Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Γ. Περιστέρης: Ενδιαφέρον για συνεργασίες στα υδροηλεκτρικά με ΔΕΗ



Γ. Περιστέρης: Ενδιαφέρον για συνεργασίες στα υδροηλεκτρικά με ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Το ενδιαφέρον της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για κοινές επενδύσεις και συνεργασίες με τη ΔΕΗ στα υδροηλεκτρικά, εξέφρασε κατά την σημερινή γενική συνέλευση της εταιρείας, ο επικεφαλής της Γιώργος Περιστέρης.

Σε μια συγκυρία, όπου η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει σύμφωνα με τις πληροφορίες το ενδεχόμενο, στα κοινά σχήματα που θα συνάψει από εδώ και πέρα με ιδιώτες για επενδύσεις στις ΑΠΕ, να εισφέρει υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αντί για κεφάλαια, ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκανε σαφές ότι το θέμα δεν αφήνει αδιάφορη την εταιρεία.

“Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε κάνει προτάσεις σε διαδοχικές διοικήσεις της ΔΕΗ για διάφορα επενδυτικά σχέδια που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, κυρίως για την βέλτιστη αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού”, επεσήμανε ο κ. Περιστέρης, ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική συνεργασίας των δύο εταιρειών στις ΑΠΕ. “Διαχρονικά, οι διοικήσεις της ΔΕΗ εμφανίζονταν θετικές, αλλά χωρίς να υπάρξει από την πλευρά τους επίσπευση για την υλοποίηση αυτών των προτάσεων. Η νέα διοίκηση με το νέο Business Plan που ανακοίνωσε ίσως θα κάνει πιο εντατικά την προσπάθεια κοινών επενδύσεων με τον ιδιωτικό τομέα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης.

Τα παραπάνω έρχονται σε μια στιγμή όπου η ΔΕΗ έχει στα χέρια της, όπως ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρος της Γ.Στάσσης, πάνω από 10 προτάσεις συνεργασίας στις ΑΠΕ. Το μοντέλο λοιπόν που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι από τη ΔΕΗ, είναι σε αυτά τα κοινα joint ventures που εξετάζει με ιδιώτες, η ίδια να εισφέρει υδροηλεκτρικές μονάδες και εκείνοι τα κεφάλαια, προκειμένου η επιχείρηση, χωρίς σημαντικές οικονομικές εκροές, να φέρει σε πέρας τους μεγαλεπήβολους "πράσινους" στόχους της επόμενης τετραετίας.

Στην ουσία πρόκειται για ένα σχέδιο που της λύνει τα χέρια, καθώς σε μια περίοδο κατά την οποία έχει πολλά ακόμη οικονομικά προβλήματα, η ΔΕΗ θα μπορούσε, χωρίς σημαντικές επενδύσεις, να “τρέξει” τα νέα σχέδια για προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της μέχρι το 2024, πράσινων έργων, ισχύος 1 GW, και αύξηση του μεριδίου στις ΑΠΕ, από 2% σήμερα σε περίπου 17%.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα αν η ιδέα έχει προοπτικές υλοποίησης ή έχει πέσει στο τραπέζι απλώς για να τεστάρει αντιδράσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι πλησιάζει η στιγμή να μπει τέλος σε ένα από τα τελευταία “ταμπού” στην ελληνική αγορά ενέργειας, δηλαδή το μονοπώλιο της ΔΕΗ στα υδροηλεκτρικά.

Εκτός από το θέμα των υδροηλεκτρικών, ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής τοποθετήθηκε κατά τη γενική συνέλευση της εταιρείας, και σχετικά με την προώθηση της αντλησιοταμίευσης, χαρακτηρίζοντας θετικό ότι στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), υπάρχει ρητή αναφορά για την προώθησή της.

“Σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, η αντλησιοταμίευση αποτελεί την πιο αποδοτική και ώριμη τεχνολογία αποθήκευσης, θα έπρεπε και στην Ελλάδα που έχει και αυτά τα ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά για την τεχνολογία αυτή να υπάρχει επίσπευση που δεν υπάρχει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι είναι θετική η αναφορά στο ΕΣΕΚ για την αντλησιοταμίευση, αλλά όπως είπε, το κρίσιμο είναι να έρθει σύντομα το ρυθμιστικό πλαίσιο για την υλοποίηση των επενδύσεων αυτών, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξουν μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στον τομέα αυτό, δεν θα μπορέσει η χώρα να πιάσει τους φιλόδοξους στόχους του 2030. “Αν δεν κάνουμε μεγάλα έργα στην αντλιοσοταμίευση, δεν θα πετύχουμε τους στόχους για τις ΑΠΕ”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τα λοιπά, η Γενική Συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου 17 λεπτά ανά μετοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση όσα απάντησε η διοίκηση της εταιρείας, με νεότερες αποφάσεις θα υπάρξει επιστροφή κεφαλαίου που για το σύνολο της χρήσης θα είναι τουλάχιστον ίση με την περσινή. 




Αρχειοθήκη ιστολογίου