Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Παναγιωτάκης: Κέρδη πάνω από 85 εκατ. ευρώ από ΑΠΕ θα περιλαμβάνει το επενδυτικό μας πλάνο μέχρι το 2022

Μιχάλης Μαστοράκης
«Όσο εύρωστη είναι η ΔΕΗ, οι Έλληνες καταναλωτές δεν πρέπει να φοβούνται τίποτα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Δευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., κ . Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή SamTimes της διαδικτυακής τηλεόρασης του Grtimes.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολάδα, μία ημέρα μετά τον άγονο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Μελίτη και Μεγαλόπολη, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ενέργειας.
Αρχικά, αναφερόμενος στον διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων υπογράμμισε πως δεν πρέπει να δραματοποιούνται τα πράγματα, καθώς πρόκειται για μια επιχειρηματική διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία, αν σκεφτεί κανείς, μονάχα,  την εξέλιξη που είχαν οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων τα τελευταία χρόνια.

 Μάλιστα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το γεγονός πως ο λιγνίτης διατηρεί και θα διατηρεί κρίσιμο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας τουλάχιστον για επόμενα είκοσι χρόνια, γεγονός που καθιστά τις εν λόγω μονάδες απαραίτητες για το σύστημα.  
Πρόσθεσε, επίσης, οι κινήσεις από πλευράς ΔΕΗ για την μετατροπή των μονάδων σε ρότα κερδοφορίας είχαν αποτέλεσμα, καθώς μείωσαν σημαντικά το εργατικό τους κόστος, πράγμα που θα φανεί πολύ περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Ταυτόχρονα, η επικείμενη έγκριση των ΑΔΙ για τις λιγνιτικές μονάδες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επόμενο διάστημα (αναμένεται από βδομάδα σε βδομάδα σύμφωνα με τον ίδιο), καθώς η σταθεροποίηση της τιμής δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα θα λειτουργήσουν θετικά στο να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επιτυχία της επόμενης απόπειρας της αποεπένδυσης, η οποία αναμένεται «όσον το δυνατόν πιο σύντομα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος.
Σε σχετική ερώτηση για το αν η αποτυχία του διαγωνισμού αποεπένδυσης φέρνει στο τραπέζι την πώληση των υδροηλεκτρικών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να υπάρχει από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σε προηγούμενες συνομιλίες έχει καταστεί σαφές πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Για τις οφειλές των καταναλωτών και ιδιαίτερα εκείνων που χαρακτηρίζονται ως κακοπληρωτές, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ζητά και τη βοήθεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ενώ αναφέρεται και στον σχεδιασμό για την βελτίωση της κερδοφορίας της εταιρίας.

Πιο αναλυτικά, τόνισε πως στις άμεσες προτεραιότητες της Επιχείρησης και της διοίκησης είναι η αύξηση της κερδοφορίας όπου για τον σκοπό αυτό λαμβάνονται μέτρα βελτίωσης της αποδοτικότητας και μείωσης του λειτουργικού κόστους, προσπάθεια που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια. 
Η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επεσήμανε ο ίδιος, θα λειτουργήσει καταλυτικά στην εξέλιξη της κερδοφορίας της εταιρείας, καθώς στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας μέχρι το 2022 «προσδοκούμε ότι θα έχουμε πάνω 85 εκατομμύρια κέρδη μόνο από τις ΑΠΕ», όπως είπε ο ίδιος. Στόχος της ΔΕΗ είναι να πολλαπλασιάσει την παραγωγή ΑΠΕ και να τριπλασιάσει το μερίδιο της στην αγορά.
«Η ΔΕΗ δεν φοβάται τον ανταγωνισμό από άλλους παρόχους. Ελπίζει ότι θα αποδειχθούν σοβαροί παίκτες στην αγορά, κάνοντας επενδύσεις αναπτυξιακές» σημειώνει μεταξύ άλλων για τον ανταγωνισμό που πρέπει να αντιμετωπίσει η εταιρία, ενώ επισημαίνει τον τρόπο αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο κ.Παναγιωτάκης ξεκαθαρίζει ότι όσο ο ίδιος είναι Πρόεδρος δεν πρόκειται να καταργηθεί η έκπτωση του 15% στους συνεπείς πελάτες, διευκρινίζοντας ότι «μπορεί να επανεξετάσουμε το ποσοστό της έκπτωσης».
Τέλος στο ερώτημα που «καίει» τους καταναλωτές για το αν τελικά υπάρξει αύξηση στην τιμή του ρεύματος ή όχι, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ τονίζει ότι «θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος, πάντως το ρεύμα είναι φθηνότερο τώρα και θα παραμείνει φθηνότερο από ότι το παραλάβαμε».

 https://energypress.gr/news/panagiotakis-kerdi-pano-apo-85-ekat-eyro-apo-ape-tha-perilamvanei-ependytiko-mas-plano-mehri

Αρχειοθήκη ιστολογίου