Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

ΜέΡΑ25: Άμεση εθνικοποίηση της ΔΕΗ και δημοψήφισμα για κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Στις τιμές ενέργειας, ειδικότερα το Χρηματιστήριο Ενέργειας και την οριακή τιμολόγηση εστιάζει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25.

Συγκεκριμένα, «στα 182,9 ευρώ η MWh στις Ισπανία και Πορτογαλία, στα 616,38 ευρώ στην Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή πολύ απλά, οι δύο αυτές χώρες πέτυχαν στα τέλη Μαρτίου εξαίρεση από την οριακή τιμολόγηση που πάει πακέτο με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Δεν τιμολογούνται λοιπόν, για παράδειγμα οι kwh που παράγονται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος από ΑΠΕ ή υδροηλεκτρικά με τιμές φυσικού αερίου», σημειώνει το ΜέΡΑ25 θυμίζοντας και τη δήλωση της υπουργού Ενέργειας της Ισπανίας, «μόνο το φυσικό αέριο θα πληρωθεί στην τιμή του φυσικού αερίου».

«Αυτός είναι ο λόγος της τεράστιας διαφοράς τιμών μεταξύ Ισπανίας-Πορτογαλίας με την Ελλάδα. Και προσοχή: δεν μπαίνει μέσα κανένας -δεν πουλά κανείς κάτω του κόστους- η κερδοσκοπία ψαλιδίζεται! Η Μητσοτάκης Α.Ε., όταν μπήκε το θέμα από τις χώρες της Ιβηρικής, δεν διεκδίκησε αντίστοιχη εξαίρεση για την Ελλάδα, επιλέγοντας να υπηρετήσει την αισχροκέρδεια της ολιγαρχίας σε βάρος του λαού», υποστηρίζει το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25.

Επιπλέον, «το 2016 θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα το Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθιστώντας οριστικά το ρεύμα ως εμπόρευμα προς κερδοσκοπία. Όσο ισχύει αυτό το βαθιά ταξικό ενεργειακό μοντέλο που ευνοεί μόνο την ολιγαρχία της ενέργειας, είμαστε καταδικασμένοι να επιδοτούμε τα μυθικά τους κέρδη, είτε μέσω του δημόσιου ταμείου -μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο θα φεσωθούμε 2 δισ. ευρώ για να τους τα δώσουμε-, είτε θα κληθούμε να τα πληρώνουμε από την τσέπη μας».

Συμπερασματικώς, για τους λόγους αυτούς το ΜέΡΑ25 διεκδικεί από την αρχή της ενεργειακής κρίσης,

«-δημοψήφισμα τώρα για την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

-άμεση εθνικοποίηση της ΔΕΗ

Το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα ιδιωτικό!».

Αρχειοθήκη ιστολογίου