νομοθεσία. Στόχος της είναι να διασφαλίσει  ότι ένας αγωγός συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των υποψηφίων χρηστών, οι οποίοι εγγυώνται για την κάλυψη της δυναμικότητάς του, καθιστώντας τον έτσι βιώσιμο.
Ειδικά στην περίπτωση του IGB, το πρώτο market test ξεκίνησε το Μάιο του 2013, και είχε οριακά αποτελέσματα. Ενώ λοιπόν αναμενόταν να ληφθεί η επενδυτική απόφαση, η εταιρεία προκήρυξε και δεύτερο market test, επικαλούμενη μια σειρά από αβεβαιότητες που προέκυψαν. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η δεύτερη φάση, ουδείς το ξέρει. Θα το καθορίσουν οι όροι της προκήρυξης σε συνεργασία με τις Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας, Βουλγαρίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση -που ενισχύει οικονομικά το έργο- καθώς και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πάρα πολύ να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ο IGB. Σήμερα η Βουλγαρία, είναι από τις περισσότερο εξαρτημένες πανευρωπαϊκά χώρες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ολοκλήρωση του έργου, σημαίνει ότι το βουλγαρικό δίκτυο θα μπορεί να παίρνει και αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, όπως επίσης και αέριο από τη spot αγορά, μέσω του τερματικού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα.
Παράλληλα, μέσω του δικτύου TAP-IGB, Έλληνες προμηθευτές θα μπορούν να φέρνουν ποσότητες αερίου από τους κόμβους της Κεντρικής Ευρώπης (Baumgartner Αυστρίας, και από αλλού), κάτι που σήμερα είναι αδύνατο.
Και αυτό καθώς το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου είναι σήμερα απομονωμένο από την Ευρώπη. Η Gazprom, έχει δεσμεύσει τη χωρητικότητα του υφιστάμενου ελληνοβουλγαρικού αγωγού (περίπου τα 12 από τα 13 εκατ. κυβικά μέτρα ημερήσιας παροχής), εμποδίζοντας την διέλευση επιπλέον ποσοτήτων.
Ο ελληνο-ρωσικός αγωγός
Ο Σκουρλέτης είναι ο δεύτερος υπουργός Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον προκάτοχό του Π. Λαφαζάνη, με τον οποίο συναντάται το τελευταίο πεντάμηνο ο Αμος Χοχστάιν.
Στην προηγούμενη συνάντηση με τον Π. Λαφαζάνη, τον περασμένο Μάιο, ο Χοχστάιν είχε καταστήσει σαφές ότι η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα δέσμευε περαιτέρω τον εφοδιασμό των χωρών της περιοχής με το ρωσικό αέριο.
Εξερχόμενος τότε από το γραφείο του υπουργού, και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το κατά πόσο θεωρεί ότι ο ρωσικός αγωγός έρχεται σε αντίθεση με τον Νότιο διάδρομο φυσικού αερίου (TAP), είχε κάνει σαφές ότι η κυβέρνησή του δεν θεωρεί υλοποιήσιμο το συγκεκριμένο project.
«Εργάζομαι σε σχέδια που ξέρω ότι είναι υπαρκτά και ο Νότιος Διάδρομος είναι ένα υπαρκτό project», ήταν η δήλωσή του, δείχνοντας με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η κυβέρνησή του αντιτίθεται στις πολιτικές δεσμεύσεις που προκαλεί η υπογραφή παρόμοιων μνημονίων με τη Ρωσία.
Δεδομένου ότι οι θέσεις των ΗΠΑ σε θέματα αγωγών είναι γνωστές, μένει να φανεί και η στάση της ελληνικής πλευράς. Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει να προσεγγίζει με περισσότερο ρεαλισμό το ελληνορωσικό project για το περίφημο Νότιο Διάδρομο, και στη λογική πως δεν είναι παρά ένα σχέδιο, μια ιδέα, που δεν μπορεί να αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο θα κινείται το σύνολο των διεθνών ενεργειακών πρωτοβουλιών της χώρας.

 http://energypress.gr/news/hohstain-stratigikos-etairos-ton-ipa-stin-periohi-i-ellada

Αρχειοθήκη ιστολογίου