Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Αναζητείται... πανάκεια για την στοχαστικότητα των ΑΠΕ - 18 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για να μελετηθούν τα υδροηλεκτρικά

Μιχάλης Μαστοράκης
Περί τα 18 εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ερευνηθεί ο ρόλος της υδροηλεκτρικής ενέργειας ως μια εκ των μορφών πράσινης ενέργειας, στα πλαίσια των προσπαθειών των κρατών μελών της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
Ειδικότερα, το κονδύλι αφορά μια κοινοπραξία 19 ευρωπαϊκών εταιρειών και οργανισμών υδροηλεκτρικής ενέργειας και αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στα πλαίσια της κλιματικής διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Μαδρίτη.
Ανάμεσα σε άλλες εταιρείες, το consortium περιλαμβάνει την EDF, την Voith και την General Electric Hydro, καθώς και πανεπιστημιακά ιδρύματα από όλη την Ευρώπη.

Παρά τις φωνές περιβαλλοντικών οργανώσεων και ακτιβιστών περί επιβάρυνσης της βιοποικιλότητας και των ποτάμιων συστημάτων από την λειτουργία υδροηλεκτρικών, πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι θα χρειαστούν όλες οι διαθέσιμες λύσεις αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να έχει ελπίδες να πετύχει κλιματική ουδετερότητα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως κάτι τέτοιο απαιτεί επενδύσεις τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Η συμφωνία αφορά το έργο με την ονομασία «XFLEX HYDRO», υπό την σκέπη του οποίου θα συγκεντρωθούν κεφάλαια με σκοπό να διερευνηθεί πως η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να σταθεροποιήσει τις μεταβλητές ΑΠΕ τόσο στην περίπτωση της αιολικής ενέργειας όσο και στην περίπτωση των ηλιακών σταθμών, όπως υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μεταξύ των υπό εξέταση τεχνολογιών που θα αποτελέσουν αντικείμενο δοκιμασιών από τα μέλη της κοινοπραξίας θα είναι και ένα υβριδικό σύστημα μπαταρίας που στόχο θα έχει την βελτίωση της ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου