Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Το 3ο μνημόνιο και ο νέος ασφαλιστικός νόμος πλήττουν βάναυσα τους συνταξιούχους και μηδενίζουν τη φιλοσοφία του αναδιανεμητικού συστήματος

Υπόμνημα Συντονιστικού Οργάνου Συλλόγων Συνταξιούχων ΔΕΗ στον Υπουργό

somateio_sintaxiouxon_deiΚύριε Υπουργέ, Το Συντονιστικό Όργανο εκπροσωπεί Συλλόγους Συνταξιούχων ΔΕΗ, καλύπτει πολλές γεωγραφικές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα συνταξιούχους που προέρχονται από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα και ξεπερνούν τις 10.000. Η δημιουργία και η σύσταση του Συντονιστικού προέκυψε εξαιτίας των καταστατικών αποκλεισμών της ΠΟΣ/ΔΕΗ. Η συνταξιοδοτική ταυτότητα των μελών μας έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
α. Στην πλειοψηφία τους έχουν πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης.
β. Η παρακράτηση των εισφορών τους έγιναν στο σύνολο των αποδοχών (σταθερές και μεταβλητές).
γ. Οι υπαγόμενοι στα ΥΒΑΕ από το 1992 κατέβαλαν επιπλέον επασφάλιστρο 5% οι Εργαζόμενοι και 2,5% ο Εργοδότης χωρίς κρατική συμμετοχή.
δ. Από το 1992 και μετέπειτα το Κράτος δεν έχει καμιά συμμετοχή στην καταβολή εισφορών, παρά μόνο Εργαζόμενοι και Εργοδότες.
ε. Είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τις οριζόντιες μειώσεις που τους επεβλήθησαν με το 1ο και 2ο μνημόνιο (μειώσεις από 50%-60%).
στ. Τα επακολουθούμενα μέτρα του 3ου μνημονίου στοχεύουν και πάλι στους ίδιους συνταξιούχους και μοιραία τους οδηγούν στην κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση και σε μια νοητή Κοινωνική Ευθανασία.
Το υπό διαβούλευση Νέο Ασφαλιστικό και μετά το πόρισμα της Επιτροπής «Σοφών» χαρακτηρίζεται εξοντωτικό και δεν προσδίδει κοινωνικό πρόσημο στην επιχειρούμενη ανασύσταση και ανασυγκρότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, βαθαίνει το χάσμα και διαφοροποιεί σε αρνητικό βαθμό το δόγμα της Συνταγματικής κατοχύρωσης της Αλληλεγγύης των γενεών, ξεπερνώντας ακόμη και την αντίληψη της αρχής της αναλογικότητας. 
Από την προδιαγραφόμενη ασυνέπεια και ασέβεια συνεπικουρούμενη από κυριαρχική εξουσιαστική άρνηση για την μη εφαρμογή αποφάσεων Ανωτάτων Συνταγματικών Δικαστικών Εξουσιών, διαφαίνεται μια άκρως αντιδημοκρατική συμπεριφορά μιας αριστερής Κυβέρνησης. Πρωτοφανές, ανήκουστο και μοναδικό κακόγουστο σενάριο της επιτροπής «Σοφών» του Υπουργείου και της Κυβέρνησης να θυσιάζει στο Δημοσιονομικό Βωμό τους ίδιους και τους ίδιους, χωρίς να εφαρμόζει κανένα κανόνα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Γιατί άραγε πρέπει να πληρώσουμε το μάρμαρο από τις βιαστικές και άστοχες συνεχιζόμενες Ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων με μη συγκρίσιμες καταβολές ασφαλιστικών εισφορών; Το 3ο μνημόνιο και ο νέος ασφαλιστικός νόμος πλήττουν βάναυσα τους συνταξιούχους και μηδενίζουν τη φιλοσοφία του αναδιανεμητικού συστήματος. 
Η επιβολή των μειώσεων μεσαίων και υψηλών συντάξεων στο ονομαστικό και όχι στο καταβαλλόμενο μετά τις εννέα (9) συνολικά μειώσεις που μας έχουν επιβληθεί ακυρώνουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη Ασφαλιστική πρόβλεψη. Τα παραπάνω εκτεθέντα επιβάλλεται να αποτελέσουν τη βάση προβληματισμού για ένα διάλογο δίκαιο, καθαρό και έντιμο και να τεθούν στις αρμόδιες Επιτροπές Διαβούλευσης. Το αίτημά μας για συμμετοχή στην έναρξη διαλόγου και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους θεωρείται εύλογο, δίκαιο και αναγκαίο, μεταφέροντας συγχρόνως τις θέσεις και τις απόψεις του συνόλου των Συνταξιούχων που εκπροσωπούμε.
 
Με τιμή, Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων 1. Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Δημάκης Αναστάσιος – Λόφτσαλης Παναγιώτης
2. Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Αλιβερίου Τζανουλάκης Ευάγγελος – Νίκας Αναστάσιος
3. Πανελλαδικός Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Πράπας Κωνσταντίνος – Καρακάξας Φίλιππος
4. Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Φθιώτιδας Μαυραδάς Δημήτριος – Μαμπλέκος Δημήτριος
5. Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Ηπείρου Φίνος Χρήστος – Βήκας Αντώνιος
6. Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Α.ΠΑ.ΜΕ.Σ Παπαγεωργίου Ανάργυρος – Σίμος Δημήτριος

Αρχειοθήκη ιστολογίου