Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Νέα στάση πληρωμών της Λάρκο - Κατεβάζει το διακόπτη η ΔΕΗ

Χρήστος Στεφάνου
Όταν το Φεβρουάριο η ΔΕΗ συμφωνούσε με τη Λάρκο να συνεχίσει να τροφοδοτεί με ρεύμα το μεγαλύτερο οφειλέτη της είχε θέσει μια σειρά από συγκεκριμένους όρους, η αθέτηση ενός εκ των οποίων συνιστούσε εκ νέου λόγο για καταγγελία και άρση της εκπροσώπησης της πολύπαθης κρατικής βιομηχανίας.
Εδώ και αρκετό διάστημα λοιπόν η Λάρκο έχει κηρύξει εκ νέου στάση πληρωμών προς τη ΔΕΗ, χωρίς να διαφαίνεται από πλευράς της διάθεση να προχωρήσει σε εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία που πέρασε από το ΔΣ της ΔΕΚΟ μόλις πριν από 4 μήνες. 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν εντός των επόμενων ημερών δεν αλλάξει κάτι, τότε η ΔΕΗ προχωρά άμεσα στις απαραίτητες κινήσεις προς τον ΑΔΜΗΕ για άρση της εκπροσώπησης και παύση της ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας νικελίου.

Αυτό τουλάχιστον διαμηνύουν πηγές της ΔΕΗ, η οποία για να συνεχίσει να δίνει ρεύμα στη Λάρκο ζητεί την εκπλήρωση όλων των όρων του μνημονίου του Φεβρουαρίου, ήτοι ανά μήνα:
την καταβολή 2,5 εκατ. ευρώ μετρητά
εκχώρηση των απαιτήσεων της Λάρκο από τη διακοψιμότητα
μηνιαίες παραδόσεις λιγνίτη 24 χιλ. τόνων από τα Σέρβια Κοζάνης
εγγυητικές σε περίπτωση που η Λάρκο ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο ύψος κατανάλωσης

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο ΔΕΗ Λάρκο του Φεβρουαρίου προέβλεπε ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας κατανάλωσης, η ΔΕΗ μπορεί μέσα σε διάστημα μιας ημέρας να σταματήσει το ρεύμα στη βιομηχανία. 
Με δεδομένο μάλιστα ότι η ΔΕΗ έχει τηρήσει ιδιαίτερα αυστηρή στάση και οδήγησε στο σβήσιμο του διακόπτη στη Χαλυβουργική, το δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό οφειλέτη, τα περιθώρια ελιγμών είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2018 της ΔΕΗ οι οφειλές της βιομηχανίας ανέρχονταν τον περασμένο Δεκέμβριο σε 309,8 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα για τη Λάρκο φαίνεται πάντως να είναι οξύτατο, με δεδομένο ότι η διοίκηση της κρατικά ελεγχόμενης βιομηχανίας δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τα κόστη παραγωγής τα οποία παραμένουν σημαντικά υψηλότερα των τιμών πώλησης του νικελίου και οδηγούν σε βαριά ζημιογόνο λειτουργία την εταιρεία. 


 https://energypress.gr/news/nea-stasi-pliromon-tis-larko-katevazei-diakopti-i-dei


Αρχειοθήκη ιστολογίου