Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Στο έλεος των εργολάβων τα ορυχεία της ΔΕΗ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Γιάννα Παπαδημητρίου
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κατολίσθησης στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία κρούουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, «δείχνοντας» τους εργολάβους που δραστηριοποιούνται στα ορυχεία ως υπαίτιους.
Εξάλλου, οι εργασιακές συνθήκες που επιβάλλουν οι εργολάβοι στα συνεργεία έχουν συχνά βρεθεί στο στόχαστρο των αντιδράσεων των εργαζομένων στα ορυχεία, που καταλογίζουν ευθύνες στη ΔΕΗ για τις πρακτικές out-sourcing που έχει υιοθετήσει.
Στις φωνές που έχουν σηκώσει το θέμα το τελευταίο διάστημα, ήρθε να προστεθεί και αυτή του Π. Καραλευθέρη, εκλεγμένου εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ.

Σε συνέντευξή του στο Top Channel, ο Π. Καραλευθέρης επεσήμανε ότι «είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα μεγάλης κατολίσθησης στα ορυχεία, ανά πάσα στιγμή υπάρχει ορατός ο κίνδυνος». Σύμφωνα με τον κ. Καραλευθέρη, οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στον τρόπο εκσκαφής, ο οποίος «έχει διαλύσει μεγάλα κομμάτια των ορυχείων».
Η κατάσταση ως προς τον τρόπο εκσκαφής στα ορυχεία της ΔΕΗ έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, με ευθύνη των εργολάβων οι οποίοι έχουν αναλάβει μεγάλο μέρος των σχετικών εργασιών, τονίζει ο κ. Καραλευθέρης, καθώς, όπως καταγγέλλει, η ΔΕΗ έχει αφήσει την παλιά λογική εκσκαφής των ορυχείων στην ευκαιριακή αντιμετώπιση των γεγονότων.
Όπως τονίζει, «οι εργολάβοι σκάβουν όπου βρουν κάρβουνο», χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη μέριμνα έναντι του κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος.
Η επέκταση της δραστηριοποίησης των εργολάβων στα ορυχεία αποτελεί την “κρύφη όψη” της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που δε βρίσκεται ψηλά στην ειδησεογραφία, όμως εγγράφει αποτελέσματα που τα βιώνουν από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι.
Συχνές είναι οι καταγγελίες για συνθήκες «γαλέρας» στις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργολαβικοί, την ώρα που λόγω αυτής της πρακτικής outsourcing που αξιοποιεί όλο και περισσότερο η επιχείρηση επιδεινώνονται οι όροι δουλειάς και για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που καταργούνται βάρδιες, η δραστηριότητα των εργολάβων μεγεθύνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταργηθεί μια βάρδια στο ορυχείο Αμυνταίου και να αναλάβει εργολάβος την τέφρα.
Από τη δική του σκοπιά αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα και ο κ. Καραλευθέρης, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν, όταν οι εργολάβοι συμμετείχαν μόνο επικουρικά στα ορυχεία. Αντίθετα, σήμερα συμμετέχουν με πάνω από 60% στην εκσκαφή.
Μάλιστα, ο κ. Καραλευθέρης καταγγέλλει πως υπάρχουν μηχανήματα που κάθονται στο Ορυχείο Αμυνταίου, ενώ δουλεύουν εργολαβίες.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Π. Καραλευθέρης στον δημοσιογράφο Ζήση Πιτσιάβα και την εκπομπή «Έκτακτη Έκδοση» του Top Channel.

Αρχειοθήκη ιστολογίου