Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

ΡΑΕ προς ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του Target Model - Ανησυχία για τις καθυστερήσεις

Χρήστος Στεφάνου
Λεπτομερή ενημέρωση για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η εξέλιξη των εργασιών σχετικά με την εφαρμογή του target model, έχει ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από την ΕΧΕ (Χρηματιστήριο Ενέργειας) και τον ΑΔΜΗΕ. Συγκεκριμένα η ΡΑΕ ζητεί να πληροφορηθεί το σημείο στο οποίο βρίσκεται η εξέλιξη των εργασιών σχετικά με την εφαρμογή του target model, καθώς και το τελικό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για το πότε θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες και το νέο μοντέλο θα είναι πλήρως λειτουργικό. 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή εμφανίζεται να εκφράζει ανησυχία για τις συνεχείς αναβολές που έχουν μεταθέσει χρονικά την εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς,   με συνεχείς αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα και διαρκή μετάθεση της τελικής ημερομηνίας έναρξης λειτουργίας των νέων αγορών. 

Κατά την κρίση του ρυθμιστή θα πρέπει να διερευνηθούν οι αιτίες για τις αναβολές και πιθανόν να αποδοθούν ακόμη και ευθύνες. 
Σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο θα έπρεπε να έχει τεθεί σε λειτουργία από το 2015, θα είναι πλήρως λειτουργικό στο δεύτερο μισό του 2020. Τότε προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για το αναγκαίο λογισμικό που απαιτείται για τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την Ιταλική. Εκτός όμως από την περιφερειακή ενοποίηση, καθυστερήσεις παρατηρούνται και στη δημιουργία και ενοποίηση των τριών spot αγορών του ενεργειακού χρηματιστηρίου (ενδοημερήσια, αγορά επόμενης ημέρας και αγορά εξισορρόπησης) οι οποίες δε θα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά πριν το πρώτο δίμηνο του 2020, το νωρίτερο. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των καθυστερήσεων στο Target Model τέθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία και ουσιαστικά προειδοποιήσαν ότι η περαιτέρω καθυστέρηση θα προκαλέσει από πλευράς Κομισιόν τη διαπίστωση παράβασης σε βάρος της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κύκλους της Αρχής, το επόμενο διάστημα θα ασκηθεί έντονη πίεση ώστε να ομαλοποιηθεί η εφαρμογή του target model.

 https://energypress.gr/news/rae-pros-ehe-kai-admie-poio-einai-hronodiagramma-toy-target-model-anisyhia-gia-tis

Αρχειοθήκη ιστολογίου