Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Κ. Σκρέκας: Είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολο χειμώνα - Τηρούμε την δέσμευση για απορρόφηση τουλάχιστον στο 80% των αυξήσεων


"Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειμώνα, η κυβέρνηση δε θα αφήσει τα νοικοκυριά να κρυώσουν" διαβεβαίωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος εξήγησε ότι "έχουμε προχωρήσει σε διπλασιασμό της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή έχουμε διπλασιάσει την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου".

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε πάντως ότι η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας όπως στη Γερμανία και στην Ιταλία, όμως Ιούνιο – Ιούλιο είχαμε σημαντική μείωση της κατανάλωσης. "Τον Ιούλιο η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 15% μέσα σε ένα μήνα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

"Όλη η Ευρώπη ανησυχεί και προβληματίζεται για τους επόμενους μήνες. Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της στρατηγικής της Ρωσίας να στραγγαλίζει ενεργειακά την Ευρώπη μειώνοντας τις ροές φυσικού αερίου και εκτινάσσοντας τις τιμές. Η κυβέρνησή μας είδε από πολύ νωρίς το πρόβλημα, και δημιούργησε δίχτυ προστασίας για τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και τις ΜΜΕ", είπε.

"Απορρόφηση των αυξήσεων τουλάχιστον στο 80%"

Δέσμευση της κυβέρνησης είναι να απορροφήσει τουλάχιστον στο 80% των αυξήσεων στην ενέργεια για όσο χρειαστεί επανέλαβε ο υπουργός. "Σε μικρότερα εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, ψιλικά, απορροφούμε το 89% της αύξησης για το Σεπτέμβριο. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις απορροφούμε το 50 με 55% της αύξησης, ενώ ένα τμήμα της αύξησης εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος" σημείωσε. 

Ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι "εξετάζουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πέραν της επιδότησης για τις μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις για να στηρίξουμε από τις αυξημένες τιμές ενέργειας".

"Μόνο το Σεπτέμβριο θα επιδοτήσουμε με 1,1 δισ. ευρώ τα νοικοκυριά για ένα μόλις μήνα. Είναι η μεγαλύτερη επιδότηση που έχει ίσως δοθεί ποτέ" είπε ο υπουργός.

"Καθαρές χρεώσεις" 

Η κυβέρνηση έχει υποχρεώσει τους παρόχους σε καθαρές χρεώσεις υπενθύμισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η ΡΑΕ έχει πίνακα με συγκρίσεις τιμολογίων των παρόχων στην ιστοσελίδα της, ενώ με νόμο της κυβέρνησης ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει αζημίως πάροχο εφόσον έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο λογαριασμό.

Οι διαφορές τιμής μεταξύ των παρόχων δεν ξεπερνούν το 20%, εκτίμησε ο κ. Σκρέκας. Το Σεπτέμβριο ένα μέσο νοικοκυριό με 400 κιλοβατώρες θα πλήρωνε σχεδόν 350 ευρώ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια, μετά την κρατική επιδότηση το πληρωτέο ποσό κατεβαίνει στα 60 ευρώ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου