Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Η “ντρίμπλα” της ΔΕΗ για να φέρει LNG στη Ρεβυθούσα

Γιάννα Παπαδημητρίου
Μπορεί η ΔΕΗ να μην εξασφάλισε slots για παραλαβές LNG από τη Ρεβυθούσα, με βάση την οριστική κατανομή στην οποία κατέληξε ο ΔΕΣΦΑ – μια απόφαση που προκάλεσε αρκετές αμφισβητήσεις και ερωτηματικά – αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα μείνει εκτός νυμφώνος για όλο το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΔΕΗ έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για την ικανοποίηση των αναγκών των μονάδων της – οι οποίες, σημειωτέον, είναι μεγάλες, εξαιτίας του μεγέθους της κατανάλωσης.
Οι απαιτήσεις της ΔΕΗ για LNG αναμένεται να ικανοποιηθούν με φορτία που θα δηλωθούν στις μηνιαίες κατανομές. Αντίστοιχο σχέδιο φαίνεται να έχει και η Motor Oil, που επίσης έμεινε εκτός κατανομής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακριβώς εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης, η ΔΕΗ έχει την απαιτούμενη ευελιξία, ώστε να αξιοποιεί slots που ενδεχομένως μείνουν κενά. Είναι γνωστό ότι τα φορτία που έρχονται θα πρέπει γρήγορα να αεριοποιηθούν προκειμένου να διατεθεί το LNG, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι σχεδόν δεδομένο ότι όποιος έφερε το φορτίο θα αναγκαστεί να το δώσει πολύ φθηνά, προκειμένου η δεξαμενή να αδειάσει για να υποδεχτεί το επόμενο φορτίο.  
Έτσι, με δεδομένο ότι στην κατανομή που αποφάσισε πρόσφατα ο ΔΕΣΦΑ καταγράφεται σημαντική αύξηση των δηλώσεων, αρκετά πάνω από τις φετινές καταναλώσεις για τις περισσότερες εταιρείες που εξασφάλισαν slots για το 2020, διόλου απίθανο δεν θεωρείται να προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο από το οποίο θα μπορέσει να επωφεληθεί η ΔΕΗ.
Έτοιμες οι συμφωνίες με τους προμηθευτές
Άλλωστε, λίγες μόλις ημέρες προτού καταλήξει ο ΔΕΣΦΑ στην οριστική κατανομή των slots στη Ρεβυθούσα, η ΔΕΗ είχε ήδη  αποφασίσει την υπογραφή τριών Master Sale Agreement (MSAs) για την  προμήθεια LNG.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε την αποδοχή των προτάσεων των οίκων TOTAL GAS POWER & LIMITED, FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP & EQUINOR ASA για υπογραφή MSAs, σύμφωνα με τα σχέδια που διαμορφώθηκαν κατόπιν διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ επί των προτάσεων των εταιρειών.




Αρχειοθήκη ιστολογίου