Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Οταν οι Δήμοι φέσωναν απροκάλυπτα τη ΔΕΗ αλλά εκείνη έκανε τα στραβά μάτια


Επί χρόνια φέσωναν τη ΔΕΗ, ουδείς όμως στην επιχείρηση
φαίνεται πως ενοχλούνταν. Πως να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι πολλά από τα χρέη των 70 πιο κακοπληρωτών Δήμων δεν δημιουργήθηκαν το τελευταίο έτος, αλλά συσσωρεύτηκαν σταδιακά εδώ και τουλάχιστον δέκα -δεκαπέντε χρόνια.
Δημοτικές επιχειρήσεις, Δήμοι, οργανισμοί εγγείων βελτίωσεων, και άλλοι δημόσιοι φορείς φέσωναν απροκάλυπτα τη ΔΕΗ, αλλά εκείνη έκανε τα στραβά μάτια.
Εχουμε λοιπόν και λέμε. Συνολικά 70 Δήμοι της χώρας χρωστούν στη ΔΕΗ περί τα 20 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα 76 εκατ. ευρώ που χρωστούν στη ΔΕΗ δεκάδες..
δημοτικές επιχειρήσεις ανά τη χώρα, με πρωταγωνιστές τις επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).
Με άλλα λόγια, τα χρέη των Δήμων προς τη ΔΕΗ πλησιάζουν αθροιστικά τα 100 εκατ. ευρώ. Εύλογα φυσικά θα αναρωτηθεί κανείς πως η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ επέτρεψε να συσσωρεύονται τέτοια χρέη, καθώς πολλές οφειλές ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια, και έκτοτε συνεχώς διογκώνονται.
Η τελευταία εξέλιξη έχει ως εξής. Πριν από δεκαπέντε ημέρες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ απέστειλαν μαζικά επιστολές σε αυτούς τους 70 πιο μπαταξήδες Δήμους πανελλαδικά, προειδοποιώντας τους ότι θα τους κόψει το ρεύμα αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους. 
Εντός εβδομαδας θα αποσταλεί και δεύτερη επιστολή στους Δήμους όπου η ΔΕΗ θα τους δίνει προθεσμία 10-15 ημερων προκειμένου να προσέλθουν και να διακανονίσουν τα χρέη τους. Σε όσους δεν το κάνουν, η ΔΕΗ θα τους ανακοινώνει προγραμμα αποκοπών.
Τεστ στη Κρήτη
Στη ΔΕΗ εκτιμούν ότι μπροστά στην απειλή να μείνουν χωρίς ρεύμα, οι Δήμοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα συμμορφωθούν. Αυτό άλλωστε έδειξε και η άσκηση εν είδει “πρόβα τζενεράλε” που έτρεξε προ ημερών η ΔΕΗ στη Κρήτη. Το τεστ αφορούσε εννέα χρεωστικούς Δήμους, καθώς και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ). Με την προειδοποίηση που τους έκανε, δύο δήμοι προσήλθαν και πλήρωσαν το 10% της οφειλής. Στη συνέχεια εκδόθηκαν έντεκα εντολές αποκοπών, οι επτά για δήμους και οι τέσσερις για τον ΟΑΚ. Αμέσως τέσσερις δήμοι ήρθαν και διακανόνισαν το χρέος τους πριν την έκδοση των εντολών αποκοπής. Σήμερα, η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει εκκρεμότητα μόνο με τέσσερις Κρητικούς ΟΤΑ.
Πανελλαδικά, οι Δήμοι με τα μεγαλύτερα φέσια προς τη ΔΕΗ είναι κυρίως μικροί (γενικά οι μεγάλοι είναι συνεπείς). Για παράδειγμα, ο δήμος Σερβίων Βελβεντού, χρωστά συνολικά 1,2 εκατ. ευρω. Ο Δήμος Βιάννου στο Ηράκλειο, οφείλει 1,3 εκατ. ευρω, ενώ ο δήμος Ελάσσονας, έχει βάλει φέσι 1,5 εκατ, ευρω. Τα φέσια του Δήμου Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία είναι 1 εκατ. ευρώ, και της Αλιάρτου 950.000 ευρω
Πέραν όμως των χρεών των Δήμων, και των ΔΕΥΑ, υπάρχουν και οι 130 Τοπικοί και Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτίωσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που οφείλουν στη ΔΕΗ κατι λιγότερο απο 40  εκατ. ευρω.

 http://energypress.gr/news/otan-oi-dimoi-fesonan-aprokalypta-ti-dei-alla-ekeini-ekane-ta-strava-matia

Αρχειοθήκη ιστολογίου