Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Πάει πίσω ο μόνιμος μηχανισμός για τα νέα ΑΔΙ – Προκρίνεται αγγλικό μοντέλο με διαγωνισμούς

Με την πρόσληψη βρετανικής εταιρείας ως συμβούλου για τα
νέα ΑΔΙ από τη ΡΑΕ, επιβεβαιώνεται το πρωινό ρεπορτάζ του energypress σύμφωνα με το οποίο ο μόνιμος μηχανισμός θα βασίζεται στο μοντέλο της Αγγλίας όπου γίνονται διαγωνιστικές διαδικασίες.
Ειδικότερα, στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:
Παράταση χρόνου, μεγαλύτερη μάλιστα από τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα του ενεργειακού τομέα, φαίνεται ότι παίρνει η κατάρτιση του καινούργιου μόνιμου μηχανισμού διασφάλισης ισχύος, δηλαδή το σύστημα των νέων ΑΔΙ που θα ισχύει από το νέο έτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για θέμα που χρειάζεται..
περεταίρω επεξεργασία και έδωσαν το «πράσινο φως» να συνεχιστεί η δουλειά που κάνει αυτή τη στιγμή η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ και να παρουσιαστεί το τελικό ελληνικό σχέδιο σε χρόνο μεταγενέστερο του τέλους Οκτωβρίου, χρόνο που θα πρέπει να είναι έτοιμες οι υπόλοιπες προτάσεις για το NOME, το εναλλακτικό σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ κ.λπ.
Την ίδια στιγμή, έχει κλειδώσει το μοντέλο για τον προσωρινό μηχανισμό ΑΔΙ για το 2015, με τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου» να έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο αναδρομικής εφαρμογής των ΑΔΙ που είχε αποστείλει στην Κομισιόν ο κ. Σκουρλέτης από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο, και το οποίο προβλέπει αμοιβή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τους 6 μήνες του 2015. Για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού το πιθανότερο είναι ότι θα απαιτηθεί νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης.
Σε σχέση με τον μόνιμο μηχανισμό που θα ισχύει από το 2016, οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα βασίζεται στο μοντέλο της Αγγλίας όπου γίνονται διαγωνιστικές διαδικασίες και δεν υπάρχει μια διοικητικά καθοριζόμενη τιμή για τα ΑΔΙ. Ο βασικός λόγος είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα μοντέλο που να είναι σταθερό ώστε να το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να μπορεί να εφαρμοστεί για όσα χρόνια είναι απαραίτητο. Με δεδομένο ότι οι ανάγκες του συστήματος δεν είναι ίδιες κάθε χρονιά, αλλά και το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύος, μέσω των διαγωνισμών εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχει η βέλτιστη ισορροπία.
Στους διαγωνισμούς θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που μπορούν να λειτουργήσουν ως μονάδες βάσης (λιγνιτικές, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικές). Υπάρχουν όμως σκέψεις να μη δίνονται χρήματα από το μηχανισμό σε αποσβεσμένες μονάδες, ή οι αμοιβές να μειώνονται σημαντικά για τις παλιότερες μονάδες. Το ζήτημα αυτό το έχει θέσει ρητά η Κομισιόν και η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να το λάβει υπόψη.
Το βέβαιο είναι ότι θα αμείβεται η διαθεσιμότητα επάρκειας ισχύος. Από την ελληνική πλευρά γίνεται προσπάθεια η ευελιξία των μονάδων να έχει ενισχυμένο ρόλο στη διαδικασία του καθορισμού της πληρωμής, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητας. Τέλος ο έλεγχος του μηχανισμού και οι πληρωμές θα γίνονται μόνο από το διαχειριστή.
Επιδίωξη των στελεχών που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη κατάρτισης του σχεδίου για τα νέα ΑΔΙ είναι το σχέδιο αυτό να ταιριάζει στις πραγματικές ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος, να αξιοποιεί τις πρακτικές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα να μπορεί να εφαρμοστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. 
Στόχος είναι μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά για τα επόμενα τουλάχιστον 2 έως 3 χρόνια χωρίς νέες αλλαγές ή παρεμβάσεις αλλά και χωρίς στρεβλώσεις που να  οδηγούν είτε στην επί ζημία λειτουργία των μονάδων ή στον αντίποδα στην υπεραμοιβή κάποιων παραγωγών.  Στην ίδια ζυγαριά μαζί με τα ΑΔΙ, μπαίνει επίσης ο μηχανισμός ΜΑΜΚ που προβλέπεται να θεσπιστεί εκ νέου στο πλαίσιο των προβλέψεων του μνημονίου.
Σημειώνεται ότι στην κατεύθυνση αυτή εκπονείται από τον ΑΔΜΗΕ νέα μελέτη για τις ανάγκες επάρκειας του συστήματος ηλεκτρισμού για τα επόμενα χρόνια. Η μελέτη θα καταδείξει μεταξύ άλλων και το εάν υπάρχουν νέες ανάγκες στο σύστημα της χώρας.

 http://energypress.gr/news/paei-piso-o-monimos-mihanismos-gia-ta-nea-adi-prokrinetai-aggliko-montelo-me-diagonismoys

Αρχειοθήκη ιστολογίου