Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

ΔΕΗ: Δικαιούμαστε τα 250 εκατ. ευρώ των παλιών ΥΚΩ και χωρίς νομοθετική ρύθμιση

Θοδωρής Παναγούλης
Το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ δεν έφερε την προηγούμενη εβδομάδα, πριν δηλαδή να κλείσει η Βουλή, τη νομοθετική ρύθμιση που ζητούσε η ΡΑΕ για να προχωρήσει στον ακριβή υπολογισμό και εν τέλει στην επιστροφή των ΥΚΩ που οφείλονται στη ΔΕΗ από τη χρονιά 2011, έχει οδηγήσει σε αναστάτωση τους επιτελείς της Χαλκοκονδύλη.
Η μη επιστροφή των χρημάτων, της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΗ, όχι μόνον σε επίπεδο ρευστότητας, αλλά και σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων. Ιδίως ενόψει του κλεισίματος του εξαμήνου, τα αποτελέσματα του οποίου είναι δεσμευτικά και υποχρεωτικώς ανακοινώσιμα.

Και βέβαια δημιουργεί συνολικό πρόβλημα στην ενεργειακή αγορά, καθώς οι υπόλοιποι «παίχτες» περιμένουν να πληρώσει η ΔΕΗ τις υποχρεώσεις της ώστε να λάβουν και εκείνοι όσα τους οφείλουν οι Διαχειριστές.
Μετά την άρνηση του ΥΠΕΝ να φέρει σχετική τροπολογία στη Βουλή, η ΔΕΗ  προβάλλει προς τη ΡΑΕ το επιχείρημα ότι δεν είναι απαραίτητο να περάσει από τη Βουλή το θέμα. Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της ΔΕΗ, υπάρχουν αξιόπιστες νομικές ερμηνείες, σύμφωνα με τις οποίες η ΡΑΕ είναι καλυμμένη να λάβει απόφαση χωρίς να έχει αλλάξει ο νόμος.
Την ίδια άποψη έχουν μάλιστα και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άποψη που προβάλλεται και ως απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν έφεραν την τροπολογία – ανάσα για τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινωνοί του προβλήματος έχουν γίνει και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ακόμα και το γραφείο του Πρωθυπουργού.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα, μετά από παρέμβαση της ΔΕΗ στη ΡΑΕ είχε πάρει το δρόμο του και ήδη ο Ρυθμιστής έχει αναγνωρίσει (και έχει ενημερώσει σχετικά το ΥΠΕΝ) ότι η εταιρεία δικαιούται χρήματα, καθώς, όταν με νομοθετική ρύθμιση είχαν προσδιοριστεί οι χρεώσεις και τα ανταλλάγματα των ΥΚΩ για την περίοδο 2008 - 2011, η ΔΕΗ είχε στερηθεί τις ΥΚΩ μιας χρονιάς.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η ΔΕΗ διεκδικούσε ένα ποσό της τάξης των 650 - 700 εκατ. ευρώ, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή που σχεδιαζόταν αφορούσε σε ένα ποσό της τάξης των 200 έως 250 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ενίσχυε σημαντικά τη ρευστότητα αλλά και τον ισολογισμό της εταιρείας η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις γνωστές προκλήσεις.
Και ενώ ο αρχικός στόχος ήταν να έχει δρομολογηθεί η είσπραξη του ποσού πριν το τέλος του Ιουνίου,  ώστε να αποτυπωθεί με κάποιο τρόπο στις εξαμηνιαίες καταστάσεις της εταιρείας, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανέτρεψε τη ροή των πραγμάτων.
Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για το θέμα.



 https://energypress.gr/news/dei-dikaioymaste-ta-250-ekat-eyro-ton-palion-yko-kai-horis-nomothetiki-rythmisi-ishyri-piesi-se

Αρχειοθήκη ιστολογίου