Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Δανέλλης: Οι ρευματοκλοπές επιβαρύνουν τους συνεπείς καταναλωτές



Το κόστος της παράνομης ηλεκτροδότησης επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές, επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι.
Αναφερόμενος στην κλιμάκωση του φαινομένου των ρευματοκλοπών, ο βουλευτής σημειώνει ότι οι συνεπείς καταναλωτές επιβαρύνονται με κόστος άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως, και μάλιστα το ποσό αυτό θα αυξάνεται, όσο το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.
Τονίζει, δε, ότι από τα στοιχεία προκύπτει πως η πλειονότητα όσων καταφεύγουν συστηματικά στην παράνομη ηλεκτροδότηση είναι καταναλωτές με υψηλές καταναλώσεις (επιχειρήσεις κ.τ.λ.), οι οποίοι δεν εντοπίζονται αποκλειστικά σε υποβαθμισμένες περιοχές , αλλά ακόμη και στα πιο
ανεπτυγμένα οικονομικά τμήματα της χώρας .
 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, έχει ως εξής:
 « Η επιβεβλημένη κοινωνική ευαισθησία που επιδεικνύει η πολιτεία σε όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, μέσα στην παρούσα οικονομική συγκυρία, γίνεται το τελευταίο διάστημα πεδίο εκμετάλλευσης, από επιτήδειους και συστηματικούς κακοπληρωτές.
Το παραπάνω φαινόμενο, σε συνδυασμό με την αδυναμία της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ και της θυγατρικής της ΔΕΗ που ελέγχει το Δίκτυο Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης ηλεκτροδότησης, οδηγούν το τελευταίο διάστημα στην αύξηση των ρευματοκλοπών. 
Η κλιμάκωση του φαινομένου, επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές, οι οποίοι εκτός των άλλων 11 συνολικά χρεώσεων και τελών, που πληρώνουν μέσω του λογαριασμού ρεύματος, φαίνεται να επωμίζονται και το κόστος αυτών που ηλεκτροδοτούνται μέσω ρευματοκλοπής.
Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο καταγράφεται από τον ΔΕΔΔΗΕ η συνολική απώλεια ενεργείας που περιλαμβάνει τόσο τις τεχνικές απώλειες, όσο και τις απώλειες από τις ρτευματοκλοπές. Στη συνέχεια τα εν λόγω στοιχεία αποστέλλονται στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ για να κοστολογηθούν και να εγκριθεί το κόστος και τέλος μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) περνάει στους λογαριασμούς του ρεύματος ως «λοιπές χρεώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού».
Δεδομένου ότι, η ΔΕΗ αδυνατεί να εμφανίσει συγκεκριμένα και ακριβή στοιχεία για τις απώλειες ενέργειας και το κόστος που προκύπτει από τις ρευματοκλοπές με την αιτιολογία πως αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ.
Δεδομένου ότι, οι συνεπείς καταναλωτές φαίνεται να επιβαρύνονται με ένα κόστος άνω των 100εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που θα αυξάνεται, όσο το φαινόμενο των ρευματοκλοπών δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.
Δεδομένου ότι, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως όσοι καταφεύγουν στην παράνομη ηλεκτροδότηση είναι στην πλειονότητά τους καταναλωτές με υψηλές καταναλώσεις που εντοπίζονται στις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά περιοχές της χώρας.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των ρευματοκλοπών;
2. Αν σκοπεύουν να αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες, προκειμένου να προστατευτούν οι συνεπείς καταναλωτές που σήμερα επωμίζονται το κόστος της παράνομης ηλεκτροδότησης; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;»


 http://energypress.gr/news/danellis-oi-reymatoklopes-epivarynoyn-toys-synepeis-katanalotes

Αρχειοθήκη ιστολογίου