Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Με το νομοσχέδιο σκούπα του ΥΠΕΝ, ξεκολλάει η επιστροφή του ΠΧΕΦΕΛ στους προμηθευτές

Χρήστος Στεφάνου
Στο νομοσχέδιο σκούπα του Υπουργείου Ενέργειας που παίρνει αυτήν την εβδομάδα το δρόμο για την αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής, θα περιλαμβάνεται η επίλυση του τυπικού κολλήματος που προέκυψε και δεν επέτρεψε την επιστροφή του ΠΧΕΦΕΛ, όπως προβλέπεται από το νόμο. Ειδικότερα, το πρόβλημα είχε προκύψει καθώς ο σχετικός νόμος που είχε θεσπιστεί σχετικά με την επιστροφή του ΠΧΕΦΕΛ αναφερόταν στο λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ και όχι στον νέο λειτουργό ΔΑΠΕΕΠ. Αυτό συνέβη διότι η νομοθετική ρύθμιση έγινε πριν τη δημιουργία του ΔΑΠΕΕΠ. Ως αποτέλεσμα προκειμένου να προχωρήσει η επιστροφή των χρημάτων , υποβολήθηκε  εισήγηση για νομοτεχνική αλλαγή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που θα ξεκινήσει να συζητείται στις 28 Φεβρουαρίου.

Καθώς λοιπόν το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ θα επιλύει τα όποια τυπικά κολλήματα, θα ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του πλεονάσματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ στους προμηθευτές. Υπενθυμίζεται ότι για το 2018 το σωρευτικό πλεόνασμα, μετά την αφαίρεση του ειδικού αποθεματικού ασφαλείας έκτακτων δαπανών (μαξιλάρι) που προσδιορίζεται στα 70 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε στα 121,12 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, θα πρέπει να επιστραφούν στους προμηθευτές για το ΠΧΕΦΕΛ που έχουν πληρώσει. 
Εδώ πάντως θα πρέπει να καταγραφεί και η ανησυχία που έχει εκφραστεί από τους φορείς των ΑΠΕ, οι οποίοι παρατηρούν ότι από το περασμένο καλοκαίρι και μετά έχει σταματήσει η μείωση των καθυστερήσεων στις πληρωμές και ξεκίνησαν να αυξάνουν σταδιακά οι υπερημερίες. 
Η τάση αυτή προκαλεί εγρήγορση στους φορείς των ΑΠΕ, οι οποίοι μάλιστα έχουν επικοινωνήσει τις ανησυχίες αυτές και στο υπουργείο ενέργειας, προτείνοντας μάλιστα να μην επιστραφεί το πλεόνασμα του 2018 αλλά να παραμείνει για ενίσχυση του μαξιλαριού, κυρίως σε ταμειακό επίπεδο. 
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο κ. Σταθάκης δεν έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι το ΥΠΕΝ θα παρακολουθήσει το ζήτημα και θα παρέμβει εάν διαπιστώσει ότι πράγματι προκαλείται πρόβλημα ρευστότητας και ότι δημιουργείται εκ νέου πρόβλημα στις πληρωμές των ΑΠΕ.



 https://energypress.gr/news/me-nomoshedio-skoypa-toy-ypen-xekollaei-i-epistrofi-toy-phefel-stoys-promitheytes-oi-anisyhies

Αρχειοθήκη ιστολογίου