Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Σκρέκας: Το ενεργειακό απαιτεί υπευθυνότητα, όχι μικροπολιτική

 


Αναφορικά με το δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι υπεύθυνοι Περιβάλλοντος κι Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση πλήττει σοβαρά όλη την Ευρώπη, αυτό που χρειάζονται οι Έλληνες είναι υπεύθυνη πολιτική στήριξης που αποσκοπεί στην ελάφρυνση των υποχρεώσεών τους κι όχι διαστρέβλωση της αλήθειας για επιδίωξη μικροκομματικών κερδών.

Η αλήθεια είναι ότι η κρίση αυτή συνεχώς επιδεινώνεται, με πιο πρόσφατο γεγονός την πλήρη διακοπή λειτουργίας του Βορείου Διαδρόμου (Nord Stream1) για τρεις μέρες στο τέλος Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε η ρωσική Gazprom. Αυτή η εξέλιξη προστίθεται στην προηγούμενη κατάσταση που διαμόρφωσε ο πόλεμος και οδηγεί σε εκρηκτικές αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, που συνεχώς επιδεινώνονται. Μόλις την Παρασκευή το φυσικό αέριο ξεπέρασε τα 240 ευρώ, αυξημένο κατά 9 φορές σε σχέση με την αντίστοιχη ημερομηνία του 2021.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό και γι αυτό οι αρνητές της πραγματικότητας που επιχειρούν να το αποδώσουν στην ελληνική κυβέρνηση, απλώς ματαιοπονούν. Κάνουν ότι δεν άκουσαν τις δραματικές επισημάνσεις Ευρωπαίων ηγετών όπως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που προ ημερών ξεκαθάρισε ότι «η ενέργεια και τα τρόφιμα αποτελούν στρατιωτικά εργαλεία στην υπηρεσία ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου» της Ρωσίας.

Είναι κοινή συνείδηση των Ελλήνων αλλά και όλων των Ευρωπαίων ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, με τις τιμές λιανικής στην ενέργεια να καταγράφουν ιστορικά υψηλά. Είναι όμως πλέον κοινή συνείδηση και το ότι η Κυβέρνηση έχει προνοήσει εγκαίρως ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επώδυνες συνέπειες από μια πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση.

Αυτό επιτυγχάνεται:

  • Με μέτρα ρυθμιστικά, όπως ο νέος μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τη δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής.

 

  • Με τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που επιδοτεί τους λογαριασμούς των καταναλωτών κάθε μήνα, απορροφώντας το 80%- 90% των αυξήσεων και έχοντας διαθέσει από την έναρξη της κρίσης μέχρι τον περασμένο μήνα, ποσό που ξεπερνά τα 6,2 δισεκ.€

 

  • Με την επέκταση της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την επάρκεια φυσικού αερίου ακόμα και υπό τα πλέον δυσμενή σενάρια για την εξέλιξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης

 

Συνεπώς, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και τον μήνα Σεπτέμβριο αλλά και όλους τους επόμενους μήνες που θα διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους Έλληνες καταναλωτές.

Όσοι επιδιώκουν να κατασκευάσουν μια εικόνα καταστροφής και να «επενδύσουν» μικροπολιτικά σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση, θα διαψευσθούν το ίδιο ηχηρά, όπως συνέβη και τον προηγούμενο μήνα. Η μικροπολιτική και η πολιτική ψευδολογία, στην οποία τόσο αρέσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστή και υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών».

Αρχειοθήκη ιστολογίου