Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Σκουρλέτης: Τι είπε για ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, γεωθερμία, υβριδικά και οικιακά φωτοβολταϊκά

«Δεν υπάρχει στο ορίζοντα ιδιωτικοποίηση που να αφορά την
ενέργεια και αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται με τους θεσμούς.
Σε ερώτηση αν αναζητούνται κάποια ισοδύναμα, ο υπουργός απάντησε ότι «όχι απλώς αναζητούμε, αλλά έχουμε συμφωνήσει σε εναλλακτικό ισοδύναμο σχέδιο, αν αναφέρεστε στον ΑΔΜΗΕ. Αυτό έχει συμφωνηθεί εδώ και 2 εβδομάδες.
Η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή με τους θεσμούς είναι ακριβώς σ’ αυτή την εναλλακτική κατεύθυνση».
Ερωτηθείς για την τόνωση του τομέα της ενέργειας, μέσω της..
προσέλκυσης κεφαλαίων και την ύπαρξη επενδύσεων, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι υπάρχουν. Ωστόσο, όπως είπε, τα τελευταία.. χρόνια είχαμε μια μείωση στη ζήτηση για ενέργεια, λόγω της ύφεσης. «Άρα δεν είναι πολύ θελκτικό το τοπίο για να έρθει κάποιος να κάνει μια παραγωγική ενεργειακή μονάδα, με δεδομένα ότι τα όρια της ζήτησης είναι αυτά που είναι. Έχουμε μια κάμψη. Από κει και πέρα όμως, υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφέροντες τομείς, όπως η αξιοποίηση της γεωθερμίας ή η ενεργειακή αυτονομία των δεκάδων ελληνικών νησιών μέσω της εφαρμογής νέων υβριδικών μορφών ενέργειας που βασίζονται στις ΑΠΕ. Είναι κάτι που συζητήθηκε με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και μάλιστα έχουν βρεθεί και χρηματοδότες από το εξωτερικό», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των οικιακών φωτοβολταϊκών, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι η ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ έγινε με ένα στρεβλό τρόπο, είτε με υπερβολικές επιδοτήσεις, είτε σε περιοχές χωρίς σχεδιασμό όπου ήρθαμε σε σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες. Όπως χαρακτηριστικά είπε «υπάρχει ανάγκη να μπει μια τάξη».
Ανήγγειλε δε ότι γίνεται προσπάθεια να εξαιρεθούν τα οικιακά φωτοβολταϊκά από οποιεσδήποτε επιβαρύνσεις υπάρξουν, με βάση τα μέτρα που πρόκειται να παρθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας, μέτρα δηλαδή που θα μειώσουν τα εγγυημένα κέρδη των ΑΠΕ.
«Θέλουμε, και φαίνεται ότι το πετυχαίνουμε αυτό, να εξαιρεθούν τα μικρά φωτοβολταϊκά και τα οικιακά» συμπλήρωσε.

 http://energypress.gr/news/skoyrletis-ti-eipe-gia-energeiakes-idiotikopoiiseis-geothermia-yvridika-kai-oikiaka

Αρχειοθήκη ιστολογίου