Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Τι προβλέπει η νέα σύμβαση της ΔΕΗ με τη ΛΑΡΚΟ - Έκπτωση 24%, αλλά και "μνημόνιο" με εγγυητικές και εκχώρηση τιμολογίων

Γιώργος Φιντικάκης
Εκπτωση 24% στη προμήθεια ρεύματος προς τη ΛΑΡΚΟ μέχρι και τα τέλη του 2020, προβλέπει η νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ, που ενέκρινε χθες το διοικητικό της συμβούλιο, και συνοδεύεται από ένα "Μνημόνιο" αυστηρών όρων και προϋποθέσεων.  
Τέτοιες για παράδειγμα είναι ότι η μεταλλουργία θα περιορίσει δραστικά τη παραγωγή της, ενώ θα πληρώνει κάθε μήνα εμπρόθεσμα την αξία του ρεύματος που καταναλώνει, με κατάθεση 2,5 εκατ ευρώ στη ΔΕΗ, με εγγυητικές επιστολές αλλά και με την παράδοση 24.000 τόνων από το λιγνιτωρυχείο της στα Σέρβια Κοζάνης για τις ανάγκες των σταθμών ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου.

Εφόσον δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τα ποσά που αντιστοιχούν στην μηνιαία κατανάλωση, τότε την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με τη σύμβαση που παρουσιάζει σήμερα το "Energypress", "χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διατύπωση, όχληση ή παρέλευση των σχετικών προθεσμιών, η ΔΕΗ θα μπορεί να προχωρήσει αμέσως σε παύση εκπροσώπησης του μετρητή της ΛΑΡΚΟ και καταγγελία της σύμβασης". Τα παραπάνω φυσικά μένει να αποδειχθούν στη πράξη, καθώς προς ώρας το μόνο βέβαιο είναι ότι ενόψει των εκλογών, η ΛΑΡΚΟ πήρε μια ακόμη παράταση ζωής.
Σύμφωνα με το κείμενο που ενέκρινε χθες το Δ.Σ της ΔΕΗ, η τελευταία θα συνεχίσει να χορηγεί στη βιομηχανία, για μια ακόμη διετία (από τις 12/1/2019, έναρξη ισχύος της νέας σύμβασης έως τις 31/12/2020) το τιμολόγιο ΥΤ-2, και μάλιστα με συνολική έκπτωση 24%, εκ της οποίας το 18% είναι όγκου, και το 6% ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών. Το τιμολόγιο αυτό θα αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω, ανάλογα με την ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών τιμών του νικελίου.
Στον αντίποδα, η μεταλλουργία, που χρωστά πάνω από 300 εκατ ευρώ στη ΔΕΗ, δεσμεύεται να περιορίσει τη παραγωγή της, ώστε να μειωθεί αντίστοιχα η ετήσια κατανάλωση ενέργειας σε 900 GWh ή σε 75 GWh το μήνα, ποσότητα που η βιομηχανία θεωρεί ότι μπορεί να αποπληρώσει.
Εάν τώρα για οποιονδήποτε λόγο η μηνιαία κατανάλωση υπερβαίνει ως και κατά 10% το παραπάνω όριο, τότε για να τροφοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να καταθέσει στη ΔΕΗ εγγυητική επιστολή πληρωμής "σε πρώτη ζήτηση", ύψους 600.000 ευρώ. Εφόσον η εγγυητική καταπέσει, τότε εντός πέντε ημερών, θα πρέπει να της παραδώσει νέα, ισόποσης αξίας, εγγυητική.
Εάν πάλι η κατανάλωση υπερβαίνει τις 82,5 GWh, δηλαδή ξεπερνά πάνω από 10% το παραπάνω όριο, τότε η μεταλλουργία θα καταβάλει και νέα εγγυητική επιστολή ισόποση της υπερβάλλουσας ποσότητας. "Σε κάθε περίπτωση", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο, "η ετήσια κατανάλωση της ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να ξεπερνά τις 900 GWh για χρηματιστηριακή τιμή νικελίου έως 15.000 ευρώ τον τόνο (LME)".

Εκχώρηση τιμολογίων προς τον ΑΔΜΗΕ, μηνιαίες παραδόσεις λιγνίτη
Εκτός όμως από τις μηνιαίες πληρωμές ποσών 2,5 εκατ. ευρώ, η ΛΑΡΚΟ δεσμεύεται επίσης να εκχωρεί στη ΔΕΗ τα τιμολόγια προς τον ΑΔΜΗΕ που αφορούν τις απαιτήσεις της για την παροχή υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου από τον Ιανουάριο του 2019 και στο εξής, βάσει της συμφωνίας που έχει αυτή συνάψει με τον διαχειριστή.
Έναντι της συνολικής αξίας του κάθε μηνιαίου λογαριασμού, οφείλει να χορηγεί στη ΔΕΗ εγγυητική επιστολή 400.000 ευρώ, καθώς και να παραδίδει, όπως είπαμε, 24.000 τόνους από το λιγνιτωρυχείο της στα Σέρβια για να τροφοδοτεί τους ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου.

Αναπροσαρμογή τιμολογίου με βάση τη πορεία του νικελίου
Το τιμολόγιο της ΔΕΗ προς τη ΛΑΡΚΟ δεν θα είναι σταθερό, παρά θα "ακολουθεί" την πορεία των τιμών του νικελίου. Αν για παράδειγμα η τιμή στο χρηματιστήριο LME παραμένει χαμηλότερη ή ίση των 14.000 ευρώ/ τόνος, τότε η χρέωση της ΔΕΗ προς τη ΛΑΡΚΟ θα διατηρείται σταθερή.
Αν πάλι αυτή αυξηθεί σε επίπεδα μεταξύ 14.000 και 27.000 ευρώ / τόνο, τότε το τιμολόγιο της ΔΕΗ προς τη μεταλλουργία θα επιβαρύνεται κατά 2 ευρώ/ MWh ανά 1.000 ευρώ αύξηση της τιμής του νικελίου. Αν πάλι φτάσει να ξεπεράσει τα 27.000 ευρώ/ τόνος, η χρέωση θα παραμένει σταθερή.

Τι προβλέπεται για τις παλιές οφειλές
Στο μείζον θέμα των μέχρι σήμερα οφειλών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν τα 300 εκατ ευρώ, η ρύθμιση "σπάει" σε πολλές διαφορετικές περιόδους.
Η πρώτη αφορά το διάστημα από 1η/7/2010 έως 27/11/2018, όπου προτεραιότητα δίνεται στην ρύθμιση των πιο πρόσφατων χρεών. Ετσι η μεταλλουργία δεσμεύεται να εξοφλήσει κατά προτεραιότητα οφειλές 88,69 εκατ ευρώ της περιόδου 1η/1/2017-27/11/2018, με μηνιαίες παραδόσεις 16.000 τόνων λιγνίτη από τα Σέρβια προς ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου. Επίσης για κάθε 1.000 ευρώ/ τόνο αύξησης της χρηματιστηριακής τιμής του νικελίου, αντίστοιχα θα αυξάνεται και το ετήσιο ποσό αποπληρωμής από τη ΛΑΡΚΟ. Ταυτόχρονα η βιομηχανία θα εκχωρήσει στη ΔΕΗ, όσες αποζημιώσεις έχει λαμβάνειν από τον πρώην Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) για την αντιστάθμιση των δικαιωμάτων CO2, που αφορούν την περίοδο 2016-2020.
Οταν και εφόσον εξοφληθούν τα παραπάνω, σειρά θα πάρουν τα χρέη της περιόδου 1η/1/2016- 31/12/2016, συνολικού ύψους 41,04 εκατ ευρώ. Οσο για την οφειλή, ύψους 178,2 εκατ ευρώ, που αφορά την περίοδο μεταξύ 1η/7/2010 και 31/12/2013, τα δύο μέρη συμφωνούν μέσα από μια εντελώς γενικόλογη διατύπωση, να προχωρήσουν σε ρύθμιση μέσα στο 2019.
Αντίστοιχες ρυθμίσεις προβλέπονται και για τα χρέη της περιόδου από 28/11/2018 έως και τις 11/01/2019, με παρακράτηση από τη ΔΕΗ του εναπομείναντος ποσού της εγγύησης που είχε καταβάλει η ΛΑΡΚΟ έναντι της κατανάλωσης.

Είναι προφανώς ότι όλα τα παραπάνω, όσο και αν περιορίζουν τους βαθμούς ελευθερίας της ΛΑΡΚΟ, δεν είναι παρά ένα "φιλί ζωής" προς την παραπαίουσα βιομηχανία των 1.200 εργαζομένων, αντι για μια μόνιμη λύση στα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει. Επελέγη από κυβερνητικής πλευράς να παραταθεί η λειτουργία της τουλάχιστον το κρίσιμο διάστημα της προεκλογικής περιόδου, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει πρόσθετα κόστη για τη χώρα από τα ευρωπρόστιμα που αναμένονται, εφόσον η εταιρεία δεν τεθεί υπό εκκαθάριση. Εδώ και εβδομάδες η κυβέρνηση ζούσε με την αγωνία μη τυχόν "σκάσει" η μεταλλουργία στα χέρια της, αφού και η ίδια αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης μετά και τη νέα ευρωπαϊκή παρέμβαση για ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 135,8 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα δίμηνο.



Αρχειοθήκη ιστολογίου