Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Αδαμίδης: Κίνδυνος να τεθούν εκτός λειτουργίας οι ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου λόγω απόφασης της Κομισιόν

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης έφερε χτες στο προσκήνιο έγγραφο της αρμοδίας επιτρόπου της Κομισιόν, με βάση το οποίο απορρίπτεται, για τυπικούς λόγους, το αίτημα για αύξηση σε 32.000 των ωρών ανά καπνοδόχο για τους ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς.
Ως αποτέλεσμα,  οι μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας,  και σε περίπτωση που τελικά απορριφθεί οριστικά το αίτημα, θα πρέπει  να τεθούν εκτός λειτουργίας το 2018, ενώ αντιστοίχως, αυτό αναμένεται να συμβεί εξίσου και για τις μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Αμυνταίου, το 2019.
Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι αφήνεται ανοιχτό το παράθυρο για μη οριστική απόρριψη του αιτήματος – κι άρα για μη δρομολόγηση των συνεπειών που μια τέτοια απόρριψη θα επέφερε . Ως εκ τούτου, τόσο η ΓΕΝΟΠ, όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ, μαζί με την κυβέρνηση, αναμένεται να επανέλθουν με το
προαναφερόμενο αίτημα.
Όπως σημειώνει και το kozan.gr, που έφερε το θέμα στο προσκήνιο, τον Οκτώβριο του 2013, η ΔΕΗ αποφάσισε την ένταξη τόσο του ΑΗΣ Αμυνταίου όσο και του ΑΗΣ Καρδιάς, στο προβλεπόμενο απ’ την Οδηγία (άρθρο 33) και την ΚΥΑ (άρθρο 29) καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 17.500 ωρών ανά καπνοδόχο, για τη χρονική περίοδο 01.01.2016 – 31.12.2023.
Επίσης, αποφάσισε την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων στις Μονάδες Ι έως V του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για τη συμμόρφωση μέχρι 30.6.2020 με τους στόχους του Μεταβατικού Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ).
Με δεδομένο ότι οι προβλεπόμενες 17.500 ώρες για τους ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς (για το διάστημα 1.1.2016-31.12.2023), είναι λίγες, καθώς ουσιαστικά αντιστοιχούν σε μόλις 3 μήνες ανά έτος και καμινάδα, η τότε κυβέρνηση (επί υπουργίας Λαφαζάνη), είχε απευθύνει αίτημα προς την Κομισιόν για αύξηση των ωρών 32.000. Επί της ουσίας, το ζητούμενο είναι η διασφάλιση της παράτασης λειτουργίας των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου. 

 http://energypress.gr/news/adamidis-kindynos-na-tethoyn-ektos-leitoyrgias-oi-ais-kardias-kai-amyntaioy-logo-apofasis-tis

Αρχειοθήκη ιστολογίου