Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Συμβολική κατάληψη στη ΔΕΗ ενάντια στην απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και στις απολύσεις

 Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα με σύνθημα «Όχι στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και στις απολύσεις. Φτηνό ρεύμα για τον λαό» πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας.
«Ρεύμα φθηνό, ΔΕΗ για το λαό» και «Τη ΔΕΗ την έχτισαν στων εργατών τις πλάτες, δεν θα την χαρίσουμε στους κεφαλαιοκράτες» φώναζαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πολιτική κυβέρνησης και ΔΕΗ που προχωράει στην απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων εντός της επόμενης τετραετίας και μέσω «εθελουσίων αποχωρήσεων» απολύει χιλιάδες εργαζόμενους. (Δείτε βίντεο εδώ)
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Σε συνέντευξη τύπου έξω από το κτίριο της ΔΕΗ ο Ηλίας Μαστρολέων, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ με την «Αγωνιστική Συνεργασία», κατήγγειλε το κλείσιμο των λινγνιτικών μονάδων και τις συνέπειές του, μεταξύ των οποίων απολύσεις και αύξηση του κόστους του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας, επεσήμανε ότι η απόσυρση του λιγνίτη είναι επιλογή ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά.
Ο Παναγιώτης Πάλμος, γραμματέας του Σωματείου ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ (των συνταξιούχων της ΔΕΗ) και γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, έστειλε μήνυμα συμπόρευσης από τους συνταξιούχους ενάντια στη διαχρονική πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας.
Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα όπου έγινε εξόρμηση στους εργαζόμενους, αλλά και στην Κοζάνη όπου πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Κινητοποίηση στη ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη πραγματοποιεί το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας.
«Όχι στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τις απολύσεις Ρεύμα φθηνό για το λαό» αναγράφει το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου.
«Ρεύμα φθηνό, ΔΕΗ για το λαό» και «Τη ΔΕΗ την έχτισαν στων εργατών τις πλάτες, δεν θα την χαρίσουμε στους κεφαλαιοκράτες» φωνάζουν οι εργαζόμενοι.
Διαμαρτύρονται για την πολιτική κυβέρνησης και ΔΕΗ που προχωράει στην απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων εντός της επόμενης τετραετίας και μέσω «εθελουσίων αποχωρήσεων» απολύει χιλιάδες εργαζόμενους.
Στην κινητοποίηση παρευρίσκεται ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.
Ανακοίνωση του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας
Σε ανακοίνωσή του το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας «καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΔΕΗ, που προχωράει στην απόσυρση των λιγνιτικών µονάδων εντός της επόμενης τετραετίας και µέσω “εθελουσίων αποχωρήσεων” απολύει χιλιάδες εργαζόμενους.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Γ. Στάσσης, μιλώντας σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως η επιχείρηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, λέγοντας πως “η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι δεν θα καίει λιγνίτη µέχρι το 2028 και από την τελευταία θέση σήμερα στην Ευρώπη θα βρίσκεται στην πρώτη σε ό,τι αφορά τις εκπομπές”.
Η επιτάχυνση του σχεδιασμού αυτού σηματοδοτεί νέα µεγάλα βάρη για τα λαϊκά νοικοκυριά, που θα δουν τους λογαριασμούς του ρεύματος να φουσκώνουν κι άλλο, μεταξύ άλλων και για την επιδότηση των πανάκριβων ΑΠΕ, και ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζόμενων, όπως δείχνει και ο πρόσφατος ενεργειακός νόμος της κυβέρνησης, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει κατάργηση των μόνιμων εργασιακών σχέσεων και ακόμα µεγαλύτερη “ελαστικοποίηση” τους, αλλαγή στους όρους των ΣΣΕ, μπαράζ “εθελούσιων” απολύσεων και μετατάξεων για τους πάνω από 5 χιλιάδες εργαζόμενους. Επιπλέον η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα έχει τραγικές συνέπειες για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές που θα κλείσουν οι μονάδες, οι οποίες θα υποβαθμιστούν, θα αυξηθεί ραγδαία η ανεργία, ενώ ο κίνδυνος να μείνει ο λαός χωρίς τηλεθέρμανση είναι μεγάλος.
Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καλεί τα μέλη του, τους εργαζόμενους στον κλάδο και συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά να αντισταθούν στην πολιτική της “απελευθέρωσης” και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα νέα μέτρα.
Απέναντι στα παραπάνω δε στεκόμαστε παθητικά, βγαίνουμε στον δρόμο με το λαδικό Σωματείο Ενέργειας και το ΠΑΜΕ και διεκδικούμε:
- Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ρεύμα φθηνό για το λαό. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη.
- Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ύδρευση).
- Καμία απόλυση εργαζομένων, Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ.
- Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες. Να καταργηθούν άμεσα οι εργολαβίες και να προσληφθούν οι συνάδελφοι με απευθείας σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στις ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ – ΑΔΜΗΕ».Ενημέρωση, Πολιτική, Εργασιακά, Εθνικά Θέματα, Ιστορία, Ορθοδοξία, Πολιτισμός (www.ideognomi.gr)

Ενημέρωση, Πολιτική, Εργασιακά, Εθνικά Θέματα, Ιστορία, Ορθοδοξία, Πολιτισμός (www.ideognomi.gr)
«Προτιμώ τον θάνατον παρά να απατήσω λαόν εμπιστεύσαντα την τύχη του εις την αφοσίωσίν μου». (Ιωάννης Καποδίστριας)

Αρχειοθήκη ιστολογίου