Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

ΔΕΗ: Η διανομή μερίσματος και το νέο business plan

 

ΔΕΗ: Η διανομή μερίσματος και το νέο business plan

Σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και μερισματικών αποδόσεων εισέρχεται από φέτος η ΔΕΗ, καθώς όπως ανακοίνωσε χθες στο οικονομικό της ημερολόγιο, στις 26 Ιουλίου ξεκινάει την καταβολή του μερίσματος για τη χρήση 2023.

Το 2024 η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικά καθαρά κέρδη μετά από πάνω από μια δεκαετία, επιβεβαιώνοντας τις δεσμεύσεις της διοίκησης, και έχοντας πλέον την οικονομική ισχύ να θέσει νέους φιλόδοξους στόχους.

Από το 2024, ξεκινά το νέο πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα ανακοινωθεί επισήμως στις 23 Ιανουαρίου στο Investor Day στο Λονδίνο.

Η ΔΕΗ έχοντας κατακτήσει τους στόχους για στροφή στην πράσινη ενέργεια, εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της, ανάπτυξη εκτός Ελλάδας είναι έτοιμη να αναπτύξει μια νέα γκάμα δραστηριοτήτων αξιοποιώντας όλη τη δυναμική της.

Με καθαρό χρέος 2,2 δισ. ευρώ και σημαντική ρευστότητα διαθέτει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη στρατηγική μεγέθυνσης μέσω εξαγορών, αλλά και να συνεχίσει τις επενδύσεις στην ανάπτυξη των πράσινων έργων.

Οικονομικά μεγέθη- Προοπτικές

Με τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2023 να αναμένονται στα 1,2 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ το 2024 με τη συνδρομή της Enel Romania θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ EBITDA. Αντίστοιχα, μετά την πρώτη κερδοφόρο χρονιά που θα έχει φέτος, αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση κερδών το 2024, ενώ έμφαση δίνει η διοίκηση στην αύξηση των πράσινων EBITDA στο σύνολο της λειτουργικής της κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια.

Η ανάπτυξη εκτός Ελλάδας που ξεκίνησε με την εξαγορά της Enel Romania, αναμένεται να συνεχιστεί με νέες κινήσεις για την απόκτηση έργων ΑΠΕ στη Βουλγαρία.

Επίσης, με την ολοκλήρωση της απόκτησης της Κωτσόβολος, η εταιρεία θα αναπτύξει νέα στρατηγική για να οικοδομήσει μακροχρόνια σχέση με τους πελάτες της μέσω ενός υφιστάμενου και ισχυρού δικτύου καταστημάτων και logistics, αξιοποιώντας παράλληλα ένα κορυφαίο brand για προϊόντα γύρω από το σπίτι.

Παράλληλα, η ΔΕΗ μπορεί να επικεντρωθεί και να αναπτύξει άμεσα λύσεις προστιθέμενης αξίας γύρω από τα βασικά προϊόντα της, ενώ έχει και την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί επιπλέον συνέργειες (δίκτυο εγκαταστατών, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ.) για την επίτευξη της καλύτερης εμπειρίας του πελάτη.

Και τα οικονομικά μεγέθη του 2024 θα ενισχυθούν με τον κύκλο εργασιών 733 εκατ. ευρώ της Κωτσόβολος, ενώ οι συνέργειες με τη ΔΕΗ αναμένεται να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες και καλύτερες επιδόσεις.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία και την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Κωτσόβολος, η ΔΕΗ αλλάζει πίστα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μετασχηματίζεται σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ανοίγει νέους δρόμους για νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα.

www.powergame.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου