Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΗ: Εξετάζει παράταση του προγράμματος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Στοχεύοντας στο 1 εκατομμύριο καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος που χρωστάνε  στη ΔΕΗ πάνω από 1,5 δις ευρώ και δεν έχουν ενταχθεί στο ευνοϊκό πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών τους, η διοίκηση της επιχείρησης μελετά  τις επόμενες κινήσεις της μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις 30 Σεπτεμβρίου.
Στο τραπέζι βρίσκονται δυο βασικά σενάρια: Κατ΄αρχήν η παράταση του προγράμματος των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου και δεύτερον η αναπροσαρμογή του, με τρόπο που ο διακανονισμός να παραμένει ελκυστικός και βιώσιμος, τόσο για τον καταναλωτή, όσο και για την επιχείρηση.
Το γεγονός ότι το τρέχον ευνοϊκό πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα να ρυθμιστούν οφειλές της τάξεως του 1 δις ευρώ και οι ρυθμίσεις να εξυπηρετούνται σε ποσοστό 90%, οδηγεί τη διοίκηση της ΔΕΗ στην απόφαση να μην επιστρέψει στο παλαιό αυστηρό πρόγραμμα διακανονισμών, αλλά να αναζητήσει ευέλικτες λύσεις που θα αποτρέψουν την περεταίρω επέκταση του φαινομένου των ρευματοκλοπών, και θα δώσουν στην επιχείρηση ανάσα ρευστότητας την οποία έχει πολύ μεγάλη ανάγκη.
Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα σενάρια που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι ο διακανονισμός των οφειλών με προκαταβολή 5% και δόσεις από 18-36 αναλόγως με το ύψος της οφειλής. Εφόσον υιοθετηθεί αυτή η λύση, η δόση θα είναι το 30% του μέσου μηνιαίου λογαριασμού του καταναλωτή, ώστε να μπορεί να την εξυπηρετεί μαζί με τον τρέχοντα λογαριασμό του.
Παράλληλα με το ό ποιο πρόγραμμα ρύθμισης υιοθετηθεί τελικώς, η ΔΕΗ προτίθεται να συνεχίσει την πίεση προς τους καταναλωτές  προχωρώντας σε αποκοπές ηλεκτροδότησης ειδικά στις περιπτώσεις μεγάλων οφειλών, αλλά και κυρίως στις περιπτώσεις ρευματοκλοπής. Το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει 30.000 αποκοπές οι οποίες σε ποσοστό της τάξης του 30% αφορούν περιπτώσεις ρευματοκλοπών.
Με βάση τον υφιστάμενο κανονισμό της ΔΕΗ σε αυτές τις περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προκαταβάλει το 30% της οφειλής του και να ρυθμίσει το υπόλοιπο σε 8 δόσεις. Στην πράξη ωστόσο μια τέτοιου είδους ρύθμιση δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθεί με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να καταφεύγει και πάλιβσε ρευματοκλοπή.
Μάλιστα στο θέμα αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση αυτή ως «ακραία» και σημειώνοντας ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί.
Η ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι στις περιπτώσεις αυτές να συνεχίσει να εφαρμόζεται η άτυπη πρακτική που ακολουθεί η ΔΕΗ. Να καλεί, δηλαδή τους οφειλέτες, να προσέλθουν μέσα σε ένα δεκαήμερο από την αποκοπή, να διακανονίσουν την οφειλή τους και αφού πληρώσουν τις δύο δόσεις που οφείλουν, να μπορούν να επανενταχθούν στο πρόγραμμα των 36 δόσεων.
Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ίσως και εντός της εβδομάδας προκειμένου να δημοσιοποιηθεί το νέο πρόγραμμα διακανονισμών και να μην υπάρξει σύγχυση στους καταναλωτές για το τι ισχύει σε σχέση με τις οφειλές τους.

From http://www.energyworld.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου