Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Μητσοτάκης: Πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι η Δ.Ε.Η. θα είναι βιώσιμη


O Κυριάκος Μητσοτάκης 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα από την Κοζάνη, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων και το τι θα πράξει, για τη Δ. Μακεδονία, αν οι πολίτες τον εκλέξουν Πρωθυπουργό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
Με τον Γιώργο, ως Πρόεδρος του Τομέα Περιβάλλοντος, έχω επισκεφτεί τη Δυτική Μακεδονία και τα λιγνιτικά πεδία πολλές φορές στο παρελθόν και γνωρίζω τις προκλήσεις του μέλλοντος. Όμως, για να μπορούμε να
ανταποκριθούμε σε αυτές, φίλες και φίλοι, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι η Δ.Ε.Η. θα είναι βιώσιμη και θα επιβιώσει, διότι σήμερα η Δ.Ε.Η., δυστυχώς, και το έχουμε πει πολλές φορές, με την πολιτική τής σημερινής
 Κυβέρνησης χάνει συνέχεια την αξία της. Χρειάζεται ένα σχέδιο δραστικής ανασυγκρότησης της Δ.Ε.Η. ώστε να παραμείνει ένας σημαντικός ενεργειακός παίκτης σε μία αγορά ενέργειας η οποία απελευθερώνεται. Είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία ώστε να μπορέσει και η Δ.Ε.Η. να είναι εντάξει, όπως πολύ σωστά είπες, Γιώργο, στις υποχρεώσεις τις απέναντι στην τοπική κοινωνία τής Δυτικής Μακεδονίας.

Από εκεί και πέρα, θα κάνουμε μία σταδιακή μετάβαση, είναι παγκόσμια αυτή η τάση, δεν αλλάζει, από την εκμετάλλευση του λιγνίτη σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να γίνει ένα κέντρο έρευνας, αλλά και παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γιατί έχει τις υποδομές, γιατί έχει την τεχνογνωσία, γιατί έχει τους ανθρώπους, γιατί έχει τα δίκτυα. Και θα ήθελα, σε συνεργασία και με τα τοπικά πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ινστιτούτα, να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε μία τέτοια στρατηγική, ώστε ένα κομμάτι τού δυναμικού από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως ηλιακή ενέργεια, να εγκατασταθεί εδώ. Και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και στη Δυτική Μακεδονία επενδύσεις οι οποίες θα σχετίζονται με την παραγωγή, διότι είναι μία Περιφέρεια η οποία έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπορεί να το κάνει.
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου