Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Δίνει "ενέργεια" στο Χρηματιστήριο η ΔΕΗ

Ήπια ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών όμως να είναι "παρούσες", χωρίς να παρατηρούνται υπερβολές, αν και η αγορά έρχεται από ένα ράλι 13 ανοδικών συνεδριάσεων, έναντι τεσσάρων πτωτικών μέσα στον Φεβρουάριο.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,40% στις 689,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,41% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.814,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,60% στις 499,30 μονάδες.
Μετά το χθεσινό +1,46%, αλλά και ένα +7,25% στον τραπεζικό κλάδο, η σημερινή διορθωτική εικόνα, ειδικά σε τίτλους που έχουν υπεραποδώσει ήταν και αναμενόμενη και ευκταία. Η αγορά είναι αντιμέτωπη με τις 689 -690 μονάδες οι οποίες θα είναι το μεγάλο στοίχημα της αλλαγής όλων των
τάσεων.
Για να γίνει αυτό η αγορά θα πρέπει να αφομοιώσει τα υψηλά του έτους στα οποία βρίσκεται, με τους εγχώριους αναλυτές να επισημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνει μια "στάση" στην άνοδο, πριν γίνει η μεγάλη "αναμέτρηση". Βέβαια, οι ίδιοι επισημαίνουν προσοχή σε περίπτωση που υπάρξουν δείγματα αναίρεσης της βραχυπρόθεσμης τάσης, αν και αρκετοί τίτλοι που είχαν μείνει "πίσω" στην άνοδο μπορούν να δώσουν το δικό τους μερίδιο στη διακράτηση των επιπέδων.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η Eurobank Equities, η αγορά θα αναμένει την κυβέρνηση σήμερα, η οποία θα στείλει το τελευταίο προσχέδιο  με τον νέο νόμο Κατσέλη. Οι "διορθώσεις" που γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο τελικό σχέδιο του νόμου, ενδέχεται να αφορούν ακόμη και στο ύψος της αντικειμενικής αξίας των 250.000 ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή και στον υπολογισμό των 130.000 ευρώ ως συνολικό ύψος δανεισμού του οφειλέτη, με προοπτική το περαιτέρω άνοιγμα της ομπρέλας του νέου νόμου ώστε να συμπεριλάβει ακόμη περισσότερους οφειλέτες.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ανησυχίες όχι μόνο για την αξιολόγηση από πλευράς "θεσμών", ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που αυτοί είχαν διατυπώσει ενστάσεις στην πρώτη, πιο ήπια βερσιόν του νέου νόμου. Κυρίως, δημιουργούν τεράστια αμφιβολία και ανησυχίες για το πώς θα λειτουργήσει το νέο πλαίσιο παροχής προστασίας.
Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ ξεχωρίζει με το +6,93% που καταγράφει, ενώ και η Πειραιώς συνεχίζει ακάθεκτη την εντυπωσιακή της ανάκαμψη, καταγράφοντας σήμερα κέρδη 2,23%. Στο +2,55% είναι η Eurobank, με την Motor Oil να είναι στο +1,64% και η Jumbo στο +1,10%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Grivalia, Βιοχαλκο, Φουρλής, Coca Cola, Aegean, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, με απώλειες κινούνται οι Alpha Bank, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν, Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Εθνική, χωρίς όμως καμία να κινείται με πτώση που να ξεπερνά το 1%.

(της Αλεξάνδρας Τόμπρα, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου